Ισότητα στον γάμο: Αποκλείστηκε η Ιερά Σύνοδος από τη συζήτηση

06/02/2024
από
Αρμόδιοι φορείς, όπως ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο, αύριο στη Βουλή. Μετά από απόφαση του προέδρου της επιτροπής, η Ιερά Σύνοδος δεν θα παραστεί στη συζήτηση.

Μετά την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου χθες από τις συναρμόδιες επιτροπές, αύριο Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου θα κληθούν οι αρμόδιοι φορείς, όπως ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις. Η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες υπέβαλαν το αίτημα να παραστεί στη συζήτηση αυτή η Ιερά Σύνοδος και η μοναστική κοινότητα του Αγίου όρους.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, αρνήθηκε το αίτημα και επεσήμανε ότι η Ιερά Σύνοδος έχει τοποθετηθεί δημόσια για το νομοσχέδιο καθώς έχει στείλει και σχετική επιστολή στους βουλευτές. Επίσης, αναφέρθηκε και στο κείμενο που διαβάστηκε στους ναούς την προηγούμενη Κυριακή, και κατέληξε στο ότι η παρουσία της στη Βουλή «δεν έχει κάτι περισσότερο» να προσφέρει.

«Υπάρχει η πρόταση να προσκαλέσουμε την Ιερά Σύνοδο και τη μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους. Την ορθοδοξία στην Ελλάδα την εκφράζει θεωρώ μόνο η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κρήτης και οι ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου. Το Άγιο Όρος είναι μοναστική κοινότητα και όχι Εκκλησία», υποστήριξε αρχικά ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

«Σε σχέση με την Ιερά Σύνοδο και την Εκκλησία, όλοι έχουν τοποθετηθεί δημόσια για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μάλιστα χθες το πρωί στις εκκλησίες της χώρας, κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας, διαβάστηκε εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, με την οποία εκφράζεται η αντίθεση της εκκλησίας στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών καθώς και στο ζήτημα της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια. Επίσης, έχει αποσταλεί σε όλους τους βουλευτές επιστολή από την Ιερά Σύνοδο για τις απόψεις της Εκκλησίας για το υπό εξέταση νομοσχέδιο. Σε όλους εμάς τους βουλευτές είναι απολύτως γνωστές οι θέσεις της Ιεράς Συνόδου, έχει αποσταλεί και προσωπική επιστολή σε κάθε ένα από εμάς. Προφανώς σεβόμαστε απόλυτα την Εκκλησία και απόλυτα σεβόμαστε το κατοχυρωμένο δικαίωμά της, να εκφράζεται ελεύθερα και να υπερασπίζεται τις θέσεις της. Άρα θεωρώ ότι δεν έχει κάτι περισσότερο να προσφέρει», είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος της επιτροπής.
Δες και αυτό!