Το ΑΜΟQA (Αthens Museum of Queer Arts) σας προσκαλεί την Κυριακή 13 Μαρτίου 2016 στην πρώτη του εκδήλωση: love affairs, στρατηγικές αντίστασης και σχέσεις αγάπης, καταγραφωντας την χαρά και την απώλεια της παρουσίας
Δύο ντοκιμαντέρ από την Τουρκία, θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Το My Child, ντοκιμαντέρ για την ομάδα Listag, ομάδα γονέων με lgbt παιδιά, και το Voltrans, ντοκιμαντέρ για την πρώτη ομάδα τρανς ανδρών της Τουρκίας.
Το Voltrans είναι αφιερωμένο στο Ali Arikan, και η εκδήλωση του ΑΜΟQA είναι αφιερωμένη στους Boysan, Zelis και Mert, των οποίων ο χαμός το περασμένο καλοκαίρι μας συγκλόνισε.
O θάνατος και η λήθη μας στεναχωρούν, η εκδήλωση αυτή είναι μια τελετή αποχωρισμού αλλά και μια πρόσκληση σε γιορτή, οπότε ελάτε όμορφα ντυμένοι!
Οι προβολές θα γίνουν παρουσία μελών των ομάδων και θα ακολουθήσει συζήτηση.
**************************
Πρόγραμμα:
16.00 My Child, dir. Can Candan, 82min, 2013
θα ακολουθήσει συζήτηση με την Sema Yakar (μέλος της Listag, Istanbul)
Η ταινία Το Παιδί Μου ασχολείται με μία θαρραλέα και εμψυχωτική ομάδα μαμάδων και μπαμπάδων ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβιών, Ομοφυλόφιλων, Αμφιφυλόφιλων, Τρανς, Κούιρ, Ίντερσεξ) ατόμων στην Τουρκία. Οι γονείς αυτοί, εκτός του ότι έχουν διασχίσει έναν δύσκολο δρόμο ώστε να δεχτούν τα παιδιά τους όπως είναι, έχουν κάνει και ένα βήμα παραπέρα και μοιράζονται τις εμπειρίες τους με άλλες οικογένειες και με το κοινό. Σ’ αυτό το ντοκιμαντέρ, οι γονείς μοιράζονται με τρυφερότητα τις εμπειρίες τους ενώ ταυτόχρονα επαναπροσδιορίζουν με ριζοσπαστικό τρόπο το τι σημαίνει να είσαι γονιός, οικογένεια και ακτιβιστής/στρια σε μια συντηρητική, ομοφοβική και τρανσφοβική κοινωνία.
18:00 Voltrans, dir. P. Ulaş Dutlu, Özge Özgüner, 60 min, 2014
Η ταινία Voltrans είναι ένα ντοκιμαντέρ 60 λεπτών που αφηγείται την ιστορία της πρώτης πρωτοβουλίας τρανς αντρών στην Τουρκία. Το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε το 2012 από τρανς άντρες που οργανώθηκαν στην πρωτοβουλία Voltrans και απέκτησε νέα δυναμική όταν ένα από τα μέλη του, ο Άλι ή Αλιγκιούλ μπήκε στο νοσοκομείο, το καλοκαίρι του 2013. Αφιερωμένη στη μνήμη του Άλι Αρικάν, η ταινία συγκεντρώνει ορισμένα σημεία καμπής της ιστορίας του κινήματος. Αποτελείται από αφηγήσεις τρανς αντρών που οργανώθηκαν στο Voltrans, καθώς και ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστ(ρι)ών και φεμινιστ(ρι)ών, ενώ περιλαμβάνει και πλάνα από διαμαρτυρίες. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει κυρίως στη διαδικασία συγκρότησης μιας πρωτοβουλίας που ήταν ανεξάρτητη από τις υπάρχουσες ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις, από μία ομάδα τρανς αντρών.
**************************
Το AMOQA (Athens Museum of Queer Arts) επιθυμεί μέσα από καλλιτεχνικά πρότζεκτ και δικτύωση την ανάδειξη της κουήρ, λοατκι και φεμινιστικής ιστορίας και πολιτιστικής παραγωγής.
Με άλλα λόγια την ανάδειξη και καταγραφή άλλων παραδειγμάτων έκφρασης και τρόπου ζωής, όπου η επιθυμία και η φαντασία γίνονται εργαλεία πειραματισμού και δράσης.
Δική μας επιθυμία είναι να συνδέσουμε την μνήμη και την ιστορία με το παρόν και το μέλλον.
Το AMOQA την παρούσα στιγμή δεν έχει δικό του χώρο και φιλοξενείται.
Το όραμα να φτιάξουμε έναν χώρο για να στεγαστούν και να φιλοξενηθούν η δημιουργικότητα και οι φαντασιώσεις φεμινιστικών και λοατκι υποκειμενικοτήτων είναι η κινητήριος δύναμή μας.
Με λίγα λόγια είμαστε ήδη εδώ. Και αυτή είναι η πρώτη μας εκδήλωση και είναι μια εκδήλωση για την καταγραφή στρατηγικών αντίστασης, για την ανάδειξη παραδειγμάτων αυτοοργάνωσης και για την καταγραφή της ιστορίας την στιγμή που παράγεται. Πάνω από όλα όμως είναι για μας μια εκδήλωση για τους φίλους και τις φίλες μας και για την αγάπη που μας συνδέει.
Η πρώτη εκδήλωση του AMOQA τιμάει τις ζωές που μας αγγίζουν και συνεχιζουν να λάμπουν παρά τα όποια σκοτάδια.
Κυριακή 13 Μαρτίου 2016
Ταινιοθήκη της Ελλάδας
Ιερά Οδός 48 & Μεγ.Αλεξάνδρου 134-136
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υποτίτλους για κωφούς και βαρήκοους.
Στην συζήτηση θα υπάρχει μετάφραση στη νοηματική.
Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε αναπηρικά αμαξίδια.
Ευχαριστούμε θερμά την Νίκη Σταυρίδη για την διερμηνία από τα τουρκικά κατα την διάρκεια της συζήτησης.
To AMOQA υποστηρίζεται από το «stART – Νεανική Κουλτούρα στην Ελλάδα», ένα πρόγραμμα της Robert Bosch Stiftung (Ίδρυμα Robert Bosch) που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V. (Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων).
Ευχαριστούμε θερμά την Ταινιοθήκη της Ελλάδος για την παραχώρηση της αίθουσας.
Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις εκδηλώσεις του AMOQA στο παρακάτω λινκ:
https://www.facebook.com/