Μια υπόθεση-ορόσημο για τα τρανς δικαιώματα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ φέρεται να περιλαμβάνει μαρτυρίες γιατρών που περιγράφονται ως «βαθιά προκατειλημμένοι» και έχουν ιστορικό εναντίωσης στην υγειονομική περίθαλψη των τρανς ατόμων, σύμφωνα με έρευνα.
Η υπόθεση, η οποία θα καθορίσει εάν τα ανήλικα τρανς άτομα στο Τενεσί θα έχουν το ομοσπονδιακό δικαίωμα στην πρόσβαση στη φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου, έχει συγκεντρώσει μαρτυρίες από γιατρούς που συνδέονται με μια δεξιά χριστιανική νομική ομάδα, αποκάλυψε ο The Guardian.
Η εφημερίδα υποστήριξε ότι έξι γιατροί που υπερασπίστηκαν την απαγόρευση της πολιτείας για την παροχή φροντίδας που επιβεβαιώνει το φύλο των ανηλίκων έχουν «ιστορικό υποστήριξης κατά της τρανς υγειονομικής περίθαλψης», ενώ πέντε από αυτούς έχουν «αποδοκιμαστεί ή απορριφθεί» από δικαστές σε προηγούμενες υποθέσεις λόγω του ιστορικού τους.
Τέσσερις από τους γιατρούς έχουν συνδεθεί με τη νομική ομάδα, με την εφημερίδα να ισχυρίζεται ότι έχουν «επωφεληθεί» από την κατάθεση εναντίον της φροντίδας που επιβεβαιώνει το φύλο.
Επιπλέον, ο Dr Paul Hruz, ο Dr James Cantor και ο Dr Michael Laidlaw έχουν ελάχιστη ή καθόλου εμπειρία στη φροντίδα των τρανς παιδιών, όπως υποστηρίζεται. Σε μια κατάθεση το 2017, ο Hruz ορκίστηκε: «Επίτηδες δεν θεραπεύω τρανς ασθενείς».
Σε μια υπόθεση του 2022 στην Αλαμπάμα, ένας δικαστής σημείωσε ότι ο Cantor δεν είχε ποτέ «διαγνώσει ή θεραπεύσει τη δυσφορία φύλου» των νέων και δεν είχε γνώση των μεθόδων θεραπείας που χρησιμοποιούνται στις κλινικές της πολιτείας, γεγονός που έδωσε στην κατάθεσή του «πολύ μικρή βαρύτητα».
Το 2023, ένας ομοσπονδιακός δικαστής του Αρκάνσας δήλωσε ότι ο Hruz «κατέθετε περισσότερο μια θρησκευτική δογματική άποψη παρά αυτή που απαιτείται από τους εμπειρογνώμονες», ανέφερε ο The Guardian. Δικαστές στη Βόρεια Καρολίνα και τη Φλόριντα ήταν επίσης επικριτικοί απέναντί του.
Ο ομοσπονδιακός δικαστής του Τενεσί που αρχικά μπλόκαρε την απαγόρευση στην υπόθεση ΗΠΑ κατά Skrmetti [για τη φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου των ανηλίκων] περιέγραψε τους Cantor και Hruz ως έχοντες «ανεπαρκείς», προσθέτοντας ότι τα επιχειρήματά τους ήταν «ελάχιστα πειστικά».
Η Caroline Ciccone, πρώην αναπληρώτρια βοηθός γραμματέα στο υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, δήλωσε στον The Guardian ότι η υπόθεση στηρίζεται σε «σκουπίδια της επιστήμης», περιγράφοντας τα στοιχεία ως «αντιεπιστημονικές, προκατειλημμένες μαρτυρίες από μια μικρή ομάδα γιατρών που βρίσκονται πολύ έξω από το ιατρικό ρεύμα».
Συνέχισε λέγοντας ότι: «Οι μαρτυρίες αυτών των λεγόμενων εμπειρογνωμόνων έχουν ήδη απαξιωθεί από τα δικαστήρια. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι δεν μπορούν να βρουν κάτι καλύτερο».