Η Γιούτα έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαγόρευσε μια ολόκληρη σειρά βιβλίων σε όλα τα σχολεία, συμπεριλαμβανομένων των μυθιστορημάτων της Judy Blume, με αποτέλεσμα μια οργάνωση να χαρακτηρίσει την απόφαση ως «μαύρη μέρα για την ελευθερία της ανάγνωσης».
Το Συμβούλιο Παιδείας της πολιτείας έδωσε την Παρασκευή (2 Αυγούστου) στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με 13 βιβλία που πρέπει να αποσυρθούν αμέσως από τα ράφια των σχολείων, για να συμμορφωθεί με έναν νέο κανόνα που ορίζει ότι εάν ένας συγκεκριμένος τίτλος αφαιρεθεί από τρεις σχολικές περιφέρειες ή από δύο σχολικές περιφέρειες και πέντε σχολεία, πρέπει να αφαιρεθεί σε ολόκληρη την πολιτεία.
Τα βιβλία περιλαμβάνουν έργα παγκοσμίου φήμης συγγραφέων όπως η Judy Blume και η Margaret Atwood – ειρωνικά η συγγραφέας του δυστοπικού μυθιστορήματος «The Handmaid’s Tale».
Η νέα απόφαση απαιτεί από τα σχολεία να τα «ξεφορτωθούν» με φυσικό τρόπο, οι πρακτικές λεπτομέρειες των οποίων όταν συζητήθηκαν τον Ιούνιο οδήγησαν το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Brent Strate να πει «αστειευόμενος»: «Δεν με νοιάζει αν τεμαχίζονται, αν καίγονται, πρέπει να καταστραφούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».
Ο κατάλογος περιλαμβάνει πέντε τίτλους της βραβευμένης συγγραφέως φαντασίας Sarah J Mass: A Court of Thorns and Roses, A Court of Frost and Starlight, A Court of Mist and Fury, A Court of Silver Flames, A Court of Wings and Ruin και Empire of Storms.
Η συγγραφέας των New York Times που είναι πρώτη σε πωλήσεις, η Ellen Hopkins, είναι επίσης εκτός: οι τίτλοι για νέα ενήλικα άτομα Tilt και Fallout βρίσκονται και οι δύο στη λίστα.
Οι υπόλοιποι τίτλοι που έχουν απαγορευτεί μέχρι στιγμής είναι οι εξής:
What Girls Are Made Of / Elana K Arnold
Milk and Honey / Rupi Kaur
Forever /Judy Blume
Oryx and Crake / Margaret Atwood
Blankets / Craig Thompson
Η λογοκρισία στη Γιούτα ήταν μια «μαύρη μέρα», δήλωσε η Kasey Meehan, διευθύντρια του προγράμματος Freedom to Read στην PEN America, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με στόχο την ευαισθητοποίηση για την προστασία της ελεύθερης έκφρασης παγκοσμίως, μέσω της προώθησης της λογοτεχνίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Η κρατική λίστα απαγόρευσης ανάγνωσης θα επιβάλει ένα δυστοπικό καθεστώς λογοκρισίας σε όλα τα δημόσια σχολεία και, σε πολλές περιπτώσεις, θα έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις τοπικές προτιμήσεις», δήλωσε. «Το να επιτρέπεται σε μια χούφτα περιφερειών να λαμβάνουν αποφάσεις για ολόκληρη την πολιτεία είναι αντιδημοκρατικό και ανησυχούμε ότι η εφαρμογή του νόμου θα οδηγήσει σε λιγότερο διαφοροποιημένα ράφια βιβλιοθηκών για όλους τους κατοίκους της Γιούτα».
Οι οδηγίες που δόθηκαν στα σχολεία σχετικά με την απόρριψη των έργων είναι «ασαφείς» και «αναμφίβολα θα οδηγήσουν σε κάδους απορριμμάτων γεμάτους βιβλία που διαφορετικά θα μπορούσαν να απολαύσουν οι αναγνώστες», πρόσθεσε η Meehan.
«Αν και η τελική οδηγία σταματά να καλεί για κάψιμο βιβλίων, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: ένα μήνυμα ότι ορισμένα βιβλία είναι πολύ επικίνδυνα και ότι η πολιτεία έχει την εξουσία να τα απαγορεύσει», είπε.
Η οργάνωση Let Utah Read, ένας συνασπισμός οργανώσεων, βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και γονέων, έχει ξεκινήσει ένα ψήφισμα που αντιτίθεται στη νομοθεσία.
«Σε αντίθεση με ορισμένους νομοθέτες, οι οποίοι θέλουν να βγάλουν πολιτικό κέρδος και να χρησιμοποιήσουν εθνικά ζητήματα πολιτιστικού πολέμου για να μας διχάσουν, οι κάτοικοι της Γιούτα καταλαβαίνουν ότι σπουδαίοι Αμερικανοί συγγραφείς όπως η Judy Blume, ο Sherman Alexie και η Toni Morrison δεν είναι πορνογράφοι και κανείς δεν πρέπει να κατηγορείται ποινικά για την πώληση, την παροχή ή τον δανεισμό ενός βιβλίου σε έναν μαθητή γυμνασίου», αναφέρεται στην αίτηση.