Σύμφωνα με την έκθεση που εξέδωσε η UNAIDS, το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS, το προσδόκιμο ζωής των οροθετικών ανθρώπων είναι σήμερα κατά μέσο όρο 20 χρόνια περισσότερο σε σχέση με το 2001. Αναφέρεται πως η αύξηση αυτή έχει επέλθει χάρη στην βελτίωση της αντιρετροϊκής θεραπείας – των φαρμάκων που λαμβάνουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV – και της πρόσβασης σε αυτή. Ο HIV έχει πάψει να κατατάσσεται εδώ και χρόνια στα θανατηφόρα νοσήματα και θεωρείται πλέον χρόνιο νόσημα. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν επαρκή πρόσβαση στα φάρμακα το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως, αυξάνεται.
Τα νέα κρούσματα έχουν μειωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, από 3 εκατομμύρια που ήταν το 2001 σε 2 εκατομμύρια το 2014. Ωστόσο επισημαίνεται πως υπάρχει ο κίνδυνος για πισωγύρισμα και αύξηση των κρουσμάτων εάν οι κυβερνήσεις δεν φροντίσουν να χρηματοδοτούν προγράμματα για το HIV, για την πρόληψη και την πρόσβαση όλων στην αντιρετροϊκή αγωγή μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.
Ο Peter Piot, διευθυντής του London School of Hygiene τονίζει πως θα πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε στην πρόληψη σε περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη ευαλωτότητα στην έκθεση στον ιό, καθώς και στην εξάλειψη, νομικά και κοινωνικά, των διακρίσεων και τους στιγματισμού των οροθετικών ανθρώπων.
H Sharonann Lynch, σύμβουλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για το HIV και την φυματίωση αναφέρει πως “Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμη όμως, οι μισοί σχεδόν άνθρωποι που ζουν με HIV παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση στην θεραπεία. Σε μερικές από τις χώρες στις οποίες δουλεύουμε, πρόσβαση στα φάρμακα έχει μόνο ένα 17% και θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία σε αυτό”.
Σύμφωνα με την UNAIDS, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με HIV παγκοσμίως είναι κάπου μεταξύ 34,3 και 41,4 εκατομμύρια.