Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του dikastiko.gr, οι “στοχευμένες παρεμβάσεις στον Ποινικό κώδικα”, προχωρούν σύμφωνα με πληροφορίες προς την τελική εισήγηση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, από την Επιτροπή παρακολούθησης του Κώδικα που ορίστηκε με απόφαση του Κώστα Τσιάρα το 2019, υπό τον διαπρεπή καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη.
Αναφορικά με τα αδικήματα βιασμού, στα κεφάλαια κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας και βιασμού, αναφέρεται ότι προστίθεται ειδική παράγραφος που φωτογραφίζει τις περιπτώσεις σεξουαλικού εξαναγκασμού ή παρενόχλησης που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, ενώ για πρωτη φορά μάλιστα προστίθεται στον Ποινικό κώδικα αναφορά σε πρόσωπα “επιρροής”:
Η διατύπωση λοιπόν του προτεινόμενου νέου άρθρου 336Α είναι η ακόλουθη:
“Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών τιμωρείται όποιος επιτυγχάνει την τέλεση ή ανοχή γενετήσιας πράξης, αποσπώντας τη συναίνεση του παθόντος με παραπλάνηση αυτού ως προς τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της γενετήσιας πράξης, ή εκμεταλλευόμενος τη θέση επιρροής του.
Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών τιμωρείται όποιος τελεί γενετήσια πράξη με άλλον παραπλανώντας τον ως προς τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της πράξης ή εκμεταλλευόμενος τη θέση επιρροής που ασκεί επάνω του.”
Σχετικά με τη συναίνεση
Όμως, δυστυχώς, η πρόταση επιχειρεί, επίσης, να απαλείψει τον όρο “χωρίς τη συναίνεση του θύματος” για τις περιπτώσεις (άρθρο 336 παρ. 4 ΠΚ) εξαναγκασμού σε σεξουαλική πράξη, καθώς κρίθηκε πως είναι δύσκολο να αποδεχτεί σε δικαστήριο: “Αν η τέλεση της γενετήσιας πράξης έγινε με βία ή απειλή άλλης, πλην εκείνης της παρ. 1, μορφής τιμωρείται με κάθειρξη έως οκτώ έτη”, είναι η νέα προτεινόμενη διάταξη.
Στην παράγραφο 1 του 336 ΠΚ περί βιασμού (“Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών” όπως ήταν η προηγούμενη διατύπωση) προστίθεται εδάφιο που αναφέρει πως “η τέλεση της πράξης από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού συνιστά επιβαρυντική περίσταση”, δηλαδή επιφέρει αυξημένη ποινή.
Παραγραφή αδικημάτων κατά ανηλίκων
Στην πρόβλεψη ( 113 παρ. 4 ΠΚ) προβλέπεται πως ”η προθεσμία παραγραφής των κακουργημάτων που στρέφονται κατά ανηλίκου, αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος”, ενώ προστίθεται πως αυτό θα ισχύει και για τα πλημμελήματα που αφορούν τη γενετήσια αξιοπρέπεια.
Παράλληλα πλέον όλες οι γενετήσιες πράξεις κατά ανηλίκων θα διώκονται αυτεπαγγέλτως, χωρίς, δηλαδή, να απαιτείται μήνυση του θύματος.
Δείτε τις υπόλοιπες τροποποιήσεις που αναμένονται εδώ.