Δέκα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια παντρεύτηκαν σε μια κοινή μαζική τελετή στο Χονγκ Κονγκ, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει θεσμοθετήσει την ισότητα στον γάμο.
Αν και οι γάμοι πραγματοποιήθηκαν στο Χονγκ Κονγκ, τα ζευγάρια τυπικά παντρεύτηκαν – μέσω του διαδικτύου – στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Associated Press.
Η εκδήλωση την Τρίτη (25 Ιουνίου), έλαβε χώρα με έναν εγγεγραμμένο λειτουργό από τη Γιούτα να επισημοποιεί τους γάμους τους. Ενώ οι περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ απαιτούν από τα ζευγάρια να εμφανιστούν αυτοπροσώπως για να συμπληρώσουν τα χαρτιά τους, η συγκεκριμένη πολιτεία δεν το κάνει. Μια ψηφιακή διαδικασία υποβολής αιτήσεων σημαίνει ότι οι γάμοι μπορούν να πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά από την εποχή της πανδημίας του COVID-19.
Οι γάμοι πραγματοποιήθηκαν σε ξενοδοχείο στην περιοχή Kowloon, με τα ζευγάρια να ανταλλάσσουν δαχτυλίδια μπροστά σε συγγενείς και φίλους.
Ο Lucas Peng, ένα από τα άτομα ππυ γιόρτασαν αυτήν την ευτυχισμένη μέρα, δήλωσε ότι ο ημί-εικονικός γάμος ήταν ένα «πολύ σημαντικό βήμα» και ελπίζει ότι το γεγονός θα προωθήσει τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην πρώην εξαρτημένη από τη Βρετανία χώρα.
«Ελπίζω ότι μια μέρα όλοι θα αποδεχθούν το γεγονός ότι η αγάπη δεν είναι μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Είναι μεταξύ δύο ανθρώπων που αγαπιούνται», δήλωσε ο Peng.
Ο Kurt Tung, ο οποίος διοργάνωσε την εκδήλωση, δήλωσε ότι ο μαζικός γάμος ήταν ένα «όνειρο» για τα 10 ζευγάρια και ότι ελπίζει ότι έστειλε το μήνυμα ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου πρέπει να νομιμοποιηθεί.
«Στο Χονγκ Κονγκ δεν υπάρχει ακόμη τρόπος για να πάνε σε ληξιαρχείο γάμου για να παντρευτούν, αλλά υπάρχει αυτός ο τρόπος που μπορούμε να τους προσφέρουμε ώστε να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους», πρόσθεσε.
Ο Liam Mak, άλλος ένας από εκείνους που αντάλλαξαν όρκους, πρόσθεσε: «Ο γάμος δεν χρειάζεται να χωρίζεται σε γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου ή διαφορετικού φύλου. Ο γάμος είναι γάμος».
Το γεγονός ότι η ισότητα στον γάμο δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί έρχεται σε αντίθεση με την ευρεία υποστήριξη προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ. Το 2023, το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει νομικά τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αλλά δεν απαίτησε πλήρη ισότητα στον γάμο.
Ωστόσο, τρεις χώρες στην Ασία έχουν νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, με την Ταϊβάν να γίνεται η πρώτη το 2019 και το Νεπάλ και την Ταϊλάνδη να ακολουθούν φέτος.