Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι οι τρανς γυναίκες δεν συμπεριλαμβάνονται στον νομικό ορισμό της έννοιας «γυναίκα», με τα τρανς άτομα ωστόσο να συνεχίζουν να προστατεύονται από τις διακρίσεις υπό τον νόμο περί ισότητας.
Ανακοινώνοντας την απόφαση πριν από λίγο, ο δικαστής Lord Hodge του Ανώτατου Δικαστηρίου είπε ότι ο ορισμός της γυναίκας στον νόμο περί ισότητας του 2010 βασίζεται στο «βιολογικό φύλο».
«Η ομόφωνη απόφαση αυτού του δικαστηρίου είναι ότι οι όροι γυναίκα και φύλο στον νόμο περί ισότητας του 2010 αναφέρονται σε βιολογική γυναίκα και βιολογικό φύλο», είπε.
«Όμως, συμβουλεύουμε να μην ερμηνευτεί αυτή η απόφαση ως θρίαμβος μιας ή περισσότερων ομάδων στην κοινωνία μας εις βάρος μιας άλλης, δεν είναι», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα τρανς άτομα εξακολουθούν προστατεύονται από το νόμο.
Είπε ακόμη ότι «ο νόμος περί ισότητας του 2010 παρέχει στα τρανς άτομα προστασία, όχι μόνο από διακρίσεις μέσω του προστατευόμενου χαρακτηριστικού του επαναπροσδιορισμού του φύλου, αλλά και από άμεσες διακρίσεις, έμμεσες διακρίσεις και παρενοχλήσεις επί της ουσίας στο κεκτημένο φύλο τους».
Η απόφαση θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για την τρανς και non-binary κοινότητα σε ολόκληρη τη χώρα, ιδίως όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων φορέων και οργανισμών σε θέματα όπως οι χώροι μονού φύλου.
Η υπόθεση προωθήθηκε από την αντί-τρανς ομάδα For Women Scotland (FWS) κατά της κυβέρνησης της Σκωτίας και ακολούθησε ως άμεση αμφισβήτηση προηγούμενης απόφασης, η οποία διαπίστωσε ότι το φύλο δεν περιορίζεται στη βιολογία.
Η ομάδα ζήτησε από τους πέντε δικαστές – Lord Reed, Lord Hodge, Lord Lloyd-Jones, Lady Rose και Lady Simler – να εξετάσουν το εξής: «Είναι ένα άτομο με πλήρες πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου (GRC), το οποίο αναγνωρίζει ότι το φύλο του είναι γυναικείο, “γυναίκα” για τον νόμο περί ισότητας του 2010;»
Σε μια απόφαση 88 σελίδων, οι Lord Hodge, Lady Rose και Lady Simler είπαν ότι ο νόμος περί ισότητας του 2010 «καθιστά σαφές ότι η έννοια του φύλου είναι δυαδική» και ότι «ένα άτομο είναι είτε γυναίκα είτε άνδρας», παρόλο που η λέξη «βιολογία» δεν αναφέρεται ρητά.
Η (τρανσφοβική) απόφαση έχει ως εξής: «Τα πρόσωπα που μοιράζονται αυτό το προστατευόμενο χαρακτηριστικό για τους σκοπούς των δικαιωμάτων και της προστασίας που βασίζονται σε ομάδες είναι πρόσωπα του ίδιου φύλου και οι διατάξεις που αναφέρονται στην προστασία των γυναικών αποκλείουν αναγκαστικά τους άνδρες».
«Οι ίδιες αναφορές θα απέκλειαν αναγκαστικά τους άνδρες κάθε ηλικίας, αλλά θα απέκλειαν επίσης ορισμένες (βιολογικές) γυναίκες που ζουν στο ανδρικό φύλο με GRC (τρανς άνδρες που είναι νομικά άνδρες)».
Οι δικαστές πρόσθεσαν: «Δεν μπορούμε να εντοπίσουμε κανέναν καλό λόγο για τον οποίο ο νομοθέτης θα έπρεπε να είχε την πρόθεση ότι τα δικαιώματα και οι προστασίες στο πλαίσιο του νόμου περί ισότητας θα έπρεπε να εφαρμόζονται σε αυτές τις πολύπλοκες, ετερογενείς ομάδες, αντί για την ξεχωριστή ομάδα των (βιολογικών) γυναικών και κοριτσιών (ή ανδρών και αγοριών) με την κοινή βιολογία τους να οδηγεί σε κοινά μειονεκτήματα και διακρίσεις που αντιμετωπίζουν ως ξεχωριστή ομάδα».
Συνεχίζοντας με τη χρήση ενός ακόμα πιο τρανσφοβικού λεξιλογίου, οι δικαστές είπαν: «Ένας άνδρας που προσδιορίζεται ως γυναίκα, η οποία αντιμετωπίζεται λιγότερο ευνοϊκά λόγω του προστατευόμενου χαρακτηριστικού του επαναπροσδιορισμού φύλου, θα μπορεί να διεκδικήσει [προστασία] με βάση αυτό το κριτήριο», αναφέρεται στην απόφαση.
Η υπόθεση αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση της απόφασης της δικαστού Lady Haldane τον Δεκέμβριο του 2022 ότι το φύλο «δεν περιορίζεται» στο βιολογικό φύλο και ότι η δυνατότητα ενός GRC [πιστοποιητικού νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου] να αναγνωρίσει την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου «δεν προσκρούει ή δεν δημιουργεί σύγκρουση με τη νομοθεσία, όπου είναι σαφές ότι “φύλο” σημαίνει βιολογικό φύλο».
Πληροφορίες από PinkNews.