Ηνωμένο Βασίλειο: Βετεράνοι επικρίνουν τη χαμηλή αποζημίωση για την απαγόρευση των γκέι ατόμων στον στρατό

24/10/2024
από
Ομάδες βετεράνων επικρίνουν το ταμείο αποζημίωσης της βρετανικής κυβέρνησης για την απαγόρευση των γκέι ατόμων στον στρατό πριν το 2000, χαρακτηρίζοντάς το «απαράδεκτα χαμηλό».

Αρκετές φιλανθρωπικές οργανώσεις για τους βετεράνους, συμπεριλαμβανομένης της Βασιλικής Βρετανικής Λεγεώνας, έχουν γράψει επιστολές προς τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, με σκοπό να απαιτήσουν ένα υψηλότερο ποσό.

Το ποσό που διατίθεται στους βετεράνους που απολύθηκαν από τον στρατό επειδή είναι ομοφυλόφιλοι έχει περιοριστεί σε 50 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας. Η Εθνική Ελεγκτική Υπηρεσία δήλωσε ότι έως και 4.000 βετεράνοι αναμένεται να είναι κατάλληλη για την αποζημίωση, πράγμα που σημαίνει ότι η μέση πληρωμή (για τον καθένα από αυτούς δηλαδή) θα είναι 12.500 λίρες Αγγλίας, όπως ανέφερε το BBC.

Στην επιστολή προς τον Στάρμερ, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις ανέφεραν ότι το ποσό αυτό «δεν θα τιμούσε την υπηρεσία και τη θυσία μιας κοινότητας που αντιμετώπισε μια μεταχείριση, η οποία είχε περιγραφεί ως “κηλίδα στην ένδοξη ιστορία των ενόπλων δυνάμεων”».

Η απαγόρευση, πρόσθεσαν, είχε «επιβληθεί επί δεκαετίες με σκληρότητα και ζήλο».

Η ομοφυλοφιλία στη Βρετανία αποποινικοποιήθηκε εν μέρει το 1967. Ωστόσο, η απαγόρευση της ομοφυλοφιλίας στις ένοπλες δυνάμεις καταργήθηκε μόλις τον Ιανουάριο του 2000 από την κυβέρνηση των Εργατικών, αφού ορισμένα πρώην ΛΟΑΤΚΙ+ μέλη του στρατού ξεκίνησαν μια νομική διαδικασία, με τη βοήθεια της φιλανθρωπικής οργάνωσης Stonewall.

Κάτω από εκείνη την πολιτική, οποιοδήποτε γκέι μέλος του στρατού, του ναυτικού ή της πολεμικής αεροπορίας, του οποίου η ταυτότητα γνωστοποιούταν, έπρεπε να απολυθεί ατιμωτικά. Σε ορισμένους αφαιρέθηκαν τα μετάλλια, άλλοι πήγαν ακόμη και στη φυλακή – και μόλις το 2022, πρώην στρατιωτικοί δήλωσαν ότι η ποινική καταδίκη παρέμεινε στο μητρώο τους.

Εκείνη την εποχή, ο υπουργός Αμύνης (MoD) δικαιολόγησε την πολιτική κάνοντας λόγο για «διατήρηση της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση».

Αλλά το 2020, ο υπουργός επιτέλους απολογήθηκε για την απαγόρευση και χαρακτήρισε τη μεταχείριση των κουήρ ανθρώπων στον στρατό ως «ολοκληρωτικά απαράδεκτη».

Τρία χρόνια αργότερα, ακολουθώντας μια ανεξάρτητη έρευνα η οποία έκανε 40 προτάσεις, ένα σχέδιο βοήθειας σε όσους έχουν επηρεαστεί από αυτήν την πολιτική ανακοινώθηκε. Έπειτα από τη δημοσίευσε της έρευνας, ο πρώην πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αποκάλεσα την απαγόρευση «μια τρομακτική αποτυχία» του βρετανικού κράτους.

Ο υπουργός δήλωσε ότι έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 30 από τις προτάσεις πο έγιναν, αλλά οι οργανώσεις των βετεράνων υπογραμμίζουν ότι οι 12.500 λίρες είναι ένα «ανεπαρκές και απαράδεκτα χαμηλό» ποσό και «δεν επιφέρει το αίσθημα δικαιοσύνης που αξίζουν αυτοί οι βετεράνοι».

Οι αποζημιώσεις είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο, όπως αποκάλυψε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο υπουργός για τους βετεράνους, Αλ Καρνς.

Απολογούμενος το 2020, ο τότε υπουργός για τους βετεράνους Τζόνι Μέρσερ είπε: «Το να υπηρετήσεις εθελοντικά είναι από μόνο του μια πράξη γενναιότητας. Το να προσφέρεσαι εθελοντικά στη χαοτική, προκλητική φύση της υπηρεσιακής ζωής, και όμως μέσα σε αυτή την κοινότητα να βιώνεις τέτοιου είδους διακρίσεις, είναι απαράδεκτο».




Δες και αυτό!