Οι πυρκαγιές, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 26 τουλάχιστον ανθρώπους, στη χώρα μας, εξακολουθούν να μαίνονται εκτός ελέγχου σε Αθήνα και Έβρο κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Δεκαοκτώ από τους νεκρούς πιστεύεται ότι είναι άνδρες πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα πρόσφατα, κρυμμένοι σε δάση βόρεια της πόλης της Αλεξανδρούπολης.
Η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη της για τους θανάτους στο δάσος της Δαδιάς κοντά στα τουρκικά σύνορα, που εδώ και πέντε ημέρες, οι φωτιές καίνε κοντά στην πόλη και δυτικά κατά μήκος της ακτής.
Οι πυροσβέστες προσπαθούν, επίσης, να σταματήσουν τη φωτιά που εξαπλώνεται από τις πλαγιές της Πάρνηθας, στα βορειοδυτικά της Αθήνας. Οι προσπάθειές τους εμποδίζονται από τους ισχυρούς ανέμους, που φουντώνουν τις φλόγες και εκτοξεύουν θερμότητα έως και 40 C.
Έβρος
Τα θύματα εντοπίστηκαν χθες, Τρίτη, από την πυροσβεστική κοντά σε παράγκα έξω από το χωριό Άβαντας, στα βόρεια της Αλεξανδρούπολης. «Δυστυχώς η παραμονή τους στο δάσος της Δαδιάς αποδείχθηκε μοιραία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, επισημαίνοντας ότι σήμανε συναγερμός στην περιοχή που βρέθηκαν και έχουν σταλεί μηνύματα εκκένωσης στο κινητό 112.
Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους – ξυλοδαρμό, ληστεία, σύλληψη, αναγκαστική επιστροφή στα σύνορα ή πνιγμό στη Μεσόγειο. Πλέον στους κινδύνους περιλαμβάνεται και δακτύλιος πυρκαγιάς στη βόρεια Ελλάδα, σημειώνεται στο ρεπορτάζ του BBC.
Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννης Αρτόπιος, είπε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για αγνοούμενους κατοίκους και θεωρείται ευρέως ότι όσοι έχασαν τη ζωή τους διέσχισαν πρόσφατα τα μακρά σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία κατά μήκος του ποταμού Έβρου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Για πολλούς που θέλουν απεγνωσμένα να φτάσουν σε Ευρωπαϊκό έδαφος, το ποτάμι είναι η πύλη τους, και το απέραντο δάσος στην άλλη πλευρά παρέχει κάλυψη. Όλοι οι νεκροί ήταν άνδρες και δύο ήταν ανήλικοι, σύμφωνα με τον τοπικό ιατροδικαστή Παύλο Παυλίδη, ο οποίος είπε ότι τα πτώματα βρέθηκαν σε ακτίνα 500 μέτρων (1.640 πόδια), μερικοί κοντά σε ένα μαντρί. Οι σοροί τους μεταφέρθηκαν στην Αλεξανδρούπολη για νεκροτομή. Αλλά, η ταυτοποίησή τους θα είναι δύσκολη και οι αρχές θα χρειαστούν τους συγγενείς τους.
Ένα άτομο από τη Συρία είπε στο BBC ότι φοβάται ότι ο 27χρονος ξάδερφός του πέθανε στις φλόγες, καθώς δεν μπορούσε να τον βρει εδώ και τέσσερις ημέρες. Ο ξάδερφός του ήταν μαζί με μια ομάδα Σύριων, Αφγανών και Ιρακινών που ήλπιζαν να ακολουθήσουν ένα μονοπάτι μέσα στο δάσος. Ο ίδιος είπε ότι δεν θα είχαν καλέσει τις ελληνικές αρχές για βοήθεια, παρά την εντολή εκκένωσης, από φόβο μήπως σταλούν πίσω στην Τουρκία.
Ο ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προσφύγων, Ιάσονας Αποστολόπουλος, με ανάρτησή του υπογραμμίζει:
“Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τουλάχιστον 27 απανθρακωμένοι άνθρωποι στις φωτιές του Έβρου. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για αιτούντες άσυλο. 18 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στην περιοχή του Άβαντα (ανάμεσα τους 2 παιδιά), ενώ άλλοι 8 νεκροί αναφέρονται από τοπικά ΜΜΕ στην Λευκίμμη. Ένας ακόμη μετανάστης είχε βρεθεί νεκρός χθες. Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής έσπευσε να μας ενημερώσει ότι το κράτος δεν φταίει, γιατί το μήνυμα του 112 στέλνεται και σε κινητά που δεν είναι ελληνικά. Άρα πάλι τα θύματα φταίνε. Όπως και στην Πύλο που δεν ήθελαν διάσωση. Ζωές που περισσεύουν και δεν μετράνε σε ένα κράτος που εκκενώνει βρέφη σε καρότσες και περιμένει την θάλασσα να σβήσει την φωτιά. Καμια λιτανεία δεν θα μας σώσει. Μόνο η συλλογική δράση. #εβρος”
Η ελληνική αστυνομία αναφέρει ότι τον Αύγουστο περίπου 900 άτομα την ημέρα προσπάθησαν να περάσουν κρυφά τα σύνορα και εκατοντάδες διακινητές έχουν συλληφθεί. Το λαθρεμπόριο ανθρώπων είναι μία μεγάλη επιχείρηση, που περιλαμβάνει εγκληματικά δίκτυα.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας στο συνοριακό πέρασμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μια ομάδα νεαρών ανδρών προσπάθησε να ανέβει σε ένα φορτηγό που περίμενε να εισέλθει στην Ελλάδα. Ο ένας κατάφερε να κρυφτεί ξαπλωμένος στην οροφή. Οι άλλοι χάθηκαν στο σκοτάδι όταν τους εντόπισαν. Κάποιοι ακροδεξιοί κάτοικοι στα χωριά γύρω από την Αλεξανδρούπολη πιστεύουν ότι οι πυρκαγιές προκαλούνται από μετανάστες που περνούν τα σύνορα και κρύβονται στο δάσος πριν κατευθυνθούν προς την ενδοχώρα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτή η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς προκλήθηκε από μετανάστες.
Ακροδεξιοί καλούν σε πογκρόμ
Ένα βίντεο που γυρίστηκε στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης δείχνει έναν άνδρα να «συλλαμβάνει» πρόσφυγες και μετανάστες και να τους κλειδώνει σε ένα τρέιλερ, που ήταν συνδεδεμένο στο αυτοκίνητό του. Ο άνδρας περιδιαβαίνει το τρέιλερ με την κάμερα, κατηγορώντας μετανάστες και πρόσφυγες ότι προσπάθησαν να κάψουν Έλληνες. Στη συνέχεια ανοίγει την πόρτα δείχνοντας αρκετούς φοβισμένους νεαρούς άνδρες και καλεί σε πογκρόμ.
Η αστυνομία είπε ότι ο άνδρας συνελήφθη, μαζί με δύο άτομα που θεωρούνται ύποπτα ότι τον βοήθησαν. Πρόσθεσαν ότι το βίντεο αφορούσε την παράνομη κράτηση «13 λαθρομεταναστών συριακής και πακιστανικής καταγωγής».
Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια και συν-ιδρύτρια του Orlando LGBT, Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, σχολίασε την κατάσταση στη σελίδα της στο Facebook ως εξής:
“Είμαστε στο χείλος ενός γκρεμού. Άλλο η ψύχραιμη προσέγγιση (συζητούσαμε, καλώς, τους τελευταίους μήνες αν σίγουρα οδηγούμαστε σε συντηρητικοποίηση ή όχι) και άλλο η άρνηση. Να τι σημαίνει εκφασισμός, μπροστά στα μάτια μας. Και μάλιστα σε όλο του το εύρος, από το πώς οι θεσμοί του στρώνουν τον δρόμο (π.χ. οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης), μέχρι το πώς μεταφράζεται αυτό στον δρόμο, στην κοινωνία: πογκρόμ, απαγωγές, απειλές (και πράξεις) δολοφονίας. Έχουμε ευθύνη να μην αφήσουμε την απελπισία να μας ακινητοποιήσει. Τώρα είναι η ώρα.”
Σε ξεχωριστή εξέλιξη, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδεϊλήνη, ζήτησε διττή έρευνα για τα αίτια των πυρκαγιών στην περιοχή του Έβρου και για φερόμενα περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά μεταναστών που ακολούθησαν τους 18 θανάτους στο δάσος της Δαδιάς.
Καθώς οι φλόγες πλησίαζαν την Αλεξανδρούπολη, χωριά στα δυτικά και βόρεια της πόλης εκκενώθηκαν και δεκάδες ασθενείς από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο μεταφέρθηκαν σε ένα φέρι μποτ που ήταν ελλιμενισμένο στο λιμάνι. Οι φωτιές εξακολουθούν να καίνε στο δάσος της Δαδιάς, αλλά το μεγαλύτερο μέτωπο της περιοχής βρίσκεται πλέον στα δυτικά της Αλεξανδρούπολης.
Περίχωρα Αθήνας
Η κατάσταση στα περίχωρα της Αθήνας αποδεικνύεται ολοένα και πιο δύσκολη για τους πυροσβέστες και τρία γηροκομεία έχουν εκκενωθεί από την πόλη του Μενιδίου. Ήδη έχουν κάψει σπίτια τη Χάσια και τη Φυλή, στους πρόποδες της Πάρνηθας. Η πολιτεία έχει ζητήσει την απομάκρυνση των ανθρώπων από τη μεγάλη συνοικία των Άνω Λιοσίων στα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, αν και πολλοί αρνούνται να φύγουν.
Η Ελλάδα προχώρησε στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα παροχής εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Έξι χώρες έχουν ανταποκριθεί και θα προσφέρουν βοήθεια σε επιχειρήσεις στη χώρα μας. Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ, «συνολικά 120 πυροσβέστες με 19 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο είναι οι δυνάμεις που σε λίγες ώρες θα αναπτυχθούν στη χώρα μας προκειμένου να παρέχουν κάθε συνδρομή στον τομέα της δασοπυρόσβεσης».
Η σεφ Γωγώ Δελογιάννη, εθελόντρια και πάντα στην πρώτη γραμμή με την Κοινωνική Κουζίνα «Ο ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ» με stories στο Instagram υπογραμμίζει:
“26 απανθρωπωμένοι άνθρωποι και οι επίσημες ανακοινώσεις να μιλάνε για λαθρομετανάστες και παράτυπες εισόδους. Νεογέννητα στοιβαγμένα και τυλιγμένα με κουβέρτες και νοσηλευόμενοι όλων των ηλικιών ξαπλωμένοι σε πλοία γραμμής. Εκατοντάδες εστίες πυρκαγιάς σε όλη τη χώρα, ενημέρωση της προκοπής μόνο από όντερνετ, εθελοντές στο πόδι και επιτελικό κράτος. Εγώ πάντως έχω ήδη απελπιστεί. Βοήθειά μας.”
Όμως, δεν το έβαλε κάτω τελικά. Σήκωσε μανίκια και “πάμε πόλεμο” όπως λέει για να βοηθήσει.
Άμεσες Ανάγκες
Μαθαίνουμε ότι οι άμεσες ανάγκες είναι σε νερά, ισοτονικά/ενεργειακά, ηλεκτρολύτες σε δικτύα, δάκρυα/ορούς μικρούς, εισπνεόμενα, μάσκες ΚΝ95, σνακ/μπισκότα, μπολάκια, καπάκια, κουταλάκια στη Μεγ. Αλεγάνδρου 109 στον Κεραμεικό, Κοινωνική Κουζίνα “Ο Άλλος Άνθρωπος”.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Με πληροφορίες από BBC και in.gr