Συνεχίζει να δυσκολεύεται ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σχετικά με την ισότητα στον γάμο, καθώς για τον ίδιο από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει κάποιο κοινωνικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί.
Μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΙ, ο υφυπουργός δήλωσε: «Αφού απαγορεύεται η παρένθετη μητέρα, για τους άνδρες ομοφυλόφιλους τι μένει; Η υιοθεσία από τα ιδρύματα. Μόνο που στην Ελλάδα τα παιδιά έως 6 ετών προς υιοθεσία από ιδρύματα είναι μόλις 8.
«Και οι αιτήσεις από ετερόφυλα ζευγάρια είναι 1.200. Άρα λέω ότι το κοινωνικό ζήτημα που πάμε εδώ να λύσουμε ποιο είναι;».
Ουσιαστικά, για τον υφυπουργό από τη στιγμή που τα παιδιά στα ιδρύματα είναι ελάχιστα, πρέπει να δοθούν σε ετερόφυλες οικογένειες, οι οποίες έχουν ήδη προχωρήσει με την διαδικασία. Για τον ίδιο, ο αποκλεισμός ενός είδος ζευγαριού από αυτό το δικαίωμα δεν φαίνεται να αποτελεί κοινωνικό ζήτημα.
Την ίδια στιγμή εξέφρασε και το κλασσικό επιχείρημα γύρω από την ιερότητα της μητρότητας, το οποίο είναι ένα από τα πιο ισχυρά πατριαρχικά αφηγήματα για την υποτιθέμενη «γυναικεία φύση».
Για την πρόσβαση των (cis εννοείται) γυναικών στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ο υφυπουργός είπε ότι είναι κάτι «ιερό, γιατί η γυναίκα κυοφορεί, γεννά, θηλάζει. Κανείς δεν μπορεί να της το στερήσει».
Συμφωνεί επίσης με την εξαίρεση που προβλέπει το νομοσχέδιο, «για να μην μπορείς να παραγγέλνεις παιδιά μέσω παρένθετης μητέρα».
Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι θέλει να ακουστούν παιδιά ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών, από το εξωτερικό όμως, που πλέον είναι ενήλικα, και να εξηγήσουν τι συμβαίνει.
«Θέλω λοιπόν μέχρι την ψήφιση να ακούσουμε και παιδιά τέτοιων οικογενειών από το εξωτερικό σε χώρες που έχουν υιοθετήσει αυτό τον νόμο εδώ και 10, 20 χρόνια, και έχουν ενηλικιωθεί τώρα. Να ακούσουμε τον άμεσα ενδιαφερόμενο.
«Η ελληνική κοινωνία έχει μια συγκεκριμένη εικόνα για ένα ομόφυλο ζευγάρι, όταν βλέπει στην ετήσια εκδήλωση που κάνουν τις συγκεκριμένες εικόνες, και αυτό ένας νέος γονιός το συνδυάζει με το μικρό παιδί του και λέει δεν θέλω να μεγαλώσει με αυτές τις αρχές, αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξηγηθεί.
«Να ακούσουμε τα παιδιά. Πως μεγάλωσαν, ένιωσαν μπόουλινγκ; Είχαν κάποιου είδους πίεση για να έχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις;», είπε συγκεκριμένα.
Παιδιά ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών μιλούν συνεχόμενα για την πραγματικότητά τους – χωρίς φυσικά να είναι υποχρέωσή τους – και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αλλά μάλλον ο υφυπουργός έχει την επιθυμία να ακούσει κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο λένε τα παιδιά.