Κύπρος: Παρέμβαση Επιτρόπου Διοικήσεως για τα τεστ αποδείξεων ομοφυλοφιλίας

28/01/2015

Kenya-Uganda-Gays-Fle_Darg-4-1024x658Με παρέμβασή της στις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες της Κύπρου, η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου επιχειρεί να προστατεύσει τους αλλοδαπούς που ζητούν πολιτικό άσυλο στην Κύπρο, επικαλούμενοι τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Δηλώνουν ότι είναι ομοφυλόφιλοι και ότι δεν πρέπει να απελαθούν στις χώρες τους, διότι κινδυνεύουν με φυλάκιση ή ακόμη και με απαγχονισμό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”, η κ. Σαββίδου, ως Αρχή κατά του Ρατσισμού, κάλεσε τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες να υιοθετήσουν τις πέντε βασικές αρχές που καθόρισε σε πρόσφατη απόφασή του το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της αξιοπιστίας των αιτητών ασύλου που ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί δίωξη στη χώρα τους λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Πρόκειται για τις ακόλουθες:

1. Οι δηλώσεις του αιτητή ασύλου αναφορικά με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό αποτελούν απλώς το σημείο αφετηρίας της διαδικασίας εξέτασης της αίτησής του. Η αξιολόγηση των ισχυρισμών αυτών πρέπει να γίνεται σε εξατομικευμένη βάση και να λαμβάνει υπόψη τις προσωπικές περιστάσεις της κάθε περίπτωσης συμπεριλαμβανομένου του γενικότερου ιστορικού, του φύλου και της ηλικίας ώστε να διαπιστωθεί εάν οι πράξεις, στις οποίες έχει ήδη ή θα μπορούσε να εκτεθεί, ισοδυναμούν με δίωξη ή σοβαρή βλάβη.

2. Η αξιολόγηση της αξιοπιστίας δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά σε στερεοτυπικές αντιλήψεις σχετικά με τους ομοφυλόφιλους ,καθώς αυτό θα παραγνώριζε την προσωπική και ατομική κατάσταση του εκάστοτε αιτητή ασύλου. Συνεπώς, η αδυναμία ενός αιτητή να δώσει απάντηση σε σχετικές ερωτήσεις δεν αποτελεί από μόνη της επαρκή λόγο για να κριθεί αναξιόπιστος.

3. Οι ερωτήσεις οι οποίες υποβάλλονται στο πλαίσιο της συνέντευξης δεν θα πρέπει να αφορούν λεπτομέρειες των σεξουαλικών πρακτικών του αιτητή, καθώς τέτοιου τύπου ερωτήσεις είναι αντίθετες με την υποχρέωση σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

4. Η ενδεχόμενη υποβολή των αιτητών ασύλου σε ομοφυλοφιλικές πράξεις ή τεστ προκειμένου να αποδειχθεί η ομοφυλοφιλία τους ή ακόμα και η προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων, όπως βίντεο με ερωτικές τους συνευρέσεις, πέραν της αμφίβολης αποδεικτικής τους αξίας ενδέχεται να συνιστούν προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ο σεβασμός της οποίας κατοχυρώνεται στο άρθρο 1 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Επιπρόσθετα, αποτέλεσμα της αποδοχής τέτοιων αποδείξεων θα εξανάγκαζε άλλους αιτητές να καταφύγουν στη χρήση τέτοιων στοιχείων και πρακτικών.

5. Δεδομένου του ιδιαίτερα ευαίσθητου χαρακτήρα των πληροφοριών που αφορούν τη σεξουαλικότητα του ατόμου, ένας αιτητής δεν μπορεί να κρίνεται αναξιόπιστος μόνο και μόνο επειδή δεν δήλωσε εξαρχής την ομοφυλοφιλία του, λόγω του δισταγμού του να αποκαλύψει στοιχεία της προσωπικής του ζωής. Τονίζεται ότι η εν λόγω απόφαση είναι αποτέλεσμα προδικαστικού ερωτήματος που απηύθυνε στο Δικαστήριο η Ολλανδία. Η Επίτροπος κοινοποίησε τις θέσεις της και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Γράφει: Μιχάλης Χατζηστυλιανού.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!