Μαρτυρία ποδοσφαιρίστριας κάνει λόγο για “έλεγχο γεννητικών οργάνων”

15/06/2023
από
Η Σουηδή ποδοσφαιρίστρια Nilla Fischer αποκάλυψε ότι οι παίκτριες αναγκάστηκαν να «δείξουν τα γεννητικά τους όργανα σε γιατρό» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2011, για να αποδείξουν ότι ήταν cis γυναίκες.

Στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Δεν είπα ούτε τα μισά», η αμυντικός της Λίνκεπινγκς θυμήθηκε τις «εξετάσεις φύλου» που έγιναν κατά τη διάρκεια του τουρνουά στη Γερμανία.

Οι εξετάσεις που διεξήχθησαν από μια γυναίκα φυσιοθεραπεύτρια για λογαριασμό ενός γιατρού- οι οποίες ακολούθησαν διαμαρτυρίες από τη Νιγηρία, τη Νότια Αφρική και την Γκάνα σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι στην ομάδα της Ισημερινής Γουινέας υπήρχαν και άνδρες – ήταν «άρρωστες» και ταπεινωτικές, είπε η Φίσερ.

Από το 2011, όταν η FIFA ανακοίνωσε τις τρέχουσες πολιτικές της για την αναγνώριση του φύλου, οι ομάδες υποχρεούνται να υπογράψουν μια δήλωση που εγγυάται ότι οι παίκτες στα Παγκόσμια Κύπελλα είναι «κατάλληλου φύλου».

Η Fischer, η οποία έπαιξε 194 φορές για τη χώρα της, έγραψε: «Μας είπαν ότι δεν πρέπει να ξυριστούμε «εκεί κάτω» τις επόμενες ημέρες και ότι θα δείξουμε τα γεννητικά μας όργανα για τον γιατρό».

«Κανείς δεν καταλαβαίνει το θέμα με το ξύρισμα, αλλά κάνουμε ό,τι μας λένε και σκεφτόμαστε: “Πώς φτάσαμε ως εδώ;”. Γιατί είμαστε αναγκασμένες να το κάνουμε αυτό τώρα; Πρέπει να υπάρχουν άλλοι τρόποι για να το κάνουμε αυτό. Θα πρέπει να αρνηθούμε;

«Την ίδια στιγμή, κανείς δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο την ευκαιρία να παίξει σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Απλά πρέπει να κάνουμε τη μαλακία, άσχετα με το πόσο άρρωστο και ταπεινωτικό είναι».

Σε συνέντευξή της στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet, η Fischer δήλωσε ότι καταλαβαίνει τι έπρεπε να κάνει, αλλά βρίσκει την κατάσταση «περίεργη».

Έχοντας αποσυρθεί από το διεθνές ποδόσφαιρο πέρυσι, συνέχισε: «Είχαμε ένα πολύ ασφαλές περιβάλλον στην ομάδα, οπότε ήταν ίσως το καλύτερο περιβάλλον για να το κάνεις».

Ο Mats Börjesson, γιατρός της ομάδας της Σουηδίας το 2011, δήλωσε ότι οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν μετά από απαιτήσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας FIFA μετά από φήμες που κυκλοφόρησαν για την ομάδα της Ισημερινής Γουινέας.

Η FIFA δήλωσε ότι έλαβε υπόψη της τις εμπειρίες της Fischer.

Η συμμετοχή των τρανς ατόμων στον αθλητισμό συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις, με πολλούς να αντιτίθενται στην ενσωμάτωσή τους και πολλούς αθλητικούς φορείς να εισάγουν πρόσφατα απαγορεύσεις για τις τρανς γυναίκες που συμμετέχουν στον πρωταθλητισμό.

Οι αντιδράσεις κατά των τρανς αθλητών έχουν επεκταθεί ακόμη και σε σχολικές εκδηλώσεις. Στην Kelowna, στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά, νωρίτερα αυτό το μήνα, ένα εννιάχρονο cis κορίτσι κατηγορήθηκε ως τρανς σε μια αθλητική εκδήλωση – μόνο και μόνο επειδή είχε κοντά μαλλιά.




Δες και αυτό!