Μαρία Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Δεν αντέχουμε τη νομιμοποίηση της ατιμωρησίας»

19/03/2024
από
Ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου μίλησε ξανά η πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023», Μαρία Καρυστιανού, ζητώντας δικαίωση.

Μαζί με τον Παύλο Ασλανίδη, μέλος του Συλλόγου, η Μαρία Καρυστιανού οδήγησε το ψήφισμα, το οποίο έχει συγκεντρώσει 1.350.000 υπογραφές, στο Ευρωκοινοβούλιο και υπογράμμισε την προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση.

«Βρίσκομαι ενώπιον σας, γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα. Απευθυνόμαστε σε εσάς ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι. ΟΧΙ ως ικέτες, αλλά ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία της.

«Αυτό που μας οδήγησε σήμερα εδώ, είναι μια αλληλουχία κάκιστων χειρισμών και μεθοδεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών μας και την αξιοπρέπεια των θυμάτων που επιβίωσαν. Ουσιαστικά παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου» συμπλήρωσε η πρόεδρος του Συλλόγου.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την εντολή συγκάλυψης μετά τη σύγκρουση, «παρόλο που έχει δημοσίως ομολογηθεί», καθώς και ότι μέσα από τη μέχρι τώρα διαδικασία φαίνεται ότι «η αλήθεια δεν θα λάμψει».

«Εμείς δεν προσδοκούμε από εσάς να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Προσδοκούμε, με αφορμή το προσωπικό μας δράμα, να ενσκήψετε με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης, σε τρία αντικείμενα μείζονος ενωσιακού ενδιαφέροντος», πρόσθεσε.

Ο Σύλλογος, μεταξύ άλλων, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά στην Επιτροπή και να επαναξεταστεί η χορήγηση πιστοποιητικού ασφαλείας των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Μετά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού, η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε να κρατήσει ανοιχτή την αναφορά, μετά από ψηφοφορία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο προς τη δικαιοσύνη.

«Κανένας άλλος γονιός να μη βρεθεί στη θέση μας και να βιώσει ό,τι ΕΜΕΙΣ. Κλείνω με την ευχή και το σκοπό στην Ελλάδα που αγαπάμε και πονάμε να ζουν πολίτες με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Το αίμα των παιδιών μας αρκεί με το παραπάνω για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα», είπε η Μαρία Καρυστιανού κλείνοντας την ομιλία της.
Δες και αυτό!