#LetItOut: Τι σημαίνει να ζούμε ανοιχτά ως ο πραγματικός εαυτός μας

19/06/2023
Let it out
Γιορτάζουμε τον Μήνα Υπερηφάνειας με τρία άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που μας θυμίζουν το πόσο σημαντικό είναι να διεκδικούμε περήφανα την καθημερινότητά μας.

Με κεντρικό σύνθημα το «Let it out», ο Dennys, η Έλενα και ο Δημήτρης φορούν κομμάτια από την Pride συλλογή της Calvin Klein και φωτογραφίζονται εξηγώντας μας … «τι σημαίνει να ζεις ανοιχτά ως ο πραγματικός εαυτός σου».

Δημήτρης – @dimitrios_c_masouras, dimitriosmasouras.com

Let it out

Ο Δημήτρης είναι σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής και ενδυματολόγος. Τα τελευταία χρόνια ζει με τον σύντροφό του στην Ακρόπολη. Ακρόπολη. «Θυμάμαι όταν ήμουν 20 ετών να λέω στον ψυχοθεραπευτή μου, ότι θα ήθελα στα 35 μου να μπορώ να ζω με τη σχέση μου και έναν σκύλο. Να μπορώ να ζω ελεύθερα!», μου αναφέρει ο ίδιος χαμογελώντας. «Δεν σου κρύβω πως τώρα που είμαι 34 και τα έχω καταφέρει, πολύ συχνά όταν μισοκλείνω τα μάτια μου αισθάνομαι ευτυχισμένος».

Μιλάμε για τη διαδικασία που πέρασε μέχρι να τα καταφέρει. «Το όλο μου ταξίδι ξεκίνησε, όταν στα 26 μου μίλησα με τους γονείς μου. Έκτοτε πέρασα διάφορες φάσεις αποδοχής ή μη. Κατάφερα, ωστόσο, και με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας να καταλάβω ότι όταν αποδεχτείς τον εαυτό σου και ακουμπήσεις την αλήθεια σου δεν υπάρχει χώρος για τις αμφιβολίες και την κριτική των άλλων».

Ο Δημήτρης ως καλλιτέχνης τα τελευταία χρόνια ασχολείται (και) με πρότζεκτς που σχετίζονται με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αλλά και τις διακρίσεις που υφίστανται διάφορες κοινωνικές ομάδες. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η ταινία – ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «MIRRORS», σχετικά με την πρόσβαση ατόμων που εργάζονται στο σεξ σε υπηρεσίες ψυχικής και σωματικής υγείας στην Ελλάδα, που προβλήθηκε στο πλαίσιο του Athens Pride. Παράλληλα, ετοιμάζει την παρουσίαση των -εικαστικών- έργων του (με θέμα τις ναυτικές φιγούρες).  O ίδιος πιστεύει πως όλο αυτός ο αγώνας για ισότητα και αποδοχή είναι κάτι που δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην τέχνη ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά πρέπει να αφορά σε όλη την καθημερινότητα. «Η ίδια η ζωή πρέπει να είναι ένα statement. Για εμάς αλλά και για όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα εκεί έξω». 

Μετά απ΄όλα αυτά αναρωτιέμαι τι σημαίνει για τον ίδιο να ζει ανοιχτά ως πραγματικός εαυτός του; «Να μπορώ να αποκαλώ τον σύντροφό μου “μωρό μου” στο περίπτερο και να κρατώ το χέρι του. Να μην έχω δεύτερες σκέψεις για την περιττή κριτική που μπορεί να δεχτώ. Δυστυχώς, πάντα, θα υπάρξει κάποιος που θα κρίνει, κάποιος που θα αφορίσει και θα σχολιάσει ή θα μιλήσει άσχημα. Το να ζεις ως πραγματικός εαυτός σου σημαίνει να μην έχεις φίλτρο τη γνώμη του άλλου για εσένα».

Πριν το ολοκληρώσουμε τη συζήτησή μας του ζητώ να στείλει ένα μήνυμα στα άτομα που θα διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη. «Να εμπιστευτούν την αλήθεια τους», απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη και χαμογελά.

Ελένη – @ellennlooks

Let it out

H Ελένη ζει στη Θεσσαλονίκη ενώ εργάζεται επαγγελματικά ως μοντέλο. Παράλληλα έχει μιλήσει ανοιχτά για την τρανς ταυτότητάς της, σε μια προσπάθεια να προσφέρει περισσότερη ορατότητα γύρω από ζητήματα που σχετίζονται με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Πρόσφατα, μάλιστα, την είδαμε να συμμετέχει στο κεντρικό σποτ του φετινού Athens Pride. «Για μένα το να ζεις ανοιχτά αποτελεί πολιτική πράξη. Αυτός είναι και ο προσωπικός μου ακτιβισμός. Να ζω ως ο πραγματικός εαυτός του, προσπαθώντας παράλληλα να εργαστώ στον χώρο της μόδας στην Ελλάδα», δηλώνει.

Τη ρωτάω πόσο εύκολο είναι αυτό. «Καθόλου», μου απαντά και συνεχίζει. «Χρειάζεται να επαναπραγματεύεσαι και να διεκδικείς τον σεβασμό των άλλων. Γενικά, είμαι δύσκολος άνθρωπος, αλλά πάντα προσπαθώ να κάνω ουσιαστικές σχέσεις, είτε σε συντροφικό επίπεδο είτε φιλικό ή οτιδήποτε».

Τι σημαίνει, λοιπόν, για την ίδια να ζει ως ο πραγματικός εαυτός της; «Είναι απλό», αναφέρει χωρίς δεύτερη σκέψη. «Σημαίνει να μην περιορίζεις την ελευθερία σου και να μην τη βασίζεις στα “θέλω” των άλλων. Να κάνεις αυτά που θέλεις για σένα».

Let it out

Αυτή της η φιλοσοφία είναι που την οδήγησε και στον χώρο της μόδας, στον οποίο έχει ξεκινήσει να κάνει σημαντικά βήματα. Συζητάμε για την ανάγκη της συμπερίληψης και για το πώς αυτή συχνά υφίσταται στην Ελλάδα. «Είναι σημαντικό να υπάρχει συμπερίληψη, ώστε να μην κλείνουν οι πόρτες σε άτομα της κοινότητας. Επίσης σημαντικό είναι οι εταιρείες και οι πελάτες να μη μας θυμούνται μόνο με αφορμή τον μήνα υπερηφάνειας, αλλά όλον τον χρόνο». Της ζητώ να μου πει περισσότερα γι΄αυτό. «Για μένα έμπρακτη συμπερίληψη σημαίνει να συμπεριλαμβάνεις κάτι όλο τον χρόνο και όχι αποκλειστικά και μόνο λόγω μιας ταυτότητας. Να δεις πέρα απ΄αυτή. Επιτυχία για μένα είναι να δουλεύω με εταιρείες, όχι γιατί θέλουν να προβάλλουν μόνο την τρανς ταυτότητά μου προς τα έξω, αλλά γιατί με αναγνωρίζουν ως μοντέλο που κάνει καλά τη δουλειά του».

Της ζητάω να στείλει ένα μήνυμα σε όλα τα ΛΟΑΚΤΙ+ άτομα εκεί έξω. Αφού το σκέφτεται λίγο μου απαντά: «Δεν μπορείς να είσαι ευτυχισμένη/ος αν πρώτα δεν νιώσεις ελεύθερη/ος».

Dennys – @jodennys

Let it out

Ο Dennys είναι 18 ετών και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Πριν λίγες εβδομάδες μετακόμισε μόνιμα στην Αθήνα ενώ ασχολείται επαγγελματικά ως μοντέλο. «Δεν είναι αρκετά εύκολο να κάνεις αυτή τη δουλειά στην Ελλάδα, ειδικά για άτομα που πρεσβεύουν μια διαφορετικότητα στο look τους, όπως εγώ», μου εξηγεί.

Για τον ίδιο τόσο η ταυτότητα φύλου όσο και ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι έννοιες ρευστές γι΄αυτό και δεν μπαίνει στη διαδικασία να προσδιοριστεί με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο. «Eίμαι αυτό που είμαι», δηλώνει περήφανα.

Συζητάμε για το πόσο εύκολο είναι να εκφράσει αυτή την ελευθερία και αυτή τη ρευστότητα. «Πάντα εκφραζόμουν πολύ ελεύθερα και πολύ άνετα. Δεν υπάρχει κάποια ιστορία bullying», αναφέρει. «Υπήρξαν φορές που αισθάνθηκα ότι έπρεπε να αποδείξω κάτι, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησα ότι δεν έχω να αποδείξω τίποτα και σε κανέναν. Γενικά, δεν υπάρχει κάποιο sad story στη μέχρι τώρα ζωή μου».

O Dennys αντιλαμβάνεται πως δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι για όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα εκεί έξω. «Ξέρω πως είμαι απλά τυχερός και ότι μάλλον αποτελώ την εξαίρεση στον κανόνα. Βλέπω τι γίνεται και με άλλα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που γνωρίζω».

Let it out

Τον ρωτάω τι σημαίνει για τον ίδιο να ζει ανοιχτά ως ο αληθινός εαυτός του. «Να μη φοβάμαι και να μην περιορίζομαι μου απαντά», θέλοντας ωστόσο να προσθέσει και κάτι άλλο (πολύ σημαντικό). «Πέρα από τα δίπολα “αγόρι – κορίτσι” , “γκέι – στρέιτ” υπάρχουν και πολλά άλλα. Και είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι είναι εντάξει αν σε κάποιες φάσεις της ζωής μας δεν χρησιμοποιούμε κάποια ταυτότητα και δεν προσδιοριζόμαστε με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο. Το σημαντικό είναι να αισθανόμαστε όμορφα».

Με αυτό επιθυμεί, μάλιστα, να ολοκληρώσουμε και την κουβέντα μας. Με αυτό και με το ότι «δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τίποτα».


Τα άτομα φωτογραφίζονται με ρούχα από τη νέα Pride συλλογή της Calvin Klein στα πλαίσια της καμπάνιας “This is Love”. Η συλλογή είναι διαθέσιμη στα καταστήματα Calvin Klein, στο calvinklein.gr και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης».

φωτογραφίες: Γιώργος Κασαπίδης, grooming: Ιωάννα Δομαζάκη

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!