Το Ισραήλ θα άρει τους ισχύοντες περιορισμούς που απαγορεύουν σε γκέι και bi άνδρες να δίνουν αίμα.
Ο ανοιχτά γκέι υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Νίτζαν Χόροβιτς, έκανε την ανακοίνωση χθες (19 Αυγούστου). «Οι διακρίσεις κατά των γκέι στη δωρεά αίματος έχουν τελειώσει», έγραψε στο Twitter.
האפליה נגד הומואים בתרומות דם נגמרה. כשנכנסתי למשרד הנחתי להסיר את השאלות המשפילות והלא רלוונטיות משאלון תרומות הדם. זה היה שריד של סטריאוטיפ ששייך להיסטוריה. שנים שאנחנו מנסים להיפטר ממנו ועכשיו סוף סוף הצלחנו. אין הבדל בין דם לדם.
עוד צעד היסטורי למען שיוויון ללהט”ב בישראל.— Nitzan Horowitz نيتسان هوروفيتس ניצן הורוביץ (@NitzanHorowitz) August 19, 2021
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι γκέι και bi άνδρες μπορούν να δώσουν αίμα μόνο εάν δεν έχουν κάνει σεξ με άλλους άνδρες τον τελευταίο χρόνο. Ένα νέο ερωτηματολόγιο θα καταργήσει αυτήν την πολιτική. Με το νεό ερωτηματολόγιο θα ζητείτε από όλα τα άτομα που είχαν «σεξουαλικές σχέσεις υψηλού κινδύνου» να περιμένουν τρεις μήνες πριν δωρίσουν αίμα.
Οι πολιτικοί ασκούν πιέσεις για την αλλαγή των κριτηρίων εδώ και χρόνια και σημείωσαν σημαντική πρόοδο το 2014. Ο Χόροβιτς -ο οποίος, το 2019, έγινε ο πρώτος ανοιχτά γκέι εκλεγμένος ηγέτης ενός ισραηλινού πολιτικού κόμματος- έχει προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς, από τη στιγμή που έγινε υπουργός Υγείας νωρίτερα φέτος.
Οι ισχύοντες κανόνες του Ισραήλ για το αίμα είναι «εξευτελιστικοί και άσχετοι»
«Όταν μπήκα στο γραφείο, έδωσα εντολή [στο υπουργείο] να αφαιρέσει τις εξευτελιστικές και άσχετες ερωτήσεις από το ερωτηματολόγιο», συνέχισε ο Χόροβιτς, κάνοντας σαφή τα συναισθήματά του. «[Είναι] ένα κατάλοιπο ενός στερεότυπου που ανήκει στην ιστορία.»
«Χρόνια προσπαθούσαμε να απαλλαγούμε από την [απαγόρευση] και τώρα το πετύχαμε επιτέλους», κατέληξε, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «άλλο ένα ιστορικό βήμα για την ισότητα των ΛΟΑΤΚ+ ατόμων στο Ισραήλ.»
Οι απαγορεύσεις κατά την αιμοδοσία, που απευθύνονταν ειδικά σε γκέι και bi άνδρες εισήχθησαν για πρώτη φορά το 1980, με το αποκορύφωμα της κρίσης του AIDS και το ομοφοβικό στίγμα γύρω από τον ιό, που ήταν ανεξέλεγκτο.
Αυτές οι αλλαγές αποτελούν μια λάμψη ελπίδας για τους ΛΟΑΤΚ+ ακτιβιστές που εξακολουθούν να παλεύουν για την αντιμετώπιση του στίγματος. Όπως είπε κι ο Χόροβιτς: «Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ αίματος και αίματος.»