Τα ζευγάρια ατόμων του ίδιου φύλου πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη διαδικασία τεκνοθεσίας: «Αυτή είναι μια μεγάλη στιγμή για την Κροατία»
Τα άτομα του ίδιου φύλου, που είναι ζευγάρι, μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη διαδικασία τεκνοθεσίας και δεν πρέπει να υφίστανται διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Αυτό απεφάνθη με τελεσίδικη απόφασή του – μετά από έφεση – το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Κροατίας στις 26 Μαΐου. Μιλάμε για την πολύκροτη – στην Κροατία – υπόθεση του ζεύγους των Mladen Kožić και Ivo Šegota κατά του Υπουργείου Οικογένειας της χώρας.
Οι δυο τους ξεκίνησαν την τεκνοθεσία ενός παιδιού πριν από έξι χρόνια, το 2016. Οι ειδικοί του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ζάγκρεμπ τους αξιολόγησαν ως πιθανούς θετούς γονείς, αλλά το Υπουργείο εμπόδισε το αίτημά τους να προχωρήσει. Το ζευγάρι προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Στις 21 Απριλίου 2021 το Διοικητικό Δικαστήριο του Ζάγκρεμπ δικαίωσε το ζευγάρι σε πρώτο βαθμό με την απόφασή του. Το υπουργείο, όμως, άσκησε έφεση κατά της απόφασης και η υπόθεση έφτασε στο ανώτατο επίπεδο, πάλι με θετική έκβαση για το ζευγάρι των δύο ανδρών.
«Η προσπάθεια μας για τεκνοθεσία ξεκίνησε το 2016, όταν μας απέρριψαν από το σύστημα επειδή είμαστε γκέι ζευγάρι σε σχέση ζωής. Η Οδύσσεια του δικαστηρίου κράτησε έξι χρόνια. Τα έξι αυτά χρόνια δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τα έξι χρόνια που έχουμε ζήσει μαζί με τα δύο παιδιά μας. Πρόκειται, βέβαια, για έξι χαμένα χρόνια για μια πολιτική που υπερασπίζεται τις λεγόμενες παραδοσιακές αξίες, μια πολιτική έτοιμη να καταπατήσει το δικαίωμα στην οικογένεια παιδιών, που είναι ξεχασμένα από την κοινωνία», είπαν ο Ivo Šegota και ο Mladen Kožić.
«Τα τελευταία δύο χρόνια, η οικογένειά μας αναπνέει και ζει για τα δύο παιδιά που υιοθετήσαμε. Οι εμπειρίες τους σε νηπιαγωγείο, σχολείο, ποδόσφαιρο, ταεκβοντό, πάρτι γενεθλίων με νέους φίλους, ταξίδια, μαγειρική και φαγητό, κηπουρική στο σπίτι μας, φροντίδα για τα σκυλιά και τις γάτες μας, ένα παραμύθι πριν τον ύπνο… Όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί αν δεν είχαμε τολμήσει να πολεμήσουμε. Η μεγάλη μας επιθυμία είναι να φροντίσουμε όσο καλύτερα τα παιδιά μας. Να είμαστε μια οικογένεια», προσθέτουν ο Ivo και ο Mladen.
Αυτή η τελεσίδικη απόφαση έχει εκτεταμένες συνέπειες για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και των ομόφυλων ζευγαριών στην Κροατία, καθώς καθιστά τους συντρόφους ζωής πρακτικά ίσους ως προς τα δικαιώματα τους ως σύζυγοι. Το δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα του υπουργείου ότι τα ομόφυλα ζευγάρια δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία αξιολόγησης για τους θετούς γονείς με στόχο την «προστασία των συμφερόντων του παιδιού».
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο απεφάνθη πως δεδομένου ότι δεν υπάρχει παιδί προς προστασία κατά την αξιολόγηση, αλλά πιθανώς μόνο μετά από θετική γνώμη του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, οι θετοί γονείς μπορούν να υιοθετήσουν ένα παιδί – για το οποίο το Κέντρο αποφασίζει εάν είναι προς το συμφέρον του να υιοθετηθεί από ομόφυλο ζευγάρι.
Η απόφαση αναφέρει επανειλημμένα προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εγγυώνται την προστασία της οικογενειακής ζωής για τα ομόφυλα ζευγάρια και την εφαρμογή της Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών.
«Αυτή η ετυμηγορία έχει τεράστια συμβολική σημασία για όλα τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην Κροατία. Επιβεβαιώνει το δικαίωμά μας στην οικογενειακή ζωή και ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός κάποιου δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για διακρίσεις. Είμαστε πολύ περήφανοι για τα μέλη μας Ivo και Mladen, για την επιμονή τους. Ο αγώνας τους να αλλάξει σύστημα και η κοινωνία μας εμπνέει ελπίδα, ειδικά στα νέα ΛΟΑΤΚΙ, ότι το αύριο μπορεί να είναι καλύτερο. Η προσπάθειά μας για ισότητα δεν έχει τελειώσει, αλλά αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Καλούμε όλα τα ομόφυλα ζευγάρια που ενδιαφέρονται για υιοθεσία και θέλουν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες να επικοινωνήσουν ελεύθερα μαζί μας», είπε ο Daniel Martinovic, εκπρόσωπος της Rainbow Family Association.
Με πληροφορίες από το vecernji.hr
https://avmag.gr/153663/kroatia-to-dikastirio-epetrepse-tin-teknothesia-se-omofylo-zeygari/