Η ιστορία μίας Πακιστανής τρανς χορεύτριας κέρδισε την ειδική επιτροπή του Φεστιβάλ των Καννών για τον ΛΟΑΤΚ κινηματογράφο.
Την Παρασκευή, το “Joyland” του Saim Sadiq κέρδισε το βραβείο Queer Palm των Καννών για την καλύτερη ταινία με ΛΟΑΤ, queer ή φεμινιστικό θέμα. Πρόκειται για πακιστανική ταινία, που εξιστορεί τη ζωή μιας τρανς χορεύτριας στη μουσουλμανική χώρα.
Την τρανς ηρωίδα, που την υποδύεται η Sarwat Gilani, την ερωτεύεται ο μικρότερος γιος μιας πατριαρχικής οικογένειας, ενώ προηγουμένως είχε παντρευτεί μία cis γυναίκα. Όλο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις μουσουλμανικές αρχές της οικογένειας και της ευρύτερης κοινότητας. Το φιλμ διαδραματίζεται στη Λαχόρη του Πακιστάν.
Είναι η πρώτη πακιστανική διαγωνιστική συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Καννών και την Παρασκευή κέρδισε επίσης το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο διαγωνισμό “Ένα Κάποιο Βλέμμα”, ένα τμήμα που επικεντρώνεται σε νέα, καινοτόμα κινηματογραφικά ταλέντα.
«Είναι μια πολύ δυνατή ταινία, που αντιπροσωπεύει όλα όσα υποστηρίζουμε», δήλωσε στο AFP η επικεφαλής της κριτικής επιτροπής του “Queer Palm”, η Γαλλίδα σκηνοθέτης Κατρίν Κορσινί. Η ίδια η Κορσινί πήρε το βραβείο πέρυσι με την ταινία “La Fracture”, η οποία παρουσιάζει τη σχέση ενός λεσβιακού ζευγαριού με φόντο το κίνημα των “Κίτρινων Γιλέκων” στη Γαλλία.
«Το “Joyland” θα έχει απήχηση σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Κορσινί. «Έχει δυνατούς χαρακτήρες που είναι πολύπλοκοι και αληθινοί. Τίποτα δεν είναι παραμορφωμένο. Μας εντυπωσίασε αυτή η ταινία».
Άλλες υποψήφιες ταινίες για το βραβείο ήταν το “Close” του Βέλγου σκηνοθέτη Λούκας Ντοντ και το “Tchaikovsky’s Wife” του Κίριλ Σερεμπρένικοφ, και οι δύο φαβορί για το κορυφαίο βραβείο του Φεστιβάλ Καννών, τον Χρυσό Φοίνικα, που τελικά το κέρδισε το “Triangle of Sadness”.
Το “Joyland” άφησε το κοινό των Καννών με το στόμα ανοιχτό και προκάλεσε τον θαυμασμό, καθώς χειροκροτήθηκε όρθιο από το κοινό της πρεμιέρας στις 23 Μαΐου.
Μάλιστα, έγινε γνωστό μέσα από την ταινία ότι το Πακιστάν είναι ένα από τα πρώτα κράτη που έχουν δώσει νομική προστασία κατά των διακρίσεων στα τρανς άτομα.
Ο νόμος για την προστασία των δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων, όπως ονομάζεται, ισχύει από τις 8 Μαΐου 2018. Επιτρέπει στα άτομα να επιλέγουν το φύλο τους και αυτό να αναγνωρίζεται σε επίσημα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών ταυτοτήτων, των διαβατηρίων και των αδειών οδήγησης. Ο νόμος απαγορεύει τις διακρίσεις στα σχολεία, στην εργασία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και κατά τη λήψη ιατρικής περίθαλψης.
Για το βραβείο ταινίας μικρού μήκους, η κριτική επιτροπή του “Queer Palm” επέλεξε την ταινία “Will You Look At Me” του Κινέζου σκηνοθέτη Shuli Huang.
Η ταινία τύπου ημερολογίου, που διαδραματίζεται στη γενέτειρα του σκηνοθέτη, δείχνει μια παραδοσιακή κοινωνία στην οποία οι γονείς νοιάζονται περισσότερο για τη φήμη τους παρά για την ευτυχία των ομοφυλόφιλων παιδιών τους.