Πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρεσ η δεύτερη κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών και Νομικών αναφορικά με το Νομοσχέδιο του Συμφώνου Συμβίωσης. Όπως αποφασίστηκε κατά την πρώτη συνεδρία της περασμένης βδομάδας, παρευρέθηκαν πολυάριθμες οργανώσεις και φορείς για να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο.
Μαζί με την Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου τοποθετήθηκαν τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Εργασίας Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παιδείας & Πολιτισμού, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, το Γραφείο της Επίτροπου Διοικήσεως ως Αρχή κατά του Ρατσισμού & των Διακρίσεων, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, η Εκκλησία της Κύπρου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ψυχολόγων, ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου, o Σύνδεσμος Κοινωνιολόγων Κύπρου, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Κύπρου, ο Σύνδεσμος Αντιμετώπισης Κοινωνικών Προβλημάτων, ο Όμιλος Άθεων Κύπρου, η ΕΔΟΝ, η ΝΕΔΗΣΥ, η ΝΕΔΗΚ, η Νεολαία Οικολόγων, η ΟΕΛΜΕΚ ενώ αυτόβουλη τοποθέτηση έγινε και από την Επιτροπή Προστασίας Νοητικά Καθυστερημένων Ατόμων. Επίσης κλήθηκαν να τοποθετηθούν η ΟΛΤΕ, η ΠΟΕΔ, οι Παγκύπριες Συνομοσπονδίες Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης και Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης καθώς και το Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών. Ολόκληρη τη συνεδρίαση παρακολούθησε ο Υπουργός Εσωτερικών, κ Σωκράτης Χάσικος, υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο την σημασία που δίνει το Υπουργείο σε αυτό το νομοσχέδιο.
Όλες οι τοποθετήσεις, με μοναδική εξαίρεση εκείνη της Εκκλησίας της Κύπρου που ήταν αντίθετη με το νομοσχέδιο, αποκαλώντας το “αλόγιστο νεοτερισμό”, ήταν απόλυτα θετικές προς το υφιστάμενο νομοσχέδιο και επιβεβαίωσαν εκ νέου στο Κράτος και τους αξιωματούχους του ότι η Κυπριακή κοινωνία έχει προχωρήσει, αναδεικνύοντας το Σύμφωνο Συμβίωσης ως ένα απαραίτητο βήμα προς τη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην τοποθέτηση της Επιτρόπου για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κ. Ληδας Κουρσουμπά, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι κατοχυρώνουν πλήρως τα δικαιώματα των παιδιών. Επεσήμανε, πάντως, ότι δεν προβλέπονται πρόνοιες για νέους 16 έως 18 ετών, αντίστοιχες με αυτές στον Περί Γάμου Νόμο. Η κ. Κουρσουμπά, εξέφρασε επίσης την άποψη, πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ουδεμία σχέση έχει με την παραχώρηση δικαιωμάτων για τεκνοθεσία οποιουδήποτε τελεί Σύμφωνο Συμβίωσης, αφού το θέμα αυτό καλύπτεται από άλλους νόμους της Δημοκρατίας, με τον ίδιο τρόπο που ούτε ο Περί Γάμου νόμος είναι υπεύθυνος για θέμα των παιδιών. Υπογράμμισε επίσης πως, είναι από άλλους νόμους που εξασφαλίζονται τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των παιδιών, απαντώντας έτσι σε όσους χρησιμοποιούν το ενδεχόμενο της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια ως αφορμή για να πολεμήσουν το Σύμφωνο.
Η Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου, συμφωνεί και με τη θέση του Συνδέσμου Αντιμετώπισης Κοινωνικών Προβλημάτων (ΣΑΚΟΠ), ο οποίος διευκρίνισε απλά πως το παρόν Νομοσχέδιο εγκυμονεί κίνδυνους που πιθανόν να προκύψουν από την ευκολία της λύσης του Συμφώνου, “εφόσον με μια απλή δήλωση το Σύμφωνο διαλύεται”. Θέση και της Accept κατά την ανοιχτή διαβούλευση ήταν πως η λύση του Συμφώνου Συμβίωσης πρέπει να γίνεται στα Οικογενειακά Δικαστήρια που έχουν την αρμοδιότητα και γνώση επίλυσης ενδοοικογενειακών προβλημάτων.
Έχοντας υπόψη τις διαφωνίες και τους ενδοιασμούς συγκεκριμένων βουλευτών, που καταβάλλουν προσπάθειες για να επιφέρουν αλλαγές στο Νομοσχέδιο με τρόπο που να το υποβαθμίζει σε ένα τυπικό νομικό έγγραφο που θα λειτουργεί ως «προικοσύμφωνο» και θα αφορά κυρίως οικονομικές δοσοληψίες, χωρίς να αναγνωρίζει ισότιμα την ύπαρξη και την υπόσταση της ομόφυλης οικογένειας όπως είναι και οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, ξεκαθαρίζει πως, ως η οργάνωση που εκπροσωπεί την κοινότητα ΛΟΑΤΙ της Κύπρου, δεν πρόκειται να συναινέσει σε οτιδήποτε δεν επιφέρει πρώτου βαθμού συγγένεια ανάμεσα στα δύο συμβαλλόμενα μέρη, απέναντι σε όλους τους νόμους της Δημοκρατίας.
Επισημάνθηκε επίσης, πως σε περίπτωση που αυτό δεν είναι ξεκάθαρο, όπως είναι ήδη στο συμφωνημένο νομοσχέδιο μεταξύ Υπουργείου και Κομμάτων, πέραν των σαράντα άλλων νόμων που αφορούν συντάξιμα δικαιώματα και περίπου δέκα νόμοι σε σχέση με κοινωνικές ασφαλίσεις και επιδόματα θα έπρεπε να αλλάξουν για να καλύπτουν τα ζευγάρια που προχωρούν σε Σύμφωνο Συμβίωσης. Ταυτόχρονα, σε τέτοια περίπτωση δεν θα καλύπτονται ούτε οι ανισότητες προερχόμενες από τυχών ιδιωτικές ενέργειες που ίσως να έδιναν διαφορετικά δικαιώματα σε παντρεμένα ετερόφυλα ζευγάρια, έναντι ομόφυλων ζευγαριών που θα έχουν τη δυνατότητα μόνο να συνάψουν ένα Σύμφωνο Συμβίωσης.
Η κοινωνία προχωρεί και αλλάζει και ήρθε ο καιρός να ευθυγραμμιστεί μαζί της και το Κράτος μας ούτως ώστε να αντιμετωπίζει και να σέβεται όλους τους πολίτες του ισότιμα. Θεωρούμε πως πλέον όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όχι μόνο το έχουν αντιληφθεί, αλλά έχουν πάρει και επίσημη θέση υπέρ του Συμφώνου Συμβίωσης και αναμένουμε πως η ψήφιση του νομοσχεδίου, ως έχει, θα είναι άμεση και συνοπτική.
Μετά την θετική τοποθέτηση όλων των οργανώσεων που οι ίδιοι Βουλευτές επέλεξαν να προσκαλέσουν για την συμβουλή της, δεν υπάρχει δικαιολογία πλέον για οποιαδήποτε περαιτέρω κωλυσιεργία και η Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου αναμένει πως στην επόμενη συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών και Νομικών το νομοσχέδιο θα προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.
Βάσει και των δεσμεύσεων τους, η Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου αναμένει πως το νομοσχέδιο θα υποστηριχτεί από όλα τα κόμματα, με σαφή θετική κατεύθυνση προς τους βουλευτές τους και χωρίς την κατά συνείδηση επιλογή, αφού τα θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν αφορούν στις προσωπικές απόψεις του κάθε βουλευτή.