Ενώ η πανδημία δείχνει τα δόντια της σε όλο τον πλανήτη, που μετρά μέχρι αυτή τη στιγμή στον παγκόσμιο βωμό χιλιάδες νεκρούς και με την κορύφωση του δράματος στην γειτονική Ιταλία, όπου στα κρεματόρια περιμένουν για αποτέφρωση στοιβαγμένα φέρετρα, αφού οι νεκροί από τον κορονοϊό ξεπερνούν τους 7.000, στην χώρα μας, τέσσερις δικηγόροι στρέφονται κατά της απόφασης της Κυβέρνησης, με την οποία ανέστειλε προσωρινά τις λειτουργίες σε όλες στις εκκλησίες.
Οι Έλληνες κλεισμένοι στα σπίτια τους παρακολουθούν γεμάτοι αγωνία και αβεβαιότητα από τις τηλεοράσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους αριθμούς των θυμάτων, αλλά και των νοσούντων από τον SARS CoV-2, να αυξάνονται, ωστόσο οι τέσσερις δικηγόροι ζητούν, εν μέσω πανδημίας, να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση πανελλαδικής απαγόρευσης προσωρινά των λειτουργιών και των ιεροπραξιών που επέβαλε η Κυβέρνηση στις Εκκλησίες και τους άλλους θρησκευτικούς χώρους λατρείας. Ένα από τα επιχειρήματά τους είναι ότι δικαίωμα για την επιβολή της εν λόγω απαγόρευσης έχει μόνο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η αίτηση των τεσσάρων πολιτών (δύο γυναίκες δικηγόροι και δύο άνδρες) θα συζητηθεί στις 5 Μαΐου 2020, από το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τη Μαρία Καραμανώφ και εισηγητή τον πάρεδρο Ιωάννη Παπαγιάννη.
Οι αιτούντες νομικοί ειδικότερα στρέφονται κατά των διατάξεων «του άρθρου πρώτου της από 25-2-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τα κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού, εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ. 2867/Υ1/2020 απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας, με την οποία επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως 30.3.2020». Υπενθυμίζεται ότι από τον περιορισμό αυτό εξαιρούνται οι θρησκευτικές ιεροπραξίες για ταφικές εκδηλώσεις (κηδείες) και η προσέλευση πιστών για ατομική προσευχή με βραχεία παραμονή τους στον χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα 2 μέτρα μεταξύ τους.
Οι αιτούντες, οι οποίοι παράλληλα κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής, υποστηρίζουν ότι το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα άρθρα 3, 13 και 25 του Συντάγματος.
Δηλαδή, το Σύνταγμα ορίζει ότι επικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού και οι Ιεροί κανόνες τηρούνται αποκλειστικά από την Ιερά Σύνοδο και την Διαρκή Iερά Σύνοδο.
Κατά συνέπεια, αποκλειστικό δικαίωμα της Ιεράς Συνόδου είναι να αποφασίσει για το ζήτημα της τέλεσης της θείας λειτουργίας, που είναι ο πυρήνας του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας. Η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί ατομικό, προστατευόμενο δικαίωμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προσθέτουν οι τέσσερις δικηγόροι.
Ακόμη, επισημαίνουν ότι παραβιάζεται το άρθρο 13 του Συντάγματος, το οποίο, στο πλαίσιο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, υπογραμμίζει ότι η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη και η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός.
Τέλος, σημειώνουν ότι παραβιάζεται και η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), καθώς το επιβληθέν μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης των λειτουργιών, κ.λπ. είναι αυστηρό μέτρο που περιορίζει ασφυκτικά το ατομικό δικαίωμα των πολιτών, υπερβαίνοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον.
Μαρία Δήμα για efsyn.gr