Με αφορμή τη γυναικοκτονία έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, δήλωσε ότι εξετάζεται να δοθεί το «Panic Button» και στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
Μιλώντας στο Κανάλι 1 (90,4) και στους δημοσιογράφους Βελίνα Καραβάλτσιου και Γιώργο Σαραντάκο, η υφυπουργός τοποθετήθηκε για την πρόσφατη γυναικοκτονία και τη στάση του αστυνομικού τμήματος.
«Πρέπει ως Πολιτεία να είμαστε δίπλα σε κάθε άνθρωπο που κινδυνεύει ή νιώθει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, είτε είναι γυναίκα είτε άνδρας, είτε άτομο που ανήκει στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα», είπε αρχικά η Μαρία Κεφάλα.
«Μας έχει συγκλονίσει όλους η δολοφονία της Κυριακής, το ζητούμενο είναι να εξετάσουμε μέσω της έρευνας τι δεν πήγε σωστά, έγιναν πολλά λάθη.
«Η Κυριακή στο παρελθόν είχε προβεί σε καταγγελίες και μήνυση, αυτή τη φορά δεν επιθυμούσε να κάνει. Η έρευνα θα μας δείξει πραγματικά τι έπρεπε να έχει γίνει, ποια πρωτοκόλλα τηρήθηκαν και ποια όχι, υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο τμήμα δεν ήταν εξειδικευμένο στην έμφυλη ή οικογενειακή βία δεν είναι άλλοθι, καθώς ο κάθε αστυνομικός και ο κάθε επαγγελματίας που έρχεται σε επαφή με ένα θύμα οφείλει να έχει τη βασική γνώση για το πως να χειριστεί αυτό το περιστατικό», πρόσθεσε σχετικά με τη γυναικοκτονία στους Άγιους Αναργύρους.
Για το «Panic Button», το οποίο προς το παρόν είναι διαθέσιμο σε γυναίκες, η υφυπουργός αποκάλυψε ότι εξετάζεται η επέκτασή του.
«Το εξετάζουμε. Από τον προηγούμενο μήνα έχει ξεκινήσει η διαδικασία για μια νέα κοινή υπουργική απόφαση μεταξύ των υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Προστασίας του Πολίτη, ώστε το “κουμπί πανικού” να δοθεί σε άνδρες, γυναίκες και άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
«Άτομα που καταγγέλλουν ενδοοικογενειακή βία είτε στα Αστυνομικά Τμήματα είτε στα Συμβουλευτικά Κέντρα, θα μπορούν να εγκαταστήσουν στο κινητό τους το κουμπί πανικού, ούτως ώστε να είναι σε θέση την ώρα που κινδυνεύουν να το πατήσουν για να επέμβει η Άμεση Δράση».
«Η βία δεν αφορά μόνο γυναίκες», είπε στη συνέχεια ενώ πρόσθεσε ότι τόσο η βία όσο και οι γυναικοκτονίες δεν είναι ελληνικό φαινόμενο.
Υπενθυμίζεται ότι η Μαρία Κεφάλα δεν είχε ψηφίσει την ισότητα στον γάμο.