Καναδάς: Η άρνηση χρήσης σωστών αντωνυμιών προσώπου παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

04/10/2021
από
Καναδάς
Καναδάς

Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά αποφάσισε ότι η άρνηση χρήσης σωστών αντωνυμιών παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το British Columbia Human Rights Tribunal αποφάσισε υπέρ του ατόμου με το όνομα Jessie Nelson, (non-binary άτομο ετών 32), που απολύθηκε από τη δουλειά του αφού ζήτησε από τον διευθυντή του μπαρ να χρησιμοποιήσει τις σωστές αντωνυμίες όταν αναφέρεται σε αυτό.

Ο Brian Gobelle «αναφέρθηκε επίμονα στο Jessie Nelson με τις αντωνυμίες η/αυτή και με ψευδώνυμα όπως «sweetheart», «honey» και «pinky», σύμφωνα με την απόφαση του Devyn Cousineau, μέλους του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βρετανικής Κολούμπια.

Παρά το γεγονός ότι το Nelson ζήτησε από τον Gobelle να σταματήσει, αρνήθηκε και μια δεύτερη συνομιλία μεταξύ τους για το θέμα «ξέσπασε». Τέσσερις ημέρες αργότερα, το Nelson απολύθηκε από τον Ryan Kingsberry, ο οποίος διευθύνει το εστιατόριο.

Εξηγώντας στο Nelson γιατί απολύθηκε, ο Kingsberry είπε ότι είχε γίνει «πολύ δυνατά και πολύ γρήγορα» πολύ «μαχητικό.»

Το Nelson οδήγησε αργότερα την υπόθεση στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισχυριζόμενο ότι «η συμπεριφορά του Gobelle απέναντί ​​του και η απάντηση του εργοδότη ισοδυναμεί με διάκριση στην απασχόληση με βάση την ταυτότητα φύλου και την έκφραση φύλου», κατά παράβαση του Κώδικα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βρετανικής Κολούμπια.

Ο Cousineau συμφώνησε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα του ατόμου Nelson παραβιάστηκαν από σκόπιμη παρανόηση.

Ο δικαστής διέταξε τη διοίκηση του εστιατορίου του Καναδά να καταβάλει στο Νέλσον 30.000 δολάρια ως αποζημίωση, καθώς και «να εφαρμόσει μια πολιτική χρήσης αντωνυμιών και υποχρεωτική εκπαίδευση για όλο το προσωπικό και τους διευθυντές σχετικά με τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη».

Το Jessie Nelson είπε ότι η διάκριση είναι «ένα κομμάτι τραύματος σε μια μακρά σειρά τραύματος για ένα τρανς άτομο που ζει μια τρανς εμπειρία.»

Ακόμη είπε ότι «δεν περιμένει την τελειότητα γύρω από τις αντωνυμίες μου. Δεν δεν το περίμενα αυτό.»

Αλλά η εσκεμμένη και επαναλαμβανόμενη λανθασμένη παρανόηση από τον διευθυντή του μπαρ ήταν ένα «τραύμα» που το άφησε «φοβισμένο και λυπημένο.»

Πρόσθεσε ότι η δουλειά στο εστιατόριο ήταν μία από τις «πρώτες δουλειές που είχα, όπου ένιωθα αρκετά σίγουρο για να αποκαλύψω ποιο ήμουν.»

«Ήταν η πρώτη φορά που έλεγα: «Ξέρεις τι, θα είμαι πλήρως ο εαυτός μου», είπε το Nelson.

«Το αξίζω αυτό. Είμαι 32 χρονών. Έζησα αρκετά με το να προσποιούμαι… Δεν πιστεύω ότι οι τρανς άνθρωποι πρέπει να το κάνουν αυτό, αλλά ένιωσα ότι θα ήταν επωφελές. Και ήταν καταστροφικό. Φοβήθηκα και λυπήθηκα για τον εαυτό μου, αλλά περισσότερο από αυτό ανησυχούσα πραγματικά για τους μελλοντικούς ανθρώπους… Είμαι εδώ σήμερα για να το προωθήσω αυτό, γιατί είναι σημαντικό για μένα, ως τρανς άτομο, να σεβαστώ την ύπαρξή μου.

«Είμαι ένας άνθρωπος, με μια καρδιά που χτυπά και με την επιθυμία να με δουν και να με εκτιμήσουν και να με ακούσουν στον κόσμο. Κι είμαι επίσης εδώ για κάθε άλλο τωρινό και μελλοντικό τρανς ή κουήρ άτομο που εργάζεται σε μια υπηρεσία, ώστε να μην συμβεί αυτό πλέον. Γιατί είναι πολλά. Είναι πολύ κουραστικό. Αξίζουμε να ζούμε, να έχουμε χαρά και να μας σέβονται για αυτό που είμαστε.»




Δες και αυτό!