Το Ιράκ δέχεται πιέσεις για να αποσύρει την προτεινόμενη νομοθεσία που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη θανατική ποινή για όσα άτομα κρίνονται ένοχα για «ομοφυλοφιλική συμπεριφορά».
Ο ανεξάρτητος ιρακινός πολιτικός Raad Al-Maliki εισήγαγε τροποποιήσεις στον «Νόμο για την καταπολέμηση της πορνείας» στις 15 Αυγούστου, οι οποίες θα καθιστούσαν τις σχέσεις μεταξύ ‘ατόμων του ιδίου φύλου’ ποινικό αδίκημα – τιμωρούμενο είτε με θανατική ποινή είτε με ισόβια κάθειρξη.
Όποιος βρεθεί να «προωθεί την ομοφυλοφιλία» θα καταδικάζεται σε φυλάκιση τουλάχιστον επτά ετών, καθώς και θα αντιμετωπίζει σημαντικό πρόστιμο.
Τώρα, μια ομάδα φιλανθρωπικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW), κάλεσε την ιρακινή κυβέρνηση να ανακαλέσει τον νόμο.
«Ο προτεινόμενος αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμος του Ιράκ θα απειλήσει τις ζωές των Ιρακινών που ήδη αντιμετωπίζουν ένα εχθρικό περιβάλλον», δήλωσε η Rasha Younes, ερευνήτρια για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην HRW.
«Οι Ιρακινοί νομοθέτες στέλνουν ένα τρομακτικό μήνυμα στα ΛΟΑΤ άτομα ότι ο λόγος τους είναι εγκληματικός και οι ζωές τους είναι αναλώσιμες», πρόσθεσε η ίδια.
Η οικειότητα μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν είναι επί του παρόντος παράνομη στο Ιράκ. Ωστόσο, οι αρχές έχουν χρησιμοποιήσει παραθυράκια στις λεγόμενες ρήτρες περί ηθικής για να εκδιώξουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
Επιπλέον, οδηγίες που εκδόθηκαν από την Επιτροπή Επικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Ιράκ διέταξαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να αντικαταστήσουν τον όρο «ομοφυλοφιλία» με τον όρο «σεξουαλική παρέκκλιση», γεγονός που έχει φουντώσει τις φλόγες των διακρίσεων στη χώρα.
«Η κυβέρνηση του Ιράκ τροφοδοτεί τη βία και τις διακρίσεις»
Οι τροπολογίες θα κωδικοποιούσαν τις σχέσεις του ίδιου φύλου ως «σεξουαλική διαστροφή», την οποία η κυβέρνηση ορίζει ως «επαναλαμβανόμενες σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου… εάν συμβαίνουν περισσότερες από τρεις φορές».
Απαγορεύει επίσης τη φροντίδα επιβεβαίωσης του φύλου, την οποία αποκαλεί «αλλαγή φύλου» με βάση την προσωπική επιθυμία. Οι απόπειρες φυλομετάβασης θα τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.
Η τιμωρία ισχύει επίσης για τους ιατρούς που χορηγούν φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο ή εκτελούν χειρουργική επέμβαση που επιβεβαιώνει το φύλο.
Εξαίρεση προβλέπεται για τα ίντερσεξ άτομα που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση που επιβεβαιώνει το ‘βιολογικό φύλο’, αλλά κατηγοριοποιεί μόνο το αρσενικό και το θηλυκό ως επιλογές.
«Η ιρακινή κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει τις πρακτικές διακρίσεων που στηρίζουν τη βία κατά των ΛΟΑΤ ατόμων», συνέχισε η Younes. «Αντ’ αυτού, έχει προωθήσει αντί-ΛΟΑΤ νομοθεσία “με βάση την ηθική” που τροφοδοτεί τη βία και τις διακρίσεις κατά των ήδη περιθωριοποιημένων σεξουαλικών και έμφυλων μειονοτήτων.
«Η ιρακινή κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως τον προτεινόμενο αντί-ΛΟΑΤ νόμο και να τερματίσει τον κύκλο της βίας και της ατιμωρησίας κατά των ΛΟΑΤ ατόμων».
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έρευνα Αξιών 2017-2022, μόλις το 2% των πολιτών του Ιράκ πιστεύει ότι η ομοφυλοφιλία είναι δικαιολογημένη, ενώ το 55% τη θεωρεί αδικαιολόγητη.
Επιπλέον, ο βασισμένος στην κοινότητα δείκτης ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων Equaldex διαπίστωσε ότι το Ιράκ είναι μία από τις πιο ομοφοβικές χώρες στον κόσμο, καταλαμβάνοντας την 154η θέση σε σύνολο 197 χωρών.