Διάσημο TikToker άτομο από το Ιράκ, το οποίο είχε αντιμετωπίσει επανειλημμένα αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ συμπεριφορές, δολοφονήθηκε στη Βαγδάτη.
Το περιστατικό συνέβη εν μέσω μιας περιόδου που το Ιράκ έχει αυξήσει την αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική και βία σε όλη τη χώρα.
Το Noor Alsaffar, το οποίο στο TikTok χρησιμοποιούσε το όνομα Noor Bm, αυτοπροσδιοριζόταν δημοσίως ως άνδρας, και ως επί το πλείστον δημοσίευε βίντεο δείχνοντας τα outfits και το μακιγιάζ του. Συχνά αντιμετώπιζε περίεργες ερωτήσεις και συχνά άσχημα σχόλια από τους θεατές.
Ο θάνατος του Alsaffar αντιμετωπίζεται ως «εγκληματικό περιστατικό», δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος της ιρανικής αστυνομίας Khaled Almehna, σημειώνοντας ότι πιο «σημαντικές πληροφορίες» θα δοθούν αργότερα.
Μια άλλη πηγή των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας, η οποία μίλησε ανώνυμα και ανεπίσημα, δήλωσε στο ειδησεογραφικό δημοσίευμα ότι «ο νεκρός έχει μεταφερθεί στην ιατροδικαστική υπηρεσία» και ότι «η έρευνα έχει ήδη ξεκινήσει».
https://www.instagram.com/p/ChfuWYJMdjg/?utm_source=ig_web_copy_link
Το 23χρονο Alsaffar είχε επανειλημμένα υποστεί κριτική και διαδικτυακή παρενόχληση από ομοφοβικά άτομα με αφορμή το περιεχόμενο που ανέβαζε στα social media.
Σε συνέντευξή της στο ιρακινό κανάλι Al Walaa το 2020, το Alsaffar, το οποίο εργαζόταν ως μακιγιέζ, μίλησε για τις απειλές που δέχονταν ως αποτέλεσμα της εμφάνισής του.
Το Alsaffar συνέχισε διευκρινίζοντας: «Δεν είμαι τρανς και δεν είμαι γκέι. Δεν έχω τέτοιες τάσεις, είμαι cross-dresser και μοντέλο».
Όταν η IraQueer, μια ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων με έδρα το Ιράκ, έκανε ένα δημοσίευμα για τον θάνατο του Alsaffar στο X, περιέγραψε το αστέρι του TikTok ως «queer Ιρακινό vlogger» και χρησιμοποιώντας τα hashtags «#Transphobia» και «#MurderOfTransPeople».
#IraQueer#Iraq#NourBM#Transphobia#MurderOfTransPeople#MurderInIraq#IraqiVloggerpic.twitter.com/1wSdWAL2fR
— IraQueer عراق كوير (@IraQueer) September 25, 2023
Ο θάνατος του Alsaffar έρχεται στον απόηχο της προσπάθειας του Ιράκ να απαγορεύσει την ομοφυλοφιλία.
Εάν περάσουν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στο νόμο του Ιράκ για την καταπολέμηση της «πορνείας» θα μπορούσαν να δουν άτομα που κρίνονται ένοχα για «ομόφυλη συμπεριφορά» να εκτελούνται ή να αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη.
Επιπλέον, όποιο άτομο βρεθεί να «προωθεί την ομοφυλοφιλία» θα καταδικάζεται σε φυλάκιση τουλάχιστον επτά ετών, καθώς θα αντιμετωπίζει και σημαντικό πρόστιμο.
Με βάση τις τροποποιήσεις, το gender-affirming care μπορεί να γίνει επίσης παράνομο, ενώ οι απόπειρες νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου θα τιμωρούνται με φυλάκιση ενός έτους. Αυτό θα ισχύει και για το ιατρικό προσωπικό που παρέχει gender-affirming care.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Φιλανθρωπικές οργανώσεις και ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσαν την ιρακινή κυβέρνηση να σταματήσει την ψήφιση αυτού του νόμου.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), και άλλες οργανώσεις και ομάδες, κάλεσαν την ιρακινή κυβέρνηση να «αποσύρει αμέσως» το προτεινόμενο νομοσχέδιο.
«Ο προτεινόμενος αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμος του Ιράκ θα απειλήσει τις ζωές των Ιρακινών που ήδη ζουν σε ένα εχθρικό περιβάλλον», δήλωσε η ερευνήτρια της HRW για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, Rasha Younes.
«Οι Ιρακινοί νομοθέτες στέλνουν ένα τρομακτικό μήνυμα στα ΛΟΑΤ άτομα: ότι ο λόγος τους είναι εγκληματικός και οι ζωές τους αναλώσιμες».
Το άρθρο χρησιμοποιεί ουδέτερες αντωνυμίες καθώς το άτομο δεν δηλώνει τις προτιμώμενες αντωνυμίες του σε κάποιο προφίλ του στα social media.
Πληροφορίες από PinkNews.