«Μαζικός λιμός» εξαπλώνεται στη Γάζα, προειδοποιούν περισσότερες από 100 ΜΚΟ

23/07/2025
από
Πάνω από εκατό ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποίησαν ότι στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει υποστεί κολοσσιαίες καταστροφές από τις ισραηλινές επιθέσεις, εξαπλώνεται «μαζικός λιμός». Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως εντός της εβδομάδας ο ειδικός απεσταλμένος της προεδρίας Στιβ Γουίτκοφ θα έχει συνομιλίες στην Ευρώπη, προκειμένου να οριστικοποιηθεί συμφωνία, ώστε να δημιουργηθεί «διάδρομος» για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Ισραήλ έχει βρεθεί αντιμέτωπο με αυξανόμενη διεθνή πίεση για την ολοένα πιο δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία. Δεν χαλάρωσε παρά μόνο εν μέρει στα τέλη Μαΐου τον απόλυτο αποκλεισμό που επέβαλε στη Γάζα από τις αρχές Μαρτίου, που προκάλεσε τεράστιες ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι 21 παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό ή από πείνα τις προηγούμενες 72 ώρες, στον θύλακο που έχει μεταμορφωθεί σε ερείπια έπειτα από 21 και πλέον μήνες επιθέσεων και συνεχιζόμενης γενοκτονίας.

«Καθώς εξαπλώνεται στη Λωρίδα της Γάζας μαζικός λιμός, οι συνάδελφοί μας και οι άνθρωποι που βοηθάμε γίνονται ολοένα πιο αδύναμοι», τόνισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, παραρτημάτων των Γιατρών του Κόσμου, της Caritas, της Διεθνούς Αμνηστίας και της Oxfam International.

Απηύθυναν έκκληση να κηρυχτεί άμεσα κατάπαυση του πυρός, να ανοίξουν όλα τα σημεία διέλευσης και να επιτραπεί απρόσκοπτη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατηγορεί τον στρατό του Ισραήλ πως από τα τέλη Μαΐου σκότωσε πάνω από 1.000 ανθρώπους που απλά προσπαθούσαν να βρουν τρόφιμα, στη μεγάλη πλειονότητά τους κοντά σε κέντρα διανομής του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα (GHF), μη κερδοσκοπικού οργανισμού με αδιαφανή χρηματοδότηση, υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Οι ισραηλινές αρχές διαβεβαιώνουν συχνά πως επιτρέπουν τη διέλευση βοήθειας, όμως ΜΚΟ καταγγέλλουν πως επιβάλλουν δρακόντειους περιορισμούς και προβάλλουν προσκόμματα.

«Σε αποθήκες λίγο έξω από τη Γάζα -κι ακόμα και στο εσωτερικό της-, τόνοι τροφίμων, πόσιμου νερού, ιατρικών προμηθειών, υλικών στέγασης και καυσίμων μένουν αναξιοποίητοι, καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εμποδίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτούς και να κάνουν διανομές», τονίζεται στο κείμενο.

Αρκεί «να κοιτάξουμε τη φρίκη που εκτυλίσσεται στη Γάζα», το «επίπεδο θανάτου και καταστροφής που όμοιό του δεν υπάρχει στη σύγχρονη ιστορία», τον «υποσιτισμό που εκρήγνυται», τον «λιμό που χτυπάει την πόρτα των πάντων», τόνισε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην πόλη της Γάζας (βόρεια), ο διευθυντής του νοσοκομείου Σίφα, ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια, ανακοίνωσε χθες πως «21 παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό ή από πείνα» μέσα στις προηγούμενες 72 ώρες σε νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένου του δικού του, προσθέτοντας πως «κάθε στιγμή, νέα κρούσματα» ακραίου υποσιτισμού «φθάνουν στα νοσοκομεία».

Στο νοσοκομείο Νάσερ (νότια), οι κάμερες του AFP κατέγραψαν τον θρήνο των γονιών 14χρονου, του Άμπντελ Τζαουάντ αλ Γαλμπάν, που πέθανε από πείνα. Το αποστεωμένο σώμα του εφήβου είχε τοποθετηθεί σε λευκό νεκρικό σάκο.

Με αυτό το φόντο, ο ειδικός απεσταλμένος Γουίτκοφ θα μεταβεί εντός της εβδομάδας σε ευρωπαϊκό προορισμό, που δεν αποκαλύφθηκε, για συνομιλίες που θα αφορούν κυρίως τη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενδέχεται κατόπιν να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, ανέφερε πως σκοπός του ταξιδιού είναι να «καταλήξουμε σε νέα κατάπαυση του πυρός» καθώς και να δημιουργηθεί «ανθρωπιστικός διάδρομος για τη διανομή βοήθειας».

Στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν έχει καταγραφτεί πρόοδος.

Το Ισραήλ λέει πως θέλει να αφεθούν ελεύθεροι οι εναπομείναντες όμηροι που κρατούνται στη Γάζα, να εκδιωχτεί η Χαμάς από τον θύλακο και να πάρει αυτό τον πλήρη «έλεγχό» του. Η Χαμάς από την άλλη απαιτεί αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας, να επιτραπεί η είσοδος και η διανομή μεγάλων ποσοτήτων βοήθειας και να τερματιστεί οριστικά ο «πόλεμος» .

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.




Δες και αυτό!