ΗΠΑ: Η ισότητα στον γάμο είχε θετικό αντίκτυπο στον γάμο συνολικά

20/05/2024
από
Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη, η ισότητα στον γάμο όχι μόνο δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις στα ετερόφυλα ζευγάρια, αλλά μάλιστα οδήγησε σε αύξηση των γάμων συνολικά.

Η έκθεση, από την RAND και το UCLA, ανέλυσε στοιχεία γάμων που χρονολογούνται 20 χρόνια πίσω – όταν τα κράτη άρχισαν για πρώτη φορά να νομιμοποιούν τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου – και εξέτασε σχεδόν 100 άλλες μελέτες για να διαπιστώσει ότι η ισότητα στον γάμο έχει προσφέρει σημαντικά οφέλη στα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια, χωρίς να έχει αρνητικές επιπτώσεις στους στρέιτ γάμους.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Benjamin R. Karney εξήγησε σε δελτίο Τύπου ότι πολλοί που ήταν κατά της ισότητας στον γάμο πίστευαν ότι «θα υπονομεύσει τον θεσμό του γάμου, με αποτέλεσμα λιγότερα ζευγάρια να παντρεύονται, περισσότερα ζευγάρια να χωρίζουν και [να υπάρξει] μια συνολική υποχώρηση του οικογενειακού σχηματισμού». Αλλά «οι φόβοι των αντιπάλων του ομόφυλου γάμου απλώς δεν επαληθεύτηκαν».

Στην πραγματικότητα, τα κράτη που θεσμοθέτησαν την ισότητα στον γάμο είδαν αυξήσεις στα ποσοστά γάμων που δεν θα μπορούσαν να εξηγηθούν μόνο με τον αριθμό των κουήρ γάμων που πραγματοποιήθηκαν σε αυτά.

Η οικονομολόγος της RAND και συν-συγγραφέας της μελέτης Melanie A. Zaber δήλωσε ότι δεν παρατηρήθηκε κάποια υποχώρηση των γάμων. «Στην πραγματικότητα, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι με την επέκταση των δικαιωμάτων του γάμου σε μεγαλύτερο αριθμό ζευγαριών, το ενδιαφέρον για το γάμο αυξήθηκε. Και αυτό το εύρημα δεν περιορίζεται μόνο στα ομόφυλα ζευγάρια – αυτό ισχύει και για τον ευρύτερο πληθυσμό».

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι παρόμοια με τα ετερόφυλα ζευγάρια, τα παντρεμένα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια έχουν καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία από τα ζευγάρια χωρίς νομικά προστατευόμενο καθεστώς. Τα ποσοστά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων «μειώθηκαν επίσης σημαντικά», σύμφωνα με την έρευνα, στις πολιτείες όπου η ισότητα στον γάμο είναι νόμιμη.
Δες και αυτό!