Εκατοντάδες φοιτητές, καθώς και κάποιοι καθηγητές, αποχώρησαν από τελετή αποφοίτησης στην Αυστραλία, όταν πρώην επικεφαλής συνδικαλιστικών οργανώσεων άρχισε να επικρίνει την ισότητα στον γάμο και το δικαίωμα στην άμβλωση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Ο Joseph de Bruyn, πρώην εθνικός πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταστημάτων, Διανομέων και Συναφών Υπαλλήλων, έβγαλε λόγο σε τελετή αποφοίτησης του Καθολικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας (ACU) στη Μελβούρνη τη Δευτέρα (21 Οκτωβρίου), λέγοντας ότι η άμβλωση είναι «ο σημαντικότερος δολοφόνος ανθρώπινων όντων» και ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι αντίθετος με «κάθε κοινωνία στη Γη».
Ο de Bruyn, βρέθηκε στην τελετή για να γίνει επίτιμος διδάκτορας, είπε ότι στους απόφοιτους εκπαίδευσης, τεχνών, νομικής και εμπορίου ότι ο γάμος είναι μια ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας και «καθιερώθηκε από τον Θεό κατά την απαρχή της ανθρωπότητας στον Κήπο της Εδέμ, όπως μας λέει το βιβλίο της Γένεσης στη Βίβλο», προσθέτοντας: «Η εμπειρία μου είναι ότι πολλοί Καθολικοί υποκύπτουν στην πίεση των συνομηλίκων. Νομίζουν ότι η επαγγελματική τους ζωή θα πληγεί αν προωθήσουν τις διδασκαλίες της Εκκλησίας».
Επίσης, είπε ότι για «αρκετές δεκαετίες [είχε] εμπλακεί στην καταπολέμηση των αμβλώσεων, της σκόπιμης θανάτωσης αγέννητων ανθρώπινων όντων», και συνέχισε υποστηρίζοντας: «Πάνω από 80.000 αγέννητα παιδιά σκοτώνονται από αμβλώσεις στην Αυστραλία κάθε χρόνο. Παγκοσμίως, ο εκτιμώμενος αριθμός ανέρχεται σε 42 εκατομμύρια ετησίως.
«Η άμβλωση είναι ο σημαντικότερος δολοφόνος ανθρωπίνων όντων στον κόσμο, μεγαλύτερος από τον απολογισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι μια τραγωδία που πρέπει να τερματιστεί».
Βίντεο από την τελετή που δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τον κόσμο να σηκώνεται και να φεύγει από το Συνεδριακό Κέντρο της Μελβούρνης.
Μιλώντας στο ABC Radio Melbourne, ο Charlie Panteli, φοιτητής, περιέγραψε την ομιλία ως μια «σκληρή δεξιά στροφή», προσθέτοντας: «Άρχισε να μιλάει για το πόσο λάθος είναι η άμβλωση και είχε μια λίστα με τα πράγματα για τα οποία ήθελε να μιλήσει και ήταν σοκαριστικό. Ήμουν από τους πρώτους που σηκώθηκαν και [επειδή] ήμουν αρκετά μπροστά, άρχισα να κάνω σήμα ότι θα φύγω».
Η ομιλία ήταν «εγωιστική» και ο πρώην συνδικαλιστής επικεφαλής «δεν αναφέρθηκε σε εμάς καθόλου», είπε ο Panteli, εκτιμώντας ότι είχε απομείνει περίπου το 95% του κόσμου στην αίθουσα όταν αποχώρησε.
«Νομίζω ότι οι άνθρωποι που έμειναν τριγύρω το βιντεοσκοπούσαν επειδή ήταν όλοι τόσο σοκαρισμένοι που σκέφτηκαν ότι η είδηση έπρεπε να βγει προς τα έξω. Υπήρχε μια αίσθηση αλληλεγγύης. Όλοι σηκωθήκαμε και φύγαμε, επειδή δεν θέλαμε να γίνουμε μέρος αυτού του πράγματος».
Ως απάντηση στο περιστατικό, εκπρόσωπος του πανεπιστημίου σε μια – συντηρητική και αποστασιοποιημένη – είπε ότι το τιμητικό δίπλωμα του de Bruyn είναι μια «αναγνώριση της αφιέρωσής του στα δικαιώματα των εργατών, στην εκπαιδευτική εξέλιξη και στη βελτίωση της κοινωνικής ευημερίας» και ότι τα λόγια του «παραδόθηκαν με προσωπική ιδιότητα».
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Αν και οι απόψεις του μπορεί να μην είναι κοινές με πολλούς από το προσωπικό και τους φοιτητές μας, ως πανεπιστήμιο ενθαρρύνουμε την ανταλλαγή ιδεών με σεβασμό που αντιπροσωπεύουν το ευρύ φάσμα της ποικιλόμορφης κοινότητάς μας. Η αποφοίτηση είναι μια ξεχωριστή ημέρα και είναι σημαντικό οι απόφοιτοι και οι οικογένειές τους να έχουν μια θετική εμπειρία.
«Το πανεπιστήμιο κατανοεί ότι πολλοί από το προσωπικό μας, οι απόφοιτοι και οι οικογένειές τους διαφώνησαν με το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. de Bruyn και λυπούμαστε που συνέβη αυτό», κατέληξε χωρίς δυστυχώς να καταδικάζει το ομοφοβικό και σεξιστικό περιεχόμενο της ομιλίας.
Ο de Bruyn δήλωσε αργότερα στο 9News ότι απογοητεύτηκε από την αποχώρηση, αλλά δεν μετανιώνει για την ομιλία του. «Δεν πιστεύω ότι κάποιος έπρεπε να προσβληθεί από τα σχόλιά μου και σίγουρα δεν ζητώ συγγνώμη», δήλωσε. «Σκέφτηκα πολύ προσεκτικά εκ των προτέρων τι επρόκειτο να πω».