Αρκετές ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις είναι μεταξύ των 80 ΜΚΟ που καλούν την κυβέρνηση να βάλει τέλος στις ακροδεξιές εξεγέρσεις που μαίνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στον Κίρ Στάρμερ τη Δευτέρα (5 Αυγούστου), κάλεσαν τον πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει τη «συνεχιζόμενη βία κατά των μη λευκών ατόμων».
«Είναι σαφές ότι αυτή η έκρηξη ρατσισμού σιγοβράζει εδώ και καιρό κάτω από την επιφάνεια», αναφέρεται στην επιστολή. «Αυτό που συμβαίνει είναι το άμεσο αποτέλεσμα χρόνων κανονικοποιημένου ρατσισμού και ισλαμοφοβίας».
Οι ακροδεξιές επιθέσεις ξέσπασαν στη χώρα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μετά τη δολοφονία τριών νεαρών κοριτσιών στο Σάουθπορτ του Μέρσεϊσαϊντ, η οποία συνοδεύτηκε από τη διάδοση ψευδών ή / και κατευθυνόμενων ειδήσεων.
Ομάδες ανθρώπων άρχισαν να διαμαρτύρονται στους δρόμους και να πετούν τούβλα εναντίον της αστυνομίας, ενώ ένα τμήμα της παραθαλάσσιας πόλης καταστράφηκε μετά την επίθεση σε τζαμί στο Σάουθπορτ στις 30 Ιουλίου.
Η πλειοψηφία των δραστών ήταν ακροδεξιοί, όπως δήλωσε τότε η αστυνομία, και η κλιμακούμενη βία έκτοκτε έχει χαρακτηριστεί ως «ακροδεξιά κακοποίηση» από τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.
Αρκετές επιθέσεις έλαβαν επίσης χώρα χώρα στο Μπλάκπουλ, το Χαλ, το Λιντς, το Μάντσεστερ, το Νότιγχαμ, το Μπόλτον, το Λίβερπουλ και το Σάντερλαντ, με αρκετούς δράστες να έχουν ως στόχο κέντρα κράτησης μεταναστών.
Στην ανοιχτή επιστολή, της οποίας ηγούνται η Διεθνής Αμνηστία και η Ένωση Επισκεπτών Κρατουμένων Μετανάστευσης, οι οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο τμήματα των μέσων ενημέρωσης και της κυβέρνησης αντέδρασαν στη βία.
Κατηγόρησαν ορισμένα στελέχη ότι χρησιμοποίησαν τις ταραχές «ως ευκαιρία για να διεξάγουν συζητήσεις» σχετικά με την ενσωμάτωση των μεταναστών.
Η επιστολή συνέχιζε λέγοντας: «Οι μουσουλμανικές κοινότητες και οι μη λευκοί άνθρωποι δεν θα έπρεπε ποτέ να χρειάζεται να δικαιολογήσουν το επίπεδο ενσωμάτωσής τους προκειμένου να διεκδικήσουν στοιχειώδη προστασία από εγκληματικές πράξεις, και είναι απίστευτο ότι πρέπει να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις εν μέσω αυτής της απρόκλητης και συνεχιζόμενης βίας.
«Το να κατηγορούμε τα θύματα αυτής της βίας αποτελεί προσβολή για τους μη λευκούς ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα».
Στις οργανώσεις που υπογράφουν την επιστολή περιλαμβάνονται το Rainbow Migration, μια φιλανθρωπική οργάνωση για τα κουήρ μεταναστά, καθώς και οι ομάδες εκστρατείας και υπεράσπισης Equality Act Review, Hope not Hate και Migrants’ Rights Network.
Ο Σταρμερ δήλωσε ότι το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης επέδειξε «στιβαρή και ταχεία αντίδραση» και εξασφάλισε στις κοινότητες ότι θα είναι ασφαλείς.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι όπου απαιτείται αστυνομική ανταπόκριση, αυτή υπάρχει, όπου απαιτείται υποστήριξη για συγκεκριμένα μέρη, αυτή υπάρχει», δήλωσε μετά από συνεδρίαση της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, Cobra, την Τρίτη (6 Αυγούστου).