Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Καλιφόρνια για τον γκέι makeup artist από τη Βενεζουέλα, τον Άντρι Ρομέρο, ο οποίος απελάθηκε στο Ελ Σαλβαδόρ στο πλαίσιο της ρατσιστικής καταστολής των φερόμενων ως μελών συμμοριών από την κυβέρνηση Τραμπ.
Σχεδόν 200 ακτιβιστά συγκεντρώθηκαν το Σάββατο (26 Απριλίου) στο The Castro, στο Σαν Φρανσίσκο, για να διαδηλώσουν για την απελευθέρωση του Άντρι Χοσέ Χερνάντεζ Ρομέρο. Ο 31χρονος makeup artist και κομμωτής ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ και κρατείται σήμερα στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Ελ Σαλβαδόρ, γνωστή ως CECOT.
Μια πρόσφατη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε από ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και συμμάχους στο Δυτικό Χόλιγουντ απαίτησε επίσης την ασφαλή επιστροφή του στις ΗΠΑ.
Σε απάντηση στην απέλασή του, η δήμαρχος του Δυτικού Χόλιγουντ Τσέλσι Μπάιερς τόνισε τη δέσμευση της πόλης ως «ασφαλές μέρος για περιθωριοποιημένα άτομα» και εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον Ρομέρο και σε άλλους, «των οποίων η αξιοπρέπεια απειλείται από άδικα συστήματα».
Οι υπάλληλοι των μεταναστευτικών των ΗΠΑ συνέλαβαν τον Ρομέρο τον Αύγουστο του 2024, αφού διέσχισε τα νότια σύνορα για να παραστεί σε προκαθορισμένο ραντεβού για την παροχή ασύλου στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Ο Ρομέρο διέφυγε από τη Βενεζουέλα αφού αντιμετώπισε ομοφοβικές απειλές και αναζήτησε ασφάλεια στις ΗΠΑ.
Ο Ρομέρο ακολούθησε όλες τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες για το άσυλο, αλλά κρατήθηκε για πάνω από έξι μήνες στις ΗΠΑ, προτού μεταφερθεί στις 15 Μαρτίου 2025 με αεροπλάνο στο Κέντρο Περιορισμού για την Τρομοκρατία στο Ελ Σαλβαδόρ, στο πλαίσιο του σχεδίου μαζικής απέλασης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως αναφέρει το The Guardian, τα τατουάζ του πάνω από τις λέξεις «μαμά» και «μπαμπάς» θεωρήθηκαν ως απόδειξη ότι ήταν μέλος της διαβόητης συμμορίας Tren de Aragua της Βενεζουέλας και «απειλή για την ασφάλεια» των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει το CBS News, κατά την άφιξή του στις εγκαταστάσεις, ο Ρομέρο φώναζε «είμαι αθώος» και «είμαι γκέι», ενώ έκλαιγε καθώς του ξύριζαν το κεφάλι.
Τα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ο Ρομέρο δεν μπορεί να επικοινωνήσει με την οικογένειά του, ενώ το πρακτορείο αναφέρει ότι γενικά δεν επιτρέπεται η συζήτηση και η οπτική επαφή με τους φύλακες. Οι κρατούμενοι αναγκάζονται να κοιμούνται σε κουκέτες από μεταλλικές πλάκες χωρίς μαξιλάρια ή κουβέρτες.
Ο φωτορεπόρτερ Φίλιπ Χόλσινγκερ δήλωσε στο πρακτορείο: «Δεν υπάρχουν βιβλία. Δεν υπάρχει τηλεόραση… μηδενική εξωτερική επικοινωνία. Τίποτα δεν βγαίνει έξω. Τίποτα δεν μπαίνει. Υπάρχει 24ωρη επιτήρηση».
Ακτιβιστές, νομικοί και αξιωματούχοι απαίτησαν από την ICE και την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας να παρέμβουν άμεσα για να φέρουν τον Ρομέρο πίσω στις ΗΠΑ και να επανεξετάσουν την υπόθεση ασύλου του. Οργανώνονται περαιτέρω συγκεντρώσεις, ενώ το ΛΟΑΤ Κέντρο του Λος Άντζελες και το Νομικό Κέντρο Υπερασπιστών Μεταναστ(-ρι)ών συνεχίζουν να παρέχουν στον Romero νομική υποστήριξη.