Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ανακοίνωσε ότι δε θα κάνει καμία ρύθμιση για τα τρανς άτομα, που συμμετέχουν στον αθλητισμό, και ότι θα περιμένει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο του 2020, για να δώσει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές.
Η ΔΟΕ φαίνεται ότι ακόμη εργάζεται, για την ανάπτυξη ενός πλαισίου για τα τρανς άτομα, που κατεβαίνουν στους αγώνες, με σκοπό την προστασία της ένταξης, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης στον αθλητισμό. Αυτό θα βασίζεται σε δεδομένα και έρευνα από τους τομείς της επιστήμης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπήρχε η ελπίδα να ολοκληρωθεί η διαβούλευση πριν από τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η ελπίδα ναυάγησε, μιας και αποφασίστηκε να περιμένουμε για να αποφευχθεί η διακοπή των προκριματικών.
Μιλώντας την Τετάρτη, ο ιατρικός και επιστημονικός διευθυντής της ΔΟΕ, Ρίτσαρντ Μπύντζέτ (Richard Budgett), δήλωσε ότι η αλλαγή της πολιτικής, σε μία περίοδο χρονικά τόσο κοντά στους Ολυμπιακούς, δε θα ήταν “ηθικά ή νομικά δίκαιη” .
Είπε ακόμη, ότι οι συνομιλίες ήταν «μια πολύ δύσκολη διαδικασία, μια πολύ ευαίσθητη διαδικασία, και δεν υπάρχει εύκολη απάντηση» , προσθέτοντας: «Ό,τι κι αν τεθεί σε εφαρμογή θα αναστατώσει αναμφισβήτητα πολλούς ανθρώπους… Κάπως πρέπει να βρούμε μια δίκαιη ισορροπία.”
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τουλάχιστον τρεις τρανς γυναίκες θα διαγωνιστούν στους Ολυμπιακούς του Τόκιο 2020, μεταξύ των 11.000 cis αθλητριών/τών, συμπεριλαμβανομένης της Chelsea Wolfe από τις Ηνωμένες Πολιτείες, της Βραζιλιάνας αθλήτριας βόλεϊ Tifanny Abreu και της αθλήτριας βαρών Laurel Hubbard από τη Νέα Ζηλανδία.
Μια δήλωση συναίνεσης, που δημοσιεύθηκε το 2015 επέτρεψε σε τρανς γυναίκες να διαγωνίζονται σε κάποιες κατηγορίες, υπό κάποιες προϋποθέσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν όροι όπως το άτομο που συμμετέχει να πρέπει να δηλώσει δημοσίως ποια είναι η ταυτότητα φύλου του, και “να μην μπορεί να αλλάξει για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια” . Αυτές οι προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές ορίζουν ακόμη ένα επιτρεπόμενο επίπεδο τεστοστερόνης στον ορό του αίματος, κάτω από 10 nanomoles ανά λίτρο για ένα έτος.
“Για μας, το να πηγαίναμε να αλλάξουμε το επίπεδο της τεστοστερόνης, χωρίς να ορίσουμε το κατάλληλο πλαίσιο θα ήταν λάθος” , δήλωσε ο Μπιντζέτ.
“Μιλάμε για τόσο λίγα άτομα, από τους 11.000 αθλητές… που στην πραγματικότητα είναι πολύ καλύτερο να το κάνουμε σωστά, ή όσο το δυνατόν καλύτερα, αντί να σπεύσουμε να κάνουμε κάτι πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες” .
Τα επίπεδα τεστοστερόνης ποικίλουν
Περίπου το 98% των γυναικών έχουν κάτω από 2 nanomoles τεστοστερόνης, ενώ για τους άνδρες η μέση ποσότητα κυμαίνεται μεταξύ 7,7 και 29 nanomoles. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ποικιλία αναφορικά με τα επίπεδα των ορμονών στον άνθρωπο.
Άτομα που υπερασπίζονται την ίντερσεξ ταυτότητα από την Αυστραλία, μάλιστα, υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει επιστημονική βάση, που να επιβεβαιώνει ότι οι γυναίκες αθλήτριες, που γεννιούνται με παραλλαγές σεξουαλικών χαρακτηριστικών, έχουν κάποιο πλεονέκτημα έναντι των άλλων γυναικών.
Ο υποχρεωτικός έλεγχος τεστοστερόνης καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ως «περιττός, ταπεινωτικός και επιβλαβής» και πολλοί ακαδημαϊκοί αμφισβητούν την ένταξή του στον αθλητισμό.
Η περίπτωση της Caster Semenya, μίας cis αθλήτριας με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, έφερε αυτό το ζήτημα στο προσκήνιο. Η πρωταθλήτρια των 800 μέτρων από τη Νότια Αφρική, αντιμετωπίζει μια ξεχωριστή περίπτωση στην Ελβετία, που γίνεται μία προσπάθεια να αμφισβητηθούν οι ισχύοντες κανόνες σχετικά με τα επίπεδα τεστοστερόνης σε γυναίκες δρομείς με «διαφορές ως προς το φύλο στην ανάπτυξή της» . Θα μπορούσε να παρθεί απόφαση εντός μερικών εβδομάδων με μια προσφυγή στο Ελβετικό Ανώτατο δικαστήριο.