ΗΠΑ: Τρανς αθλήτρια μηνύει αθλητικό φοιτητικό σύλλογο και κολέγιο μετά την απομάκρυνσή της από ομάδα

19/08/2025
από
Τον Εθνικό Κολεγιακό Αθλητικό Σύνδεσμο (NCAA) και το κολλέγιό της στην Πενσυλβάνια μηνύει μια τρανς αθλήτρια στίβου, μετά την απομάκρυνσή της από την ομάδα.

Η μαραθωνοδρόμος Έβι Παρτς απομακρύνθηκε από την ομάδα του Swarthmore College την ίδια μέρα που το NCAA εξέδωσε νέες οδηγίες για τις τρανς αθλήτριες, σύμφωνα με το AP News. Η αλλαγή πολιτικής ακολούθησε την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος από τον Ντόναλντ Τραμπ για την απαγόρευση της συμμετοχής τρανς γυναικών σε γυναικείες αθλητικές διοργανώσεις.

Τώρα, η Παρτς ισχυρίζεται ότι η απαγόρευση του NCAA δεν έχει νομική βάση, επειδή δεν είναι κυβερνητικός οργανισμός και δεν έχει δικαιοδοσία επί της πολιτειακής νομοθεσίας ή της νομοθεσίας για τα πολιτικά δικαιώματα Title IX.

Στην αγωγή αναφέρονται επίσης ο προπονητής στίβου ανδρών και γυναικών του Swarthmore Πίτερ Κάρολ, ο αθλητικός διευθυντής Μπραντ Κοχ και δύο αθλητικές αξιωματούχοι.

Η αγωγή επισημαίνει ότι τα άτομα που αναφέρονται προκάλεσαν στην Παρτς «τέτοια κατάθλιψη που την οδήγησε σε αυτοτραυματισμό και είπε σε μια φίλη της ότι ήθελε να αυτοκτονήσει».  

Η Σούζι Σιρίλι, δικηγόρος της Παρτς, δήλωσε: «Όπως αναφέρεται στην αγωγή, το NCAA είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός που εξέδωσε μια μισαλλόδοξη πολιτική. Το Swarthmore College επέλεξε να ακολουθήσει αυτή την πολιτική και να αγνοήσει την ομοσπονδιακή και την πολιτειακή νομοθεσία».

Ένας εκπρόσωπος του κολεγίου απάντησε στην είδηση της αγωγής λέγοντας: «Αναγνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και οδυνηρή περίοδος για τα μέλη της τρανς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών αθλητών.

«Εργαστήκαμε για να υποστηρίξουμε την Έβι Παρτς σε μια περίοδο ταχέως εξελισσόμενων κατευθυντήριων γραμμών, ισορροπώντας παράλληλα τη δυνατότητα των άλλων μελών της γυναικείας ομάδας στίβου να συμμετέχουν σε διοργανώσεις του NCAA. Λόγω της δικαστικής διαμάχης, δεν θα κάνουμε περαιτέρω σχόλια».

Η Γερουσία της Πενσυλβάνιας ενέκρινε τον Μάιο νομοσχέδιο που απαγορεύει στις τρανς αθλήτριες να συμμετέχουν σε αθλήματα γυναικών και κοριτσιών σε πανεπιστημιακό επίπεδο και από το νηπιαγωγείο έως την 12η τάξη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian. 




Δες και αυτό!