Πηγή: SigmaLive

Λεκτική επίθεση δέχτηκε τρανς γυναίκα στην ανδρική πτέρυγα φυλακής της Κύπρου

05/02/2026
από
Στις Κεντρικές Φυλακές της Κύπρου, τρανς γυναίκα, που κρατείται στην πτέρυγα ανδρών, δέχτηκε λεκτική επίθεση λίγα μέτρα έξω από το κελί της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την κράτησή της σε ξεχωριστό χώρο, ο οποίος, όπως αναφέρει η δικηγόρος της γυναίκας, θυμίζει «απομόνωση», δέχθηκε παρενόχληση.

Πριν την επίθεση, τέλη του προηγούμενου μήνα, η δικηγόρος της, Ευανθία Κωνσταντίνου, είχε ζητήσει να μεταφερθεί η πελάτισσά της στην πτέρυγα γυναικών και μίλησε για τις συνθήκες κράτησης, οι οποίες αγγίζουν «τα όρια της ουσιαστικής απομόνωσης».  

H δικηγόρος είχε πει ότι «πρόκειται για μια διεμφυλική γυναίκα, η οποία έχει κάνει επιβεβαίωση του φύλου της, μέσω νομικής αναγνώρισης, δηλαδή στα νομικά της έγγραφα αναγράφεται ως γυναίκα. Καταδικάστηκε και εκτίει ποινή φυλάκισης στο σωφρονιστικό μας ίδρυμα. Υπάρχουν κάποια ζητήματα όμως και είναι θέση μας ότι προκύπτουν κάποια κενά».

Η δικηγόρος πρόσθεσε ότι οι περιπτώσεις των τρανς γυναικών «αναδεικνύουν μια ιδιαίτερη ένταση, τα όρια των υφιστάμενων μηχανισμών, για την ανάγκη ύπαρξης σαφούς, προβλεπόμενου και εξειδικευμένου πλαισίου».

Συνεχίζοντας, η ίδια επισήμανε ότι υπάρχει ακόμα μία τρανς κρατούμενη, «η οποία βρίσκεται σε άλλο τμήμα και όχι εντός των φυλακών. Το τμήμα φυλακών στη σημερινή του μορφή όμως, δεν είναι θεσμικά έτοιμο να υποδεχτεί και να διαχειριστεί επαρκώς διεμφυλικά πρόσωπα κρατουμένων».

Τόνισε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα «αφορά τη θεσμική ετοιμότητα του κράτους. Η Κύπρος δεν διαθέτει σήμερα ολοκληρωμένο και εξειδικευμένο πλαίσιο για τη διαχείριση διεμφυλικών κρατουμένων».

Για την τωρινή κατάσταση της γυναίκας, η Ευανθία Κωνσταντίνου είπε: «Η συγκεκριμένη γυναίκα κρατούμενη έχει καταδικαστεί στις 27 Ιανουαρίου και θα εκτίσει ποινή φυλάκισης 6 ετών. Έχει τοποθετηθεί σε ξεχωριστό χώρο εντός των φυλακών, όμως βρίσκεται στην πτέρυγα των ανδρών».

Πρόσθεσε ότι «ο λεγόμενος αυτός ξεχωριστός χώρος μπορεί να παρουσιάζεται συχνά ως μέτρο προστασίας. Την πράξη, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε συνθήκες που αγγίζουν τα όρια της ουσιαστικής απομόνωσης. Και αυτή η απομόνωση δεν είναι ουδέτερη. Είναι επιβαρυντική, ιδιαίτερα όταν εφαρμόζεται χωρίς σαφές πλαίσιο, εξαντλημένες διαδικασίες και χρονικούς ορίζοντες. Δηλαδή, όπως σας είχα πει προηγουμένως, αυτή η ρύθμιση είναι προσωρινή. Δεν έχουμε χρονικούς ορίζοντες για το πότε θα γίνει μόνιμη».

Με πληροφορίες από ikypros και sigmalive.




Δες και αυτό!