Στην υπόθεση δολοφονίας της ηγέτιδας ακτιβίστριας των πολιτικών δικαιωμάτων Μαριέλ Φράνκο στο Ρίο ντε Τζανέιρο, εμπλέκουν αστυνομικές ενώσεις τον πρόεδρο της χώρας, Ζαΐχ Μπολσονάρου. Η καταγγελία αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Βραζιλίας «προσπάθησε να εκφοβίσει» τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος, που έχει αναλάβει την έρευνα για τη δολοφονία της 38χρονης.

Για πολιτική δολοφονία κάνει λόγο η εισαγγελία του Ρίο ντε Ζανέιρο.

«Εκμεταλλευόμενος το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, (ο Ζαΐχ Μπολσονάρου) ξεκάθαρα επιτέθηκε και προσπάθησε να εκφοβίσει τον διοικητή της αστυνομίας του Ρίο ντε Ζανέιρο με στόχο να εμποδίσει την αμερόληπτη έρευνα για την αλήθεια» , αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αστυνομικών.

Το Σάββατο που μας πέρασε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος κατηγόρησε τον κυβερνήτη της πολιτείας του Ρίο, τον Ουίλσον Βίτζελ, ότι παρεμβαίνει στην έρευνα της υπόθεσης, που έχει αναλάβει ο διοικητικής του αστυνομικού τμήματος που είναι και “φίλος του” .

Πέντε συνδικαλιστικές οργανώσεις αστυνομικών στη Βραζιλία δήλωσαν ότι «αποδοκιμάζουν» τις δηλώσεις Μπολσονάρου.

Η Μαριέλ Φράνκο δολοφονήθηκε στις 14 Μαρτίου 2018.

Αστυνομικές Ενώσεις καταγγέλλουν τον Μπολσονάρου για εμπλοκή στην υπόθεση δολοφονίας της ακτιβίστριας Μαριέλ Φράνκο
Αστυνομικές Ενώσεις καταγγέλλουν τον Μπολσονάρου για εμπλοκή στην υπόθεση δολοφονίας της ακτιβίστριας Μαριέλ Φράνκο

Ήταν βράδυ Τετάρτης  (14.03.2018) και Μαριέλ Φράνκο ήταν στο αυτοκίνητο της μαζί με τον οδηγό της Άντερσον Πέδρο Γκόμες και έναν δημοσιογράφο που καθόταν στο πίσω κάθισμα. Ξαφνικά δυο άντρες σταμάτησαν, έβγαλαν τα όπλα τους και άρχισαν να γαζώνουν το αμάξι της.

Εκείνη και ο οδηγός της έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες ενώ ο δημοσιογράφος – τα στοιχεία του οποίου – δεν έχουν γίνει γνωστά τραυματίστηκε. Στο σημείο έσπευσαν οι Αρχές, οι οποίες από τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για μία πληρωμένη δολοφονία η οποία θα ερευνηθεί εις βάθος.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος δολοφόνησε τη Μαριέλ και τον οδηγό της, Άντερσον Πέδρο Γκόμες, αν και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η αστυνομία μπορεί να είχε κάποια σχέση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα περιβλήματα σφαίρας που βρέθηκαν στη σκηνή του εγκλήματος είχαν αγορασθεί από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία το 2006. Σφαίρες από την ίδια παρτίδα χρησιμοποιήθηκαν σε μια σειρά βίαιων επιθέσεων που είχαν σκοτώσει τουλάχιστον 17 και τραυμάτισαν 7 στο Σάο Πάολο μέσα σε μία νύχτα το 2015. Δύο αστυνομικοί και ένας δημοτικός φρουρός καταδικάστηκαν για τη σφαγή. Η Μαριέλ Φράνκο αποτελούσε απειλή για ένα πολύ ενοχλημένο κατεστημένο στη Βραζιλία. Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι η Μαριέλ αποτελούσε απειλή για ένα πολύ ενοχλημένο κατεστημένο στη Βραζιλία» .

Η Βραζιλία θρηνεί τον χαμό της ακτιβίστριας Marielle Franco

Με πληροφορίες από: https://thepressproject.gr