Οι Καναδοί νομοθέτες ψηφίζουν υπέρ της non-binary επιλογής φύλου στις κάρτες υπηκοότητας με σεβασμό των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανακοινώνοντας την είδηση στις 18 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Manitoba Metis David Chartrand είπε: «Θέλουμε οι πολίτες μας να είναι ο εαυτός τους και να μη χρειάζεται να κρύβονται ή να στερούνται της ταυτότητάς τους».

«Θέλουμε αυτό το ψήφισμα να υπενθυμίζει σε όλα τα LGBTQ2+ άτομα του Καναδά ότι η κοινότητα και η κυβέρνηση τα αγκαλιάζει και είμαστε περήφανες/οι για το ποια είστε» , πρόσθεσε ο Chartrand.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Manitoba Metis (MMF), που κυβερνά την περιοχή της Manitoba στον Καναδά, εξέδωσε ομόφωνη απόφαση για την εισαγωγή non-binary επιλογών και είπε ότι οι πολίτες που θέλουν να λάβουν νέα επίσημη τεκμηρίωση με τη νέα non-binary επιλογή φύλου θα μπορούν να το κάνουν δωρεάν.

«Το MMF πάντα ενθάρρυνε τους ανθρώπους μας να πιστεύουν στον εαυτό τους και να είναι περήφανοι για τον εαυτό τους» , δήλωσε ο Chartrand.

«Το MMF βρίσκεται στην κορυφή του θέματος εδώ και αρκετά χρόνια μεταξύ των αυτόχθονων πληθυσμών», δήλωσε ο Chartrand. «Όλοι οι Καναδοί πρέπει να χρήζουν σεβασμού των βασικών τους ανθρώπινων δικαιωμάτων.»

Η νέα, χωρίς αποκλεισμούς πολιτική για τις κάρτες υπηκοότητας ακολουθεί μια απόφαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Manitoba, η οποία οδήγησε στην εισαγωγή μιας non-binary επιλογής φύλου στα πιστοποιητικά γέννησης και θανάτου. Τον Δεκέμβριο του 2019, η Manitoba διατάχθηκε να πληρώσει 50.000 δολάρια σε ένα τρανς άτομο, το οποίο στερήθηκε το δικαίωμα να αντικαταστήσει τον δείκτη φύλου στο πιστοποιητικό γέννησής του με το “X”.

Η ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Manitoba αποφάνθηκε ότι η θέση της κυβέρνησης εισάγει διακρίσεις και δεν υπάρχει τίποτα βάσει του νόμου που θα εμπόδιζε την προσφορά τρίτου ορισμού.

«Η ταυτότητα του φύλου είναι μέρος της αντίληψής μας για τον εαυτό μας», δήλωσε ο δικαστής Daniel Manning στην απόφαση.

“Η πρακτική να μην επιτρέπονται οι non-binary ονομασίες στις κατηγορίες για το φύλο και να επιτρέπονται μόνο οι ονομασίες άρρεν και θήλυ αποτελούσε ουσιαστικά άρνηση από την πλευρά της κυβέρνησης στο να αναγνωρίσει τον αυτοπροσδιορισμό των ανθρώπων.” 

Πρόσθεσε: «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τρανς και τα non-binary άτομα στην κοινωνία μας είναι πολλές. Τα δικαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αναγνωρίσει από καιρό τα μειονεκτήματα που αντιμετωπίζουν οι τρανς άνθρωποι και τα non-binary άτομα στην κοινωνία.”

Αρκετές άλλες επαρχίες έχουν ήδη τη δυνατότητα να επιλέξουν έναν ουδέτερο ως προς το φύλο δείκτη στα έγγραφα ταυτότητας, όπως το Οντάριο, την Αλμπέρτα και η Νέα Γη της Νέας Σκωτίας και το Λαμπραντόρ.