ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο που θα δούμε στις οθόνες μας το φθινόπωρο

0
444
Το φθινόπωρο θα είναι συναρπαστικό για εμάς που μας αρέσει να βλέπουμε ταινίες με ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο. Αυτές που πρόκειται να κυκλοφορήσουν τον επόμενο μήνα είναι οι Bottoms, Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe, My Animal, Rotting in the Sun, και το Drive-Away Dolls, ενώ το Saltburn και το All Of Us Strangers έρχονται τον Νοέμβριο. 

Ανάμεσα σε όλες αυτές τις διαφορετικές ΛΟΑΤΚΙ+ ιστορίες που έρχονται τους επόμενους μήνες, υπάρχουν και τρεις βιογραφικές ταινίες που προβάλλουν μερικά πολύ διαφορετικά κουήρ είδωλα της πραγματικής ζωής. Πριν από τις ημερομηνίες κυκλοφορίας τους, ρίχνουμε μια ματιά στους πρωτοπόρους που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των πολυαναμενόμενων ταινιών.

Diana Nyad: Nyad


Το 2013, η 63χρονη ανοιχτά λεσβία δημοσιογράφος και κολυμβήτρια μεγάλων αποστάσεων, Diana Nyad, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κολύμπησε από την Κούβα στη Φλόριντα χωρίς την χρήση προστατευτικού κλουβιού. Στην ταινία Nyad πρωταγωνιστεί η τέσσερις φορές υποψήφια για Όσκαρ και πιστή σύμμαχος των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, Annette Bening, στον ρόλο της ομώνυμης αθλήτριας, ενώ η επίσης βραβευμένη με Όσκαρ Jodie Foster συμπρωταγωνιστεί ως φίλη και προπονήτρια της Nyad, Bonnie Stoll.

Η ταινία περιγράφει το τετραετές ταξίδι της Nyad για την επίτευξη του στόχου της να κολυμπήσει το ταξίδι των 110 μιλίων. Επιζήσασα σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική της ηλικία, η Nyad δήλωσε στο Out Magazine το 2012 ότι ο θυμός για όσα της συνέβησαν, της τροφοδότησαν τη δύναμή της. Έκανε πολλαπλά ρεκόρ κολύμβησης απόστασης τη δεκαετία του 1970 και έκανε την πρώτη της προσπάθεια να κολυμπήσει από την Κούβα στο Κι Γουέστ το 1978, πριν αποσυρθεί από την αγωνιστική κολύμβηση το 1979.

Είναι αξιοσημείωτο ότι άρχισε να προπονείται ξανά το 2010, σε ηλικία 60 ετών, με στόχο να κολυμπήσει από την Κούβα στη Φλόριντα χωρίς την χρήση προστατευτικού κλουβιού. Μετά από τρεις προσπάθειες μεταξύ 2011 και 2012, τα κατάφερε τελικά το 2013. Η ζωή της και το ταξίδι που οδήγησε στην κολύμβηση του 2013 καταγράφονται επίσης στην ταινία του 2013 The Other Shore (Η άλλη όχθη). Η ταινία Nyad θα προβάλλεται στο Netflix από τις 3 Νοεμβρίου.

Bayard Rustin: Rustin

Κατά τη διάρκεια ενός Q&A στο Φεστιβάλ Αφροαμερικανικού Κινηματογράφου, ο σκηνοθέτης George C. Wolfe εξέφρασε το παράπονο του για το γεγονός ότι η κληρονομιά του Bayard Rustin στο Κίνημα για τα Πολιτικά Δικαιώματα των δεκαετιών 1950 και 1960 έχει ξεχαστεί σε μεγάλο βαθμό.

Ήταν ένας άνθρωπος του οποίου η αγριότητα και η αίσθηση της δικαιοσύνης και της ορθότητας… φαινόταν να είναι ενσωματωμένη σε κάθε ίνα της ύπαρξής του. Η ιστορία τον ξέχασε. Στην πραγματικότητα τον έσβησε“, δήλωσε ο Wolfe.

Με τη νέα του ταινία, Rustin, ο Wolfe στοχεύει να διορθώσει αυτήν την αδικία. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο βραβευμένος με Emmy, Coleman Domingo ως Rustin, βασικός διοργανωτής της πορείας το 1963, στην οποία ο Dr. Martin Luther King Jr. εκφώνησε την εμβληματική ομιλία του “Έχω ένα όνειρο” (I have a dream) ενώπιον πλήθους περίπου 250.000 ανθρώπων.

Όπως έγραψε ο Ron Johnson στην ανάμνησή του για τον Rustin το 2018 για το LGBTQ Nation, ο out ακτιβιστής γνώρισε και άρχισε να συνεργάζεται με τον King τη δεκαετία του 1950 και συνέχισε να αγωνίζεται για τα πολιτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Όμως άλλοι ηγέτες του Κινήματος για τα Πολιτικά Δικαιώματα εξέφρασαν αντιρρήσεις για την ταυτότητά του ως γκέι άνδρα, ιδίως για μια καταδίκη του 1953 για “σεξουαλική διαστροφή” (ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Gavin Newsom απένειμε στον Rustin μεταθανάτια χάρη το 2020). Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, υπήρξαν προσπάθειες να αναστηθεί η κληρονομιά του Rustin. Το 2013, ο πρόεδρος Barack Obama απένειμε στον Rustin μετά θάνατον το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.

Η ταινία θα προβάλλεται στο Netflix από τις 17 Νοεμβρίου.

Leonard Bernstein: Bernstein: Maestro

Το Maestro του σκηνοθέτη Bradley Cooper εξιστορεί “τη σχέση ζωής μεταξύ του Leonard Bernstein και της Felicia Montealegre“. Αλλά οι φωτογραφίες που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο νωρίτερα φέτος με τον Cooper να φιλάει τον συμπρωταγωνιστή του Matt Bomer στα γυρίσματα υποδηλώνουν ότι η βιογραφία δεν θα αποφύγει τη σεξουαλική ταυτότητα του Bernstein.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Bernstein κέρδισε επτά Emmy, δύο Tony και 16 Grammy και θεωρείται ευρέως ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες του 20ού αιώνα. Είχε επίσης πολλές σχέσεις με άλλους άνδρες, όπως αποκαλύπτεται σε πολλές βιογραφίες και στη συλλογή του Nigel Simeone του 2013 με την αλληλογραφία του Bernstein, The Leonard Bernstein Letters.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις 20 Δεκεμβρίου στο Netflix.