ΗΠΑ: Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα βιώνουν διακρίσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης

12/04/2024
από
Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα ενήλικα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τα μη ΛΟΑΤΚΙ+, να αναφέρουν αρνητικές εμπειρίες και διακρίσεις γύρω από την υγειονομική τους περίθαλψη.

Τα πρόσφατα ευρήματα του Ιδρύματος Henry J. Kaiser Family Foundation (KFF), οργανισμός που επικεντρώνεται στις πολιτικές γύρω από την υγεία, υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Με την έρευνα αναγνωρίστηκαν τα υψηλότερα ποσοστά διακρίσεων που αναφέρουν οι νέοι, οι φτωχοί άνθρωποι, οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν επίσης τα βήματα που μπορούν να λάβουν τα ιατρικά ιδρύματα, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι νομοθέτες για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και της πρόσβασης στην περίθαλψη για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 61% των ΛΟΑΤΚΙ+ ενηλίκων δήλωσε ότι είχε αρνητικές εμπειρίες κατά τη λήψη υγειονομικής περίθαλψης τα τελευταία χρόνια, σε σύγκριση με το 31% των μη ΛΟΑΤΚΙ+ ενηλίκων. Μεταξύ άλλων, οι εμπειρίες αφορούσαν παρόχους που έκαναν προσωπικές υποθέσεις χωρίς να ρωτήσουν, άλλους που κατηγορούσα τους ασθενείς για τα προβλήματα υγείας τους, που αγνοούσαν άμεσες ερωτήσεις, αιτήματα, ή που αρνούνταν να συνταγογραφήσουν τα απαραίτητα παυσίπονα.

Περίπου το 24% των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων δήλωσαν ότι οι αρνητικές εμπειρίες τους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης προκάλεσαν επιδείνωση της προσωπικής τους υγείας, σε σύγκριση με το 9% των μη ΛΟΑΤΚΙ+ ενηλίκων. Περίπου το 60% των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων δήλωσαν ότι αισθάνονται την ανάγκη να προετοιμαστούν για κάποια αρνητική εμπειρία, σε σύγκριση με το 40% των μη ΛΟΑΤΚΙ+ ενηλίκων. Περίπου το 39% των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων δήλωσαν ότι οι αρνητικές εμπειρίες τους έκαναν λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν υγειονομική περίθαλψη, σε σύγκριση με το 15% των μη ΛΟΑΤΚΙ+ ενηλίκων.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα με χαμηλότερο εισόδημα, οι νεότεροι και οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν διακρίσεις ή άδικη μεταχείριση κατά τη λήψη υγειονομικής περίθαλψης. Οι Μαύροι και οι ισπανόφωνοι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι είχαν επίσης αντίστοιχα 11% έως 16% περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν κακομεταχείριση σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης λόγω της φυλετικής τους ταυτότητας.

Αυτές οι αρνητικές εμπειρίες μπορεί επίσης να επιβαρύνουν την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, καθιστώντας τα κουήρ άτομα 21% έως 27% πιο πιθανό από τα μη ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα άγχους, μοναξιάς ή κατάθλιψης. Οι ΛΟΑΤΚΙ+ ενήλικες έχουν επίσης διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με τους μη ΛΟΑΤΚΙ+ ενήλικες να αναφέρουν ότι δεν έλαβαν υπηρεσίες ψυχικής υγείας το τελευταίο έτος, παρότι τις χρειάζονταν.

«Οι προκλήσεις που αποκαλύπτονται σε αυτά τα δεδομένα προσδιορίζουν επίσης τομείς στους οποίους η πρόσθετη προσοχή και η χάραξη πολιτικής γύρω από τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, η κατάρτιση των παρόχων, η προστασία από τις διακρίσεις, η αντιμετώπιση του στίγματος και η καταπολέμηση της κοινωνικής απομόνωσης θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ευημερία των ΛΟΑΤ ατόμων, μεταξύ άλλων όσον αφορά την πρόσβαση στην περίθαλψη», καταλήγει η μελέτη.
Δες και αυτό!