Στη Θεσσαλονίκη δύο χορευτές προσφέρουν queer μαθήματα τάνγκο, σε μια προσπάθεια να αποδομήσουν τα έμφυλα στερεότυπα.
Η Αλεξία Μουρτίδου και ο Γρηγόρης Τσιτσές, δύο επαγγελματίες δάσκαλοι τάγκο, διδάσκουν τάγκο σε όλα τα άτομα ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Η επιθυμία τους είναι να ανατρέψουν το κυρίαρχο αφήγημα που θέλει το συγκεκριμένο είδος χορού να παρουσιάζεται από έναν άνδρα και μια γυναίκα.
Σύμφωνα με το Rosa.gr, «δεν υπάρχει συγκεκριμένη αλληλουχία βημάτων, καθώς οι δύο ρόλοι, leader και follower αλληλεπιδρούν με οδηγό τη μουσική σε έναν συνεχή διάλογο». Ο συγκεκριμένος χορός έχει συνδεθεί με συγκεκριμένα σεξιστικά στερεότυπα και έμφυλους ρόλους.
Οι δύο δάσκαλοι αναφέρουν: «Queer ή open role λέγεται το τάνγκο που χορεύεται χωρίς ετεροκανονικές νόρμες, όπου τα άτομα είναι ελεύθερα να επιλέξουν ποιον από τους δύο ρόλους θέλουν να αναλάβουν ή και να τους εναλλάσσουν».
Συνεχίζοντας, αναφέρουν ότι το queer τάνγκο έχει εμφανιστεί εδώ και 20 χρόνια σε κοινότητες της Κεντρικής Ευρώπης και της Αμερικής, «δίνοντας την ευκαιρία σε μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ να γνωρίσουν τον εν λόγω χορό και ενδυναμώνοντας τα άτομα που ήδη χορεύουν να μάθουν και τον αντίθετο ρόλο, ανεξάρτητα από το βιολογικό τους φύλο και τη σεξουαλική τους ταυτότητα».
Σύμφωνα με την Αλεξία Μουρτίδου, η ιδέα για τα συγκεκριμένα μαθήματα προέκυψε μετά από τη διοργάνωση ανοιχτών συζητήσεων με θέμα «Η πατριαρχία και οι έμφυλοι ρόλοι στο τάνγκο» σε συνεργασία με τη Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα ΑΠΘ.
«Στην κοινότητα του τάνγκο, ειδικά της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν διάφορα κατάλοιπα από παλαιότερες δεκαετίες. Υπάρχει η μία πλευρά που καλοδέχεται κάτι τέτοιο- τουλάχιστον από όσο έχω δει εγώ, και υπάρχει και μία πλευρά λίγο πιο κλειστή λίγο πιο προσκολλημένη στην παράδοση. Το θέμα δεν είναι πώς θα δεχτεί αυτή η πλευρά το καινούργιο. Το θέμα είναι η συμπερίληψη και η ενδυνάμωση σε έναν χώρο, ο οποίος στην παραδοσιακή του μορφή έχει σεξιστικά στερεότυπα», αναφέρει η ίδια.
Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου και θα γίνονται κάθε Τετάρτη 20:15-22:15 στο Kunia Cultural Hub (Καραολή & Δημητρίου 28).
Πληροφορίες από Rosa.gr