ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις ζητούν από τη βρετανική κυβέρνηση να απορρίψει νέα αντί-τρανς μελέτη

24/03/2025
από
Δύο ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις απέρριψαν το συμπέρασμα της νέας βρετανικής Έκθεσης Sullivan για τον τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα και οι στατιστικές καταγράφουν την ταυτότητα φύλου και το «βιολογικό φύλο», χαρακτηρίζοντάς τη μεροληπτική λόγω του γεγονότος ότι η ακαδημαϊκός που βρίσκεται πίσω από τη μελέτη είναι μέλος του συμβουλίου μιας αντί-τρανς ομάδας.

Με επικεφαλής την καθηγήτρια κοινωνιολογίας Alice Sullivan, η ανεξάρτητη μελέτη για τον τρόπο με τον οποίο οι δημόσιοι φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου καταγράφουν την ταυτότητα φύλου των ανθρώπων δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (19 Μαρτίου).

Η έκθεση, η οποία ανατέθηκε από την πρώην συντηρητική κυβέρνηση, αναφέρει ότι οι μέθοδοι καταγραφής του φύλου σε σύνολα δεδομένων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτό που η Sullivan περιέγραψε ως «ευρεία απώλεια δεδομένων σχετικά με το φύλο».

Αντ’ αυτού, συνέστησε στους ερευνητές να επικεντρωθούν στη συλλογή δεδομένων «βιολογικού φύλου», σε όλες τις ερευνητικές μελέτες, οι οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να στοχεύουν σε μια «αναλογία φύλου 50-50», με τους ανθρώπους να κατηγοριοποιούνται είτε ως άνδρες είτε ως γυναίκες.

Η Sullivan συνέχισε: «Το φύλο ως βιολογική κατηγορία είναι σταθερό στο χρόνο και στις διάφορες δικαιοδοσίες, ενώ η έννοια του “νομικού φύλου” που υπόκειται σε [πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου] μπορεί να αλλάξει στο μέλλον. Η χρήση του εκ γενετής φύλου, διασφαλίζει μελλοντικά τη συλλογή δεδομένων έναντι οποιασδήποτε τέτοιας αλλαγής».

Ωστόσο, οι ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες TransActual και το Φεμινιστικό Δίκτυο Ισότητας των Φύλων (FGEN) υποστήριξαν ότι η έκθεση είχε τις ρίζες της σε «πραγματικά λανθασμένους ισχυρισμούς σχετικά με τη δυαδική φύση του κοινωνικού φύλου και του βιολογικού φύλου».

Τα διευθυντ@ στρατηγικής της TransActual, Keyne Walker, προέτρεψε τον υπουργό Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, Peter Kyle, να απορρίψει τις συστάσεις της μελέτης, λέγοντας ότι η έκθεση δεν θα «κάνει τίποτα» για να υποστηρίξει τους στόχους της κυβέρνησης για την ισότητα και τη διαφορετικότητα.

«Η εμπειρία όσων εργάζονται στον τομέα υποδηλώνει ότι τα μέτρα που προωθεί η έκθεση αυτή, αντί να βελτιώσουν την ποιότητα των δεδομένων, θα καταστήσουν τα δεδομένα που συλλέγονται σχετικά με το κοινωνικό και βιολογικό φύλο πολύ λιγότερο αξιόπιστα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Πέρα από τις συστάσεις της έκθεσης, οι σχέσεις της Sullivan με ιστορικά αντί-τρανς ομάδες, όπως η Sex Matters – μια οργάνωση που ασκεί «κριτική στο φύλο» και δηλώνει ότι η αποστολή της είναι να «προάγει τη σαφήνεια σχετικά με το φύλο στο νόμο, την πολιτική και τη γλώσσα, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα όλων», έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ και φεμινιστικών ομάφων.

Οι οργανώσεις TransActual και FGEN προειδοποίησαν ότι η εφαρμογή των συστάσεων της μελέτης θα μπορούσε να προκαλέσει «σημαντική ζημία» σε όλους τους ανθρώπους και θα υπονομεύσει τον στόχο της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα «λειτουργικό δια-υπηρεσιακό σύστημα δεδομένων».

Εκπρόσωπος των ομάδων δήλωσε: «Για να είναι λειτουργικά, τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση και τους οργανισμούς πρέπει να αντικατοπτρίζουν τη βιωμένη πραγματικότητα των ανθρώπων. Αυτό περιλαμβάνει το φύλο και, σε ορισμένα πλαίσια, όπως στην ιατρική, το αποδιδόμενο φύλο κατά τη γέννηση και την τρανς κατάσταση».

Οι οργανώσεις κάλεσαν την κυβέρνηση να απορρίψει την προσέγγιση της πρώην συντηρητικής κυβέρνησης στη συλλογή δεδομένων και αντ’ αυτού να συνεργαστεί με «ανθρώπους με ζωντανή εμπειρία».

Σε μια ανάρτηση στο X/Twitter την Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας Wes Streeting έδωσε την υποστήριξή του στη μελέτη, λέγοντας ότι «υπογραμμίζει τη σημασία της καταγραφής του βιολογικού φύλου», προσθέτοντας: «Κάτι τέτοιο δεν μας εμποδίζει να καταγράφουμε, να αναγνωρίζουμε και να σεβόμαστε την ταυτότητα φύλου των ανθρώπων, όταν αυτή διαφέρει».

«Είμαστε ευγνώμονες στην καθηγήτρια Sullivan για το έργο της, το οποίο έχει κοινοποιηθεί στις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες και τους δημόσιους οργανισμούς», συμπλήρωσε επίσης σε σχόλιο που έκανε στο PinkNews.




Δες και αυτό!