Πάνω από 20.000 πολίτες υπέγραψαν μέσα σε λίγες ώρες το ψήφισμα στήριξης στις πολλές χιλιάδες εργαζομένων στον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού που μένουν εκτός των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης.
Το ψήφισμα της πρωτοβουλίας «Support art workers» θα κατατεθεί στους αρμόδιους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα και Λίνα Μενδώνη, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού ακόμα δεν έχει καταθέσει ένα σχέδιο διάσωσης, παρά το γεγονός ότι καλλιτέχνες και τεχνικοί εκπέμπουν SOS από τον Μάρτιο λόγω του ανεπανόρθωτου πλήγματος από τις συνέπειες της πανδημίας.
Το κείμενο θα σταλεί επίσης στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ματαίως οι εργαζόμενοι περίμεναν, όπως αναφέρουν, στο διάγγελμα του να ακούσουν τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση «για να μην βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι άνεργοι και σε ένδεια, αλλά και για να συνεχίσει η καλλιτεχνική δραστηριότητα, που όλοι έχουμε μεγάλη ανάγκη, στις δύσκολες στιγμές μας».
Ακολούθησε το κείμενο, που δημοσίευσε χθες η «Εφ.Συν.» υπογεγραμμένο από σχεδόν 800 συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μουσικούς, τεχνικούς, εικαστικούς, ιστορικούς τέχνης, θεατρολόγους, ενδυματολόγους κ.α.
Στο ψήφισμα τονίζεται πως η κυβέρνηση «δεν έχει κάνει ως τώρα τίποτε για να μας στηρίξει πραγματικά και δεν έχει παρουσιάσει ένα στοιχειώδες σχέδιο για την επόμενη μέρα, που να μας περιλαμβάνει όλους, χωρίς εξαιρέσεις και μικροϋπολογισμούς. Η καθησυχαστική και ανέξοδη διαβεβαίωση για το πόσο σημαντικός είναι ο πολιτισμός όταν “Μένουμε σπίτι” είναι κατώτερη των περιστάσεων, όταν κινδυνεύουμε να καταστραφούμε ολοκληρωτικά και, μαζί μας, κινδυνεύει να υποβαθμιστεί κι άλλο και να ασθενήσει βαριά ο σύγχρονος πολιτισμός της χώρας».
«Η τέχνη, η καλλιτεχνική δημιουργία, ο πολιτισμός δεν είναι το χόμπι μας αλλά η δουλειά μας. Η αλυσίδα του πολιτισμού έχει ανάγκη από τους κρίκους της, γι’ αυτό και υπερασπιζόμαστε όλοι μαζί τα θεμελιώδη δικαιώματά μας» σημειώνεται στο κείμενο. Άλλωστε, το επίδομα των 800 ευρώ, ακόμα και μετά από τις κινητοποιήσεις τους, δεν καλύπτει το σύνολο των συναδέλφων τους.
Η πρωτοβουλία επισημαίνει πως το ΥΠΠΟΑ «ασχολείται με ανακοινώσεις για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, τις εργασίες στο Τατόι, και υπόσχεται ελάχιστα ανεπαρκή χρήματα για διαγωνισμούς σεναρίου. Αλλά δεν έχει κάνει το πιο σημαντικό: δεν έλαβε μέτρα ανακούφισης και δεν επεξεργάστηκε ως τώρα έναν οδικό χάρτη, ένα πραγματικό σχέδιο κι ένα χρονοδιάγραμμα για την μετά- καραντίνα εποχή».
«Δηλώνουμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει:
- α) να ανακοινώσει άμεσα ένα σχέδιο υποστήριξης για το επόμενο εξάμηνο. Δεν θα επιτρέψουμε να μας μετατρέψει σε αδύναμο κρίκο οδηγώντας μας στην απόλυτη φτώχεια και δυστυχία.
- β) να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, που παίρνει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις κάτω από τις νέες συνθήκες.
- γ) να ανακοινώσει σαφή και σταδιακό χάρτη επιστροφής για όλους εμάς, όπως συμβαίνει με όλους τους επαγγελματίες.Η συνεπής συλλογική στάση μας να προσφέρουμε στην κοινωνία φάνηκε από τις πρώτες ημέρες του lockdown.
»Αυτή τη στιγμή, όμως, απαιτούμε την ανταπόδοση σεβασμού και υπευθυνότητας από την Πολιτεία και είμαστε έτοιμοι για συλλογικές πράξεις, με όλους τους συναδέλφους μας».
με πληροφορίες από efsyn.gr