Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άρχισε σήμερα την εξέταση της συνταγματικότητας των gay γάμων για να αποφανθεί σχετικά με το αν τα ζευγάρια του ιδίου φύλου μπορούν να παντρεύονται σε ολόκληρη την χώρα.
Δύο χρόνια μετά τον πρώτο γύρο, η ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας άρχισε σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδος τον δεύτερο γύρο με μια ακροαματική διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει δυόμιση ώρες.
Εκατοντάδες ακτιβιστές και από τα δύο στρατόπεδα είχαν από νωρίτερα συγκεντρωθεί μπροστά από το δικαστικό μέγαρο σε μια ένδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος για την έκβαση της δικαστικής αυτής διαδικασίας με την οποία θα λυθεί μια από τις μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις της αμερικανικής κοινωνίας.
“Η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία”, “οι διεστραμμένοι είναι βδελύγματα για τον Θεό”, αναφέρεται σε πολλά πλακάτ διαδηλωτών που έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ άλλοι θρησκευόμενοι ψάλλουν ή προσεύχονται.
“Ο γάμος είναι ένα συνταγματικό δικαίωμα”, αντιτάσσουν πολλοί υπέρμαχοι του γάμου των ομοφυλοφίλων, μεταξύ των οποίων και αυτοί που προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι οποίοι κρατούν σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου.
Ο gay γάμος μεταξύ είναι νόμιμος σε 37 πολιτείες από τις 50 (αν και σε ορισμένες τελεί υπό αναστολή) όπως και στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον και αναμένεται τώρα να εξεταστεί η νομιμότητά του σε πανεθνικό επίπεδο.
Αυτό ζητούν οι gay και οι λεσβίες τεσσάρων Πολιτειών οι οποίες απαγορεύουν τον γάμο μεταξύ των προσώπων του ιδίου φύλου: το Τενεσί, το Κεντάκι, το Μίσιγκαν και το Οχάιο.
Υποστηριζόμενοι από την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, οι 16 ενάγοντες θέλουν να μπορέσουν να παντρευτούν νομίμως ή να αναγνωριστεί ο γάμος τους στις Πολιτείες στις οποίες ζουν.
Οι εν λόγω τέσσερις Πολιτείες, με την υποστήριξη θρησκευτικών και συντηρητικών οργανώσεων, ορίζουν τον γάμο ως την ένωση ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα, αρνούνται τον γάμο μεταξύ ανδρών ή γυναικών και δεν αναγνωρίζουν τον γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου ο οποίος έχει νομίμως τελεστεί σε άλλη πολιτεία.
Στα τέλη του Ιουνίου του 2013, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τμήμα ενός ομοσπονδιακού νόμου που όριζε τον γάμο ως την ένωση ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα, παραχωρώντας ντε φάκτο τα ομοσπονδιακά δικαιώματα στην συνταξιοδότηση, στην διαδοχή ή σε φοροαπαλλαγές σε όλα τα ζευγάρια που έχουν παντρευτεί νομίμως, ετερόφυλα ή ομόφυλα.
Ωστόσο η νομιμοποίηση του γάμου παρέμενε μέχρι σήμερα στην αρμοδιότητα των Πολιτειών.
Για να αποφανθεί σχετικά με την νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφύλων ζευγαριών στα 9 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα του αμερικανικού εδάφους, το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει κατ΄ αρχάς αν η 14η Τροπολογία του Συντάγματος απαιτεί από μια Πολιτεία να ενώνει με τα δεσμά του γάμου τα ζευγάρια του ιδίου φύλου.
Σε μια δεύτερη φάση, θα εξετάσει αν η ίδια τροπολογία αξιώνει από μια πολιτεία να αναγνωρίζει έναν γάμο μεταξύ ομοφύλων, ο οποίος έχει τελεστεί νομίμως σε άλλη Πολιτεία.
Και στις δύο περιπτώσεις το Ανώτατο Δικαστήριο θα στηριχθεί στην αρχή της ισότητας όλων απέναντι στο νόμο και στο ότι ο γάμος θεωρείται θεμελιώδες δικαίωμα.
Οι εννέα δικαστές του θα κρίνουν επίσης αν μια Πολιτεία μπορεί να έχει νόμιμο συμφέρον να απαγορεύει τον γάμο μεταξύ ζευγαριών του ιδίου φύλου ή αν αυτό αποτελεί καθαρά μια αυθαιρεσία.
Οι ειδικοί κρίνουν πλέον “αναπόφευκτη” την αναγνώριση του γάμου για όλους σε πανεθνική κλίμακα.
Σε αυτό συγκλίνει και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το Ανώτατο Δικαστήριο έχει επικυρώσει όλες τις δικαστικές αποφάσεις υπέρ των ενώσεων ζευγαριών του ιδίου φύλου, πράγμα που “καθιστά πραγματικά πολύ δύσκολο να γίνει ένα βήμα προς τα πίσω”, δήλωσε ο Στίβεν Σουίν, καθηγητής στην Νομική Σχολή John Marshall.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη του Ιουνίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ