Κουήρ μητέρα κερδίζει πίσω τα παιδιά της | Της είχε απαγορευτεί να τα βλέπει

20/09/2021
από
Πολωνία
Πολωνία

Η Πολωνία διατάχθηκε να καταβάλει αποζημίωση σε μια γυναίκα που της απομάκρυναν τα παιδιά της επειδή είναι κουήρ, μετά από απόφαση του δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη.

Οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκριναν την Πέμπτη (16 Σεπτεμβρίου) ότι η πολωνική κυβέρνηση έκανε διάκριση σε βάρος μίας ανώνυμης μητέρας, λόγω του σεξουαλικού της προσανατολισμού.

Η προσφεύγουσα, η οποία γεννήθηκε το 1970, χώρισε από τον σύζυγό της το 2005. Το δικαστήριο έκρινε ότι υπήρχε σύγκρουση επιμέλειας μεταξύ της προσφεύγουσας και του συζύγου της για τα τέσσερα παιδιά τους. Είχε αποκτήσει πλήρη γονικά δικαιώματα για τα παιδιά, αλλά ο πρώην σύζυγός της έκανε αίτηση για αλλαγή των δικαιωμάτων επιμέλειας τον Οκτώβριο του 2006. Ωστόσο, ένα πολωνικό δικαστήριο έκρινε υπέρ του άντρα και του παραχώρησε πλήρη γονικά δικαιώματα, αφού αποκαλύφθηκε ότι η μητέρα ξεκίνησε σχέση με μία άλλη γυναίκα.

Σύμφωνα με το έγγραφο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το πολωνικό δικαστήριο δήλωσε ότι η μητέρα «δε θα εγκαταλείψει τη συντροφική σχέση της με τη σύντροφό της για χάρη της σχέσης της με [τα παιδιά].»

Το δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι «η γονική συμπεριφορά της μητέρας είναι λανθασμένη» λόγω των «προσωπικών προβλημάτων και της συναισθηματικής εμπλοκής της σε σχέση με μία άλλη γυναίκα».

Η ανώνυμη γυναίκα άσκησε έφεση στην απόφαση, επικαλούμενη ότι ήταν η κύρια φροντιστής των παιδιών. Αλλά η έφεσή της απορρίφθηκε τον Ιανουάριο του 2008.

Τον Ιούνιο του 2009, υπέβαλε αίτηση για την επιμέλεια του μικρότερου παιδιού της, αλλά αυτή η δεύτερη έφεση απορρίφθηκε επίσης.

Τελικά, πήγε την υπόθεσή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκρινε υπέρ της. Οι δικαστές είπαν ότι η ομόφυλη σχέση της ανώνυμης γυναίκας εμφανίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε όλες τις «διαδικασίες» στο δικαστήριο.

«Το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η σχέση της με μια άλλη γυναίκα ήταν σταθερά στο επίκεντρο των συζητήσεών της και πανταχού παρούσα σε κάθε στάδιο της δικαστικής διαδικασίας», ανέφεραν οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «διαφορετική μεταχείριση μεταξύ της προσφεύγουσας και οποιουδήποτε άλλου γονέα, που επιθυμεί να έχει την πλήρη επιμέλεια» των παιδιών τους, λόγω του σεξουαλικού της προσανατολισμού.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέταξε την Πολωνία να καταβάλει στη γυναίκα αποζημίωση 10.000 ευρώ.

Η Πολωνία αντιμετώπισε διεθνείς επικρίσεις για τις «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ+», οι οποίες άρχισαν να εμφανίζονται το 2019, καθώς πολλές περιοχές σε ολόκληρη την Πολωνία δηλώθηκαν απαλλαγμένες από τη «ΛΟΑΤΚΙ+ ιδεολογία».

Η Ε.Ε. έχει ξεκινήσει νομική δράση κατά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας σχετικά με τους νόμους τους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε., δήλωσε ότι θα λάβει μέτρα και για τις δύο χώρες για «παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.»




Δες και αυτό!