Είναι η μολυσματική τέρμινθος σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα;

23/03/2017

Αναζητήσαμε πληροφορίες για τη μολυσματική τέρμινθο και απευθυνθήκαμε στη δερματολόγο – αφροδισιολόγο Κωνσταντίνα Καραδήμα συνεργάτη του doctoranytime.gr.

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία καλοήθης, ιογενής λοίμωξη του δέρματος και των βλεννογόνων και προσβάλλει εξίσου και τα δύο φύλα. Η νόσος εμφανίζεται κυρίως, σε σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες, παιδιά και ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Στον σεξουαλικά δραστήριο πληθυσμό, ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών αφορά άτομα 20-35 ετών και οι προσβεβλημένες γυναίκες είναι νεότερες των ανδρών. Η μετάδοση γίνεται με απευθείας δερματική επαφή με δέρμα πάσχοντα ή με επαφή υγιούς ατόμου με κοινόχρηστα αντικείμενα που δεν απολυμάνθηκαν σωστά: σεντόνια, πετσέτες, ρούχα κλπ. Η μεταδοτικότητα του ιού αυξάνεται σε θερμό, υγρό και πολυπληθές περιβάλλον: κολυμβητήρια, γυμναστήρια, spa, παιδικοί σταθμοί.

Οι πάσχοντες από διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος- ατοπική δερματίτιδα, νόσος Crohn, HIV, εκδηλώνουν τον ιό πιο μαζικά, με ομαδοποιημένες, πολλαπλές, γυαλιστερές, ημισφαιρικές, συμπαγείς φουσκάλες, λευκωπές ή στο χρώμα του δέρματος, που σχηματίζουν ένα μικρό ομφαλό στο επάνω μέρος και έχουν διάμετρο από 3 έως 5 χιλιοστά. Κάποιοι ασθενείς αναφέρουν ήπια φαγούρα, αλλά οι περισσότεροι είναι εντελώς ασυμπτωματικοί.

Σε υγιείς ενηλίκους, οι βλάβες εμφανίζονται στην κατώτερη κοιλιακή χώρα και τη γεννητική και περιγεννητική περιοχή. Μπορεί επίσης να εντοπιστούν στο στόμα και σπάνια στα μάτια και την περιοφθαλμική περιοχή. Στα παιδιά, η πιο συνηθισμένη εντόπιση είναι το πρόσωπο, ο κορμός και τα άκρα. Δεν αποκλείεται η εμφάνιση και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, αλλά σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να διερευνηθεί το περιβάλλον του παιδιού, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης.

Για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού, πρέπει να αποφεύγεται η άμεση σωματική επαφή. Στα παιδιά, καλό είναι τα ρούχα να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες επιφάνειες δέρματος, τόσο για την προστασία τη δική τους και των γύρω τους, όσο και για να τα αποθαρρύνουμε από το να «κακοποιούν» τις βλάβες, προκαλώντας ουλές. Οι ενήλικοι πρέπει να είναι τυπικοί με τη σωματική τους υγιεινή, να αποφεύγουν το ξύρισμα στις πάσχουσες περιοχές, καθώς μπορεί να εξαπλώσουν τον ιό σε περισσότερα σημεία του σώματος και να χρησιμοποιούν δικές τους πετσέτες και μπουρνούζια στους χώρους άθλησης, όπως επίσης και να φροντίζουν πάντα ανάμεσα στο σώμα τους και τα στρώματα ή τους κοινόχρηστους πάγκους, να μεσολαβεί ένα κομμάτι υφάσματος.

Ο χρόνος επώασης, από τη στιγμή της μετάδοσης έως τη στιγμή της εκδήλωσης, κυμαίνεται από 7 ημέρες έως πάνω από 6 μήνες. Παρόλα αυτά, ανάλογα με την επάρκεια του ανοσοποιητικού του κάθε ασθενή, το χρονικό αυτό διάστημα, μπορεί να ποικίλλει σημαντικά, οπότε συμβουλεύουμε τους ασθενείς μας να μην κάνουν τους επιθεωρητές τύπου CSI, αλλά να προχωρούν γρήγορα στη θεραπεία τη δική τους και του συντρόφου τους.

Η λοίμωξη αντιμετωπίζεται επεμβατικά, με καταστροφή των βλαβών με κρυοχειρουργική ή θερμικά, με laser διοξειδίου του άνθρακα. Στις μεγάλες βλάβες γίνεται τοπική αναισθησία, ενώ στις πιο μικρές, κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν μεμονωμένες υποτροπές για κάποιους μήνες μετά το πρώτο επεισόδιο, οι οποίες επίσης αντιμετωπίζονται για να διασφαλιστεί ότι η νόσος δεν θα ξεκινήσει νέο κύκλο εξάπλωσης.

Μετά τη θεραπεία, οι ασθενείς εφαρμόζουν τοπικά ένα αντισηπτικό gel, για περίπου μία εβδομάδα, οπότε και το αλλάζουν με τοπικές επουλωτικές κρέμες για να έχουν και ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα.


Οι συνεργάτες γιατροί του doctoranytime.gr είναι στη διάθεσή σας για να σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες και να σας φροντίσουν με ασφάλεια και σεβασμό.




Δες και αυτό!