Ένας Νιγηριανός ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστής, ο οποίος ζήτησε άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, μίλησε για τους συνεχόμενους πιθανούς κινδύνους για τους κουήρ πρόσφυγες μέσα στα κέντρα κράτησης μεταναστών.
Ο ακτιβιστής Joel Mordi αναγκάστηκε να ζητήσει άσυλο μετά τη διοργάνωση του πρώτου μηνιαίου Pride της Νιγηρίας το 2019.
Η ομοφοβία είναι συχνό φαινόμενο στη Νιγηρία και η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με φυλάκιση έως και 14 ετών, ενώ σε διάφορες περιοχές επιβάλλεται η θανατική ποινή για ορισμένα «εγκλήματα».
Όμως, αντί να βρει ασφάλεια στη Βρετανία, ο Mordi δέχτηκε ομοφοβικές απειλές και κακοποίηση ενώ βρισκόταν σε κέντρο κράτησης.
«Το σοκ που υπέστη όταν τέθηκα υπό κράτηση ήταν τεράστιο», δήλωσε. «Είχα δραπετεύσει από μια χώρα όπου κινδύνευε η ζωή μου, μόνο και μόνο για να περιοριστώ σε ένα μέρος που δεν ήταν λιγότερο καταπιεστικό. Το κέντρο κράτησης μεταναστών ήταν μια φυλακή, και το τραύμα από τις εμπειρίες μου στη Νιγηρία επιδεινώθηκε από τις σκληρές συνθήκες που αντιμετώπισα μέσα σε αυτό».
Η κράτηση μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πρακτική, κατά την οποία τα άτομα διαμένουν σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις μέχρι να επιλυθεί το μεταναστευτικό / προσφυγικό τους καθεστώς.
Συχνά, τα κέντρα αυτά επικρίνονται για τις άσχημες συνθήκες, οι οποίες μοιάζουν με αυτές στα σωφρονιστικά ιδρύματα.
Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Detention Action περιγράφει την κράτηση ως «θεμελιώδη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου η κράτηση μεταναστών μπορεί να είναι επ’ αόριστον.
Γράφοντας στο Dazed, ο Mordi είπε ότι αναγκάστηκε να είναι «σε συνεχή επαγρύπνηση» και αναγκάστηκε να αποκρύψει τη σεξουαλικότητά του από φόβο μήπως γίνει στόχος.
«Αυτή η απόκρυψη ήταν μια οδυνηρή υπενθύμιση της ζωής που ήλπιζα να αφήσω πίσω μου», είπε. «Η έλλειψη υποστήριξης από το προσωπικό έκανε τα πάντα χειρότερα. Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας ήταν ανεπαρκείς και πολλοί από εμάς αφέθηκαν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους το τραύμα τους.
«Οι εφιάλτες και οι κρίσεις πανικού έγιναν μέρος της καθημερινότητάς μου και φαινόταν ότι δεν υπήρχε τέλος στον ορίζοντα».
Το Rainbow Migration, μια φιλανθρωπική οργάνωση που στοχεύει στην αντιμετώπιση της μισαλλοδοξίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ μεταναστών, υποστηρίζει ότι τα κουήρ άτομα κινδυνεύουν ιδιαίτερα από εκφοβισμό, παρενόχληση και απομόνωση στα κέντρα κράτησης μεταναστών.
«Για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ο αντίκτυπος μπορεί να είναι καταστροφικός», αναφέρει η φιλανθρωπική οργάνωση σε μια αίτηση για τον τερματισμό της κράτησης των κουήρ μεταναστών. «Η κράτηση τους στερεί την ελευθερία τους και τους αποκόπτει από τα δίκτυα υποστήριξης. Εκφοβίζονται και βιώνουν διακρίσεις από το προσωπικό κι από άλλους μέσα στα κέντρα.
«Κανείς δεν πρέπει να κρατείται επ’ αόριστον χωρίς να έχει ιδέα πότε μπορεί να αφεθεί ελεύθερος. Και κανένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο δεν πρέπει να κλειδώνεται και να υφίσταται λοατκιφοβικό εκφοβισμό και κακοποίηση».
Από τότε που απέκτησε το καθεστώς πρόσφυγα το 2021, ο Mordi είναι ένας ηχηρός υποστηρικτής των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων και έχει ζητήσει τον τερματισμό της κράτησης των μεταναστών, ειδικά των ΛΟΑΤΚΙ+.
«Ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο, οι απειλές και οι κίνδυνοι στο εσωτερικό ήταν πάντα παρόντες», δήλωσε. «Ο ομοφοβικός εκφοβισμός και η παρενόχληση ήταν συνηθισμένα φαινόμενα, ιδίως από συγκρατούμενους».
Ο Mordi δήλωσε ότι το ταξίδι του από τη Νιγηρία στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν «γεμάτο προκλήσεις», αλλά ταυτόχρονα ενίσχυσε την πίστη του στον ακτιβισμό και την αλληλεγγύη.
Κάλεσε άλλους ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες να μοιραστούν τις ιστορίες τους και να απαιτήσουν αλλαγή, για να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός μέλλοντος «όπου κανείς δεν θα πρέπει να υπομείνει τη φρίκη της κράτησης».
Νωρίτερα φέτος, ο προπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου του York κέρδισε το διάσημο βραβείο Diana Legacy Award σε αναγνώριση της κοινωνικής δράσης και του ανθρωπιστικού του έργου.