Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν ότι μια ΛΟΑΤΚΙ+ χορωδία θα συμμετάσχει στα επερχόμενα τριήμερα σχέδια της στέψης του Βασιλιά Καρόλου Γ’.
Το Σάββατο 6 Μαΐου, η στέψη του βασιλιά Κάρολου Γ’ και της συζύγου του Βασίλισσας Καμίλα θα τελεστεί στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.
Η λειτουργία θα πραγματοποιηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ, Τζάστιν Γουέλμπι, ο οποίος εμμένει στην απόφασή του, να αρνείται τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στην Εκκλησία της Αγγλίας.
Την Κυριακή, μια συναυλία θα πραγματοποιηθεί από το BBC στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Στη συναυλία θα συμμετέχει η χορωδία The Coronation – μια συμπεριληπτική ομάδα, που δημιουργήθηκε από κοινοτικές χορωδίες της χώρας και ερασιτέχνες τραγουδιστές από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο – συμπεριλαμβανομένων χορωδιών προσφύγων, χορωδιών NHS, ΛΟΑΤΚΙ+ τραγουδιστικών ομάδων, και χορωδιών κωφών.
Σύμφωνα με τη βασιλική ανακοίνωση, ένα ντοκιμαντέρ που θα εξηγεί τον σχηματισμό της χορωδίας, θα αφηγηθεί τις ιστορίες των ανθρώπων που αντιπροσωπεύουν τα πολλά πρόσωπα και τις φωνές της χώρας.
Η 70χρονη βασιλεία της αείμνηστης Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ γνώρισε σημαντικές αλλαγές στο Ηνωμένο Βασίλειο, νόμων που προώθησαν τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της μερικής αποποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας το 1967, και του νόμου περί γάμου (ομόφυλα ζευγάρια) το 2014. Και ακριβώς, όπως η Βασίλισσα, έτσι κι ο Κάρολος απέφυγε να σχολιάσει δημόσια τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.
Ωστόσο, ο σερ Έλτον Τζον έχει εγγυηθεί στο παρελθόν για τον Κάρολο, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι αυτός, μαζί με τον πρίγκιπα Χάρι, θα χρησιμοποιούσαν την επιρροή τους, για να αποποινικοποιήσουν την ομοφυλοφιλία σε όλες τις πολιτείες της Κοινοπολιτείας. Οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου παραμένουν παράνομες σε πολλές χώρες που κάποτε αποικιζόταν από τη Βρετανία – πολλές από τις οποίες αποτελούν πλέον την Κοινοπολιτεία.
Τέλος, να μην ξεχνάμε, ότι ο μονάρχης είναι ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας, και ότι μόλις πριν από λίγους μήνες ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, είπε ότι το σεξ μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών εξακολουθεί να είναι αμαρτία. Αν και η Εκκλησία της Αγγλίας στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη, αυτό δεν αναιρεί τα συντηρητικά αντανακλαστικά του θεσμού.