Κουήρ γονείς μιλούν για την καθημερινότητά τους καθώς η ιταλική κυβέρνηση περιορίζει τα δικαιώματά τους

11/06/2024
από
Περίπου τρεις μήνες αφού η ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ανέλαβε την εξουσία στην Ιταλία, ένα λεσβιακό ζευγάρι, η Μικέλα και η Βιόλα, έλαβε μια επιστολή που τους ενημέρωνε ότι το όνομα της μη βιολογικής μητέρας θα αφαιρεθεί από το πιστοποιητικό γέννησης του 9 μηνών μωρού τους.

«Για μήνες, η κόρη μας δεν έχει επίσημα δύο μητέρες», δήλωσε στο LGBTQ Nation η Μικέλα, η μητέρα που έχασε τα γονεϊκά της δικαιώματα.

Αυτή ήταν μια από τις πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης, η οποία εδώ και χρόνια επιτίθεται στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και ισχυρίζεται ότι μόνο τα ετερόφυλα ζευγάρια πρέπει να αποκτούν παιδιά.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει νόμος που να προστατεύει τις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες στην Ιταλία, εναπόκειτο στις τοπικές αρχές αν θα καταχωρούσαν ή όχι τους μη βιολογικούς γονείς στα πιστοποιητικά γέννησης. Ορισμένα περιφερειακά συμβούλια το έπραξαν, συμπεριλαμβανομένου εκείνου όπου ζούσαν η Μικέλα και η Βιόλα, αλλά η εξουσία τους περιορίστηκε αμέσως όταν η νέα ακροδεξιά κυβέρνηση θέσπισε τη νέα της πολιτική που απαγορεύει την προσθήκη μη βιολογικών γονέων στα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους. Κάποιοι κρατικοί εισαγγελείς προχώρησαν, ωστόσο, παραπέρα, διαγράφοντας μη βιολογικούς γονείς που ήταν ήδη εγγεγραμμένοι, όπως η Μικέλα. 

Η ίδια περιέγραψε αυτό που συνέβη ως «τσουνάμι» και κάτι που απαιτεί «μια σταθερή σχέση» για να το αντιμετωπίσει.

Άλλο ένα ζευγάρι, η Ίρις και η Τζιάντα, μίλησε για το ταξίδι του στο εξωτερικό, με σκοπό να επεκτείνει την οικογένειά του. «Λόγω της κατάστασης στην Ιταλία, αποφασίσαμε να πάμε στην Ισπανία», δήλωσε η Ίρις στο LGBTQ Nation. «Ήμασταν τυχερές, αφού όλα πήγαν καλά, αν και ήταν δύσκολο και αντιμετωπίσαμε πολλά εμπόδια».

«Το να ζεις σε μια χώρα όπου δεν αναγνωρίζεσαι ως γονέας και οικογένεια, όπου δεν έχεις πρόσβαση στα ίδια δικαιώματα που έχουν τα ετερόφυλα ζευγάρια, υπονοεί ότι κάτι δεν πάει καλά σε σένα και την οικογένειά σου», πρόσθεσε. «[Ακόμα,] εκπληρώνουμε τα γονεϊκά μας καθήκοντα ανεξάρτητα από το τι λέει το πιστοποιητικό γέννησης – είναι το παιδί μας που μάλλον δεν έχει τα ίδια δικαιώματα με εκείνα που γεννιούνται από ένα ετερόφυλο ζευγάρι».

Και τα δύο ζευγάρια εξέφρασαν τη σύγχυσή τους για την αναντιστοιχία μεταξύ του μίσους που διακινούν τα ακροδεξιά δημόσια πρόσωπα και των ανθρώπων στην καθημερινή τους ζωή.

«Οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτόμυαλοι από την πολιτική», εξήγησε η Ίρις.

«Η εμπειρία μας δείχνει ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να καλωσορίσει διαφορετικούς τύπους οικογενειών. Όλοι αγάπησαν το παιδί μας από την αρχή, από την 90χρονη γειτόνισσα μέχρι τις νοσοκόμες στο νοσοκομείο όπου γεννήθηκε που μας θεωρούσαν μητέρες του χωρίς κανένα ιδεολογικό πρόβλημα».

Η Μικέλα συμφωνεί. «Ζούμε σε μια μικρή πόλη και οι άνθρωποι ήταν πάντα καλοί μαζί μας. Οι γονείς των συμμαθητών του παιδιού μας στο νηπιαγωγείο είναι τώρα φίλοι μας, η παιδίατρος δεν είπε ποτέ τίποτα όταν πήγαινα το παιδί μου σε αυτήν αφού το όνομά μου είχε σβηστεί από το πιστοποιητικό γέννησης. Οι γείτονές μας από μια παλαιότερη γενιά αγαπούν επίσης την οικογένειά μας».

Ωστόσο, η Ίρις υπογράμμισε ότι «στην Ιταλία, ακόμη και η προφορά της λέξης “λεσβία” δημιουργεί μια στιγμή αναστάτωσης», προσθέτοντας ότι αυτό τους οδηγεί στο να δίνουν «μεγαλύτερη προσοχή στα πλαίσια που επιλέγουμε και στα οποία κινούμαστε, από τον παιδικό σταθμό μέχρι τον παιδίατρο και τη μπέιμπι σίτερ, για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βρεθούμε εμείς και το παιδί μας σε καταστάσεις διακρίσεων».

Η Ίρις, όμως, πιστεύει στη δύναμη της κοινότητας. «Η δημιουργία σχέσεων με ομόφυλα ζευγάρια, η συζήτηση με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και εμπειρίες με εσάς, το να αισθάνεστε μέρος ενός ασφαλούς χώρου, είναι ζωτικής σημασίας. Διαφορετικά, αρχίζεις να απομονώνεσαι και να εσωτερικεύεις όλα τα μηνύματα μίσους που έρχονται από την κυβέρνηση ή τους ανθρώπους στο διαδίκτυο».

Aπό LGBTQ Nation.




Δες και αυτό!