Η Νεοζηλανδή Laurel Hubbard έγραψε επίσημα ιστορία ως η πρώτη ανοιχτά τρανς γυναίκα, που διαγωνίστηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Έχουν περάσει τρία χρόνια μετά το σπάσιμο του χεριού της, στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας του 2018, τραυματισμός που θα μπορούσε να είναι μοιραίος, μιας και της είπαν τότε, ότι πιθανότατα να τελειώσει την καριέρα της. Όμως, η Hubbard διαγωνίστηκε τη Δευτέρα 2 Αυγούστου στην κατηγορία άνω των 87 κιλών, αν και δεν κατάφερε να σηκώσει τα 125 κιλά στον αγώνα αρασέ.
Οι αθλήτριες δεν επιτρέπεται να προχωρήσουν στον αγώνα, χωρίς να καταγράψουν ένα επιτυχημένο αρασέ, πράγμα που σημαίνει ότι η Laurel Hubbard είναι πια εκτός των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Δείχνοντας μεγάλη ευγνωμοσύνη και ευπρέπεια, η Laurel Hubbard υποκλίθηκε στους αξιωματούχους και το πλήθος, ευχαριστώντας για την υποστήριξή τους.
Ωστόσο, η συμμετοχή της στους αγώνες έχει χαιρετιστεί από πολλούς ως ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός για την τρανς εκπροσώπηση στον αθλητισμό. «Είμαι ευγνώμων για την καλοσύνη και την υποστήριξη που μου έδωσαν τόσοι πολλοί Νεοζηλανδοί», ανέφερε σε δήλωσή της που εκδόθηκε μετά την επιλογή της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Ιούνιο.
Laurel Hubbard, for months, has been the most hated trans woman on the planet and that is saying something.
And all she did was really want to lift and be damned good at it.
She did it anyway.
Hubbard is a hero. She showed up and said “no” to those who booed. Powerful. https://t.co/4PPzfyaM93
— What The Trans!? (@WhatTheTrans) August 2, 2021
«Η υποστήριξή σας, η ενθάρρυνσή σας και η «aroha» (στοργή) σας με οδήγησαν στο σκοτάδι.»
Η συμπερίληψη της Laurel Hubbard προκαλεί αναθεωρήσεις των Ολυμπιακών κανόνων
Ο δρόμος προς την επιτυχία δεν ήταν καθόλου εύκολος για τη Laurel Hubbard.
Η 43χρονη ήταν μια αθλήτρια της άρσης βαρών που έκανε ρεκόρ καθ’ όλη τη διάρκεια των σχολικών της χρόνων, αλλά έκανε μια μεγάλη παύση το 2001. «Απλώς, έγινε πάρα πολύ για να το αντέξω», εξήγησε σε μια συνέντευξη του 2017. «Απλώς, η πίεση να προσπαθήσω να χωρέσω σε έναν κόσμο που ίσως δε δημιουργήθηκε πραγματικά για ανθρώπους σαν εμένα.»
Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν, επίσης, ατελείωτα πρωτοσέλιδα που συζητούσαν τους Ολυμπιακούς κανόνες σχετικά με τη συμπερίληψη των τρανς γυναικών στον αθλητισμό, κάτι που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, την περασμένη εβδομάδα, παραδέχτηκε ότι «δεν είναι κατάλληλοι για τον σκοπό.»
Όπως ισχύει, με τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν το 2015, επιτρέπουν στις τρανς γυναίκες να αγωνίζονται χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης κάτω από 10 νανομόρια/λίτρο για 12 μήνες.
Σε μια δήλωση που εκδόθηκε στην The Guardian, ο ιατρικός και επιστημονικός διευθυντής της Ολυμπιακής Επιτροπής, δρ. Richard Budgett, εξήγησε ότι η επιστήμη έχει «προχωρήσει» και ανέφερε ότι οι κανόνες θα ενημερωθούν εντός των επόμενων δύο μηνών. «Εκείνη τη στιγμή, τα 10 νανομόρια /λίτρο ήταν ρυθμισμένα, επειδή πιστεύαμε ότι αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο για τους άνδρες», συνέχισε.