Ιταλικό δικαστήριο αναγνωρίζει γονεϊκή άδεια στη μη βιολογική μητέρα σε ομόφυλο ζευγάρι

23/07/2025
από
Σε μια ιστορική απόφαση, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε ότι η μη βιολογική μητέρα σε ένα ομόφυλο ζευγάρι δικαιούται την προβλεπόμενη από τον νόμο δεκαήμερη «άδεια πατρότητας».

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό το νομοθετικό διάταγμα του 2001 περί γονεϊκής άδειας, καθώς δεν προέβλεπε αντίστοιχο δικαίωμα για τη μη βιολογική μητέρα σε οικογένεια με δύο γυναίκες, παρότι αναγνωρίζει την εν λόγω άδεια στον πατέρα σε ετερόφυλα ζευγάρια.

Η απόφαση βασίστηκε στην αρχή ότι είναι προς το συμφέρον του παιδιού να περνά χρόνο και με τους δύο γονείς, καθώς επίσης στο ότι οι γονεϊκές ευθύνες δεν εξαρτώνται από τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονέων.

Ωστόσο, η ονομασία «άδεια πατρότητας» παραμένει και σχετίζεται με την προβλεπόμενη νομική άδεια του γονέα που δεν κυοφόρησε το παιδί – άδεια που δεν είχε προσαρμοστεί νομοθετικά σε περιπτώσεις ομόφυλων ζευγαριών.

Σε μια περίοδο ολοένα και αυξανόμενης ομοφοβίας στην Ιταλία της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι, αυτή είναι η δεύτερη διαδοχική νίκη για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών στη χώρα.

Λίγους μήνες πριν, τον Μάιο, το ίδιο δικαστήριο έκρινε ότι δύο γυναίκες μπορούν να αναγράφονται ως γονείς στη ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού τους – ενώ πριν μπορούσε να αναγράφεται μόνο το όνομα της βιολογικής μητέρας.

Η Ιταλία έχει από τους πιο περιοριστικούς νόμους στην ΕΕ σχετικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Συγκεκριμένα, η εξωσωματική γονιμοποίηση υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς, ενώ η παρένθετη κύηση απαγορεύεται από το 2004. Το προηγούμενο έτος, η ακροδεξιά κυβέρνηση της Μελόνι επέκτεινε την απαγόρευση και κατέστησε την παρένθετη κύηση ποινικά κολάσιμη ακόμα και στις περιπτώσεις που πραγματοποιείται στο εξωτερικό από Ιταλούς πολίτες.

Η πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αφορά σε ένα ζευγάρι γυναικών που έχουν κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση στο εξωτερικό, σε χώρα που επιτρέπεται η πρόσβαση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.




Δες και αυτό!