ΛΟΑΤΚΙ+ Ρωσίδα φεμινίστρια φυλακίζεται για σχέδια ζωγραφικής κόλπων

13/04/2021
από
ΛΟΑΤΚΙ+ Ρωσίδα
Γιούλια Τσβέτκοβα (Yulia Tsvetkova)

Από δίκη περνά στη Ρωσία η φεμινίστρια και ΛΟΑΤ+ ακτιβίστρια Γιούλια Τσβέτκοβα (Yulia Tsvetkova), η οποία κατηγορείται για διάδοση πορνό, μετά την ανάρτηση σχεδίων ζωγραφικής με γυμνά γυναικεία σώματα στο διαδίκτυο.

ΛΟΑΤΚΙ+ Ρωσίδα
Γιούλια Τσβέτκοβα (Yulia Tsvetkova)

Η Τσβέτκοβα έχει αρχικά υποβληθεί σε πρόστιμο δύο φορές για τη διάδοση της λεγόμενης «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας» για πολύχρωμα σχέδια ζωγραφικής, που απεικόνιζαν ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών της.

Σήμερα, αντιμετωπίζει έως και έξι χρόνια φυλάκισης, ενώ οδηγήθηκε σε δίκη στο Komsomolsk-on-Amur, μια πόλη στην ανατολική Ρωσία.

Οι κατηγορίες πιστεύεται ότι συνδέονται με την ομάδα της στον κοινωνικό ιστότοπο VKontakte, όπου δημοσίευσε φωτογραφίες από σχέδια ζωγραφικής που απεικόνιζαν γυναικεία σώματα, σε μια προσπάθεια να σπάσει το στίγμα και να γιορτάσει τις γυναίκες.

Η Τσβέτκοβα, η οποία συνελήφθη για πρώτη φορά πριν από 18 μήνες και πέρασε τέσσερις μήνες σε κατ’ οίκον περιορισμό με κατηγορίες περί «προπαγάνδας για ομοφυλόφιλους», δεν επιτρέπεται να κοινοποιεί λεπτομέρειες σχετικά με τους ισχυρισμούς εναντίον της. Η μητέρα της, Άννα Κοντρέβα Anna Khodyreva, δήλωσε στο Associated Press ότι το δικαστήριο πρέπει να απορρίψει την υπόθεση.

Η δικηγόρος της Τσβέτκοβα, Ιρίνα Ρούτκο (Irina Ruchko), δήλωσε στα τοπικά μέσα, μετά την πρώτη ημέρα της ακρόασης, ότι η Γιούλια Τσβέτκοβα διατηρεί την αθωότητά της και η υπεράσπιση σκοπεύει να το αποδείξει στο δικαστήριο. Η υπόθεσή της εκδικάζεται κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς να επιτρέπεται το κοινό ή ο Τύπος.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την υπόθεση ως «παραλογισμός Kafkaesque» και προέτρεψε τις ρωσικές αρχές να την αποσύρουν, λέγοντας ότι η ακτιβίστρια απλώς «εξέφραζε τις απόψεις της μέσω της τέχνης».

Η Ναταλία Ζβιαγίνα (Natalia Zviagina), Διευθύντρια του Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μόσχα, δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια αυτής της υπόθεσης, η Γιούλια πέρασε μία περίοδο σε κατ’ οίκον περιορισμό και δύο φορές υπέστη εκβιαστικά πρόστιμα βάσει του λεγόμενου νόμου περί της «προπαγάνδα των ομοφυλόφιλων.» 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin) και η κυβέρνησή του υπέβαλαν τη λεγόμενη «προπαγάνδα των ομοφυλόφιλων» το 2013, απαγορεύοντας την «προώθηση μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων σε ανηλίκους». Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη ζωή των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων μπορεί να καταδικάσει ένα άτομο μέχρι και σε ποινή φυλάκισης.

Τον Ιούλιο του 2020, η Γιούλια Τσβέτκοβα διώχθηκε για τα πολύχρωμα σχέδιά της που απεικόνιζαν ΛΟΑΤΚΙ+ σχέσεις. Ένα από τα σχέδια, που ονομάζεται «Μια οικογένεια όπου είναι η αγάπη», δείχνει γκέι και λεσβιακά ζευγάρια με τα παιδιά τους. Άλλα σχέδια ήταν με γάτες με ουράνιο τόξο, ή κούκλες matryoshka (μπαμπούσκα) που κρατούσαν τα χέρια.

Το περασμένο Σάββατο (10 Απριλίου), εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής της Τσβέτκοβα στην Αγία Πετρούπολη.

«Η χιονοστιβάδα της λογοκρισίας έχει αρχίσει να ενοχλεί πολύ την καλλιτεχνική κοινότητα και καταλάβαμε ότι αν δεν υπερασπιστούμε τη Γιούλια, αν δεν την υποστηρίξουμε, οποιοδήποτε άλλο άτομο μπορεί να είναι το επόμενο», δήλωσε ο Αλεξέι Γκορπουσίν Alexei Gorbushin, καλλιτέχνης που οργανώθηκε και έλαβε μέρος σε δράσεις υποστήριξης της Τσβέτκοβα.
Δες και αυτό!