Δύο άτομα καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για επίθεση και ληστεία σε βάρος δύο γκέι ανδρών στην Κένυα, μια απόφαση ορόσημο για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στην ανατολική αφρικανική χώρα.
Οι δράστες καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια φυλάκιση για βίαιη ληστεία στο δικαστήριο Μιλιμάνι στο Ναϊρόμπι στις 3 Μαρτίου.
Τα θύματα στην υπόθεση ήταν δύο άνδρες, και οι δύο γύρω στα 25, οι οποίοι επικοινώνησαν και γνώρισαν έναν άνδρα μέσω Facebook, τον συνάντησαν αλλά αυτός τους επιτέθηκε.
Συγκεκριμένα, αφού έφτασαν στο σπίτι του, τρεις άλλοι άνδρες έφτασαν στο σημείο και χτύπησαν τα θύματα, ενώ τους πήραν τα τηλέφωνα, τα πορτοφόλια και τα ρούχα τους.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, οι άνδρες αναγκάστηκαν να καλέσουν την οικογένεια και τους φίλους τους για να τους ζητήσουν να μεταφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα στους λογαριασμούς των εκβιαστών. Απειλήθηκαν ότι θα τους κάνουν outing στις οικογένειές τους και ότι αν δεν συμμορφωθούν θα τους σκοτώσουν.
«Προσπάθησα να αντισταθώ και ήθελα να αντιδράσω», είπε στον The Guardian ένα από τα θύματα. «Τότε ένας από αυτούς πήρε ένα μαχαίρι, το έβαλε πάνω μου και είπε: «Αν δεν συνεργαστείς τώρα, θα σε μαχαιρώσω και θα σε πετάξω από το παράθυρο»».
Μιλώντας επίσης στο μέσο ενημέρωσης, ένας νομικός βοηθός από την Ishtar – μια οργάνωση που παρέχει υπηρεσίες υγείας και ευημερίας σε κουήρ άνδρες – ο οποίος συνόδευσε τα θύματα στο αστυνομικό τμήμα, είπε ότι όταν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα πηγαίνουν στις αρχές, συχνά «υφίστανται παρενόχληση και διακρίσεις».
«Σου λένε ότι δεν είσαι κανονικός πολίτης και απορρίπτουν την υπόθεσή σου», παραδέχτηκαν.
Η ανατολικοαφρικανική χώρα είναι μία από τις 31 χώρες της Αφρικής που εξακολουθούν να ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία, με τις συναινετικές ομόφυλες πράξεις να τιμωρούνται με έως και 21 χρόνια φυλάκιση με καταναγκαστικά έργα και πρόστιμα.
Γενικότερα, τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα είναι περιορισμένα στη χώρα, με την κρατική επιβολή λογοκρισίας κουήρ θεμάτων, τη συχνή άρνηση πρόσβασης σε φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου από τους γιατρούς και την απουσία προστασίας από διακρίσεις σε θέματα στέγασης ή απασχόλησης.
Ο Njeri Gateru, εκτελεστικός διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Γκέι και των Λεσβιών – η οποία υποστηρίζει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Κένυα – δήλωσε ότι οι δράστες ανήκαν σε μια μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση που στοχεύει τους γκέι άνδρες σε όλη την Κένυα.
Ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian: «Υπάρχει πάντα ο φόβος της αυτοκατηγορίας. Αν πω ότι γνώρισα έναν άντρα στο Grindr και ήλπιζα να ξεκινήσω μια ρομαντική ή ερωτική σχέση μαζί του, τότε προφανώς θα είμαι μάρτυρας εναντίον του εαυτού μου. Οι εκβιαστές βασίζονται σε αυτό.
«Επίσης, βασίζονται στη διαδεδομένη ομοφοβία και τις ομοφοβικές συμπεριφορές που επικρατούν στα δημόσια ιδρύματα, αλλά και στο ευρύ κοινό. Αυτό δημιουργεί μια κατάσταση που τους επιτρέπει να λειτουργούν με σχετική ατιμωρησία».
«Είχαμε τόσα πολλά αρχεία εναντίον τους», είπε ο Gateru για την ομάδα. «Είχαμε περιπτώσεις όπου αυτοί οι δύο άντρες συνελήφθησαν για άλλες υποθέσεις και αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.
«Αυτό μπορεί τώρα να λειτουργήσει αποτρεπτικά για άλλα μέλη συμμοριών που έχουν δει ότι ο νόμος τελικά τους έπιασε».
Ο Gateru σημείωσε ότι η κουήρ κοινότητά της χώρας αντιμετωπίζει μεγάλες προκαταλήψεις, αλλά «μερικοί από εμάς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να δικαιωθούμε, οπότε αυτή η υπόθεση μας ενθαρρύνει».
Το δεύτερο θύμα της υπόθεσης δήλωσε ότι έχει υποστεί «συναισθηματική και σωματική βλάβη» από την επίθεση.
Ωστόσο, προέτρεψαν άλλους που έχουν υποστεί παρόμοιες επιθέσεις να βγουν μπροστά και να ζητήσουν δικαιοσύνη.









