Ινδία: Χιλιάδες κόσμος στο Pride μετά την απόρριψη της ισότητας στον γάμο

27/11/2023
από
Πάνω από 2.000 ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και σύμμαχοι συγκεντρώθηκαν στο Νέο Δελχί της Ινδίας το Σαββατοκύριακο με αφορμή το Pride, λίγες εβδομάδες μετά την απόρριψη της πρότασης για την ισότητα στον γάμο.

Άτομα ντυμένα με έντονα και φωτεινά χρώματα, ανεμίζοντας Pride σημαίες και τραγουδώντας δυνατά, διαδήλωναν για πάνω από δύο ώρες μέχρι να φτάσουν στην περιοχή Jantar Mantar, όπου βρίσκεται το Κοινοβούλιο της Ινδίας.

Τα συμμετέχοντα κρατούσαν πλακάτ με μηνύματα υπέρ της αποδοχής και συγκεκριμένα της ισότητας στον γάμο, αφού απογοητεύτηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο απέτυχε να νομιμοποιήσει τις σχέσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών.

Τώρα, η μόνη ομάδα που μπορεί να εισαγάγει την ισότητα στον γάμο είναι οι κυβερνητικοί νομοθέτες, οι οποίοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν ενδιαφέρονται να το κάνουν – παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία του εκτιμώμενου πληθυσμού της χώρας, που ανέρχεται σε 1,43 δισεκατομμύρια, υποστηρίζει αυτήν τη νομοθετική αλλαγή.

Αυτόν τον Ιούνιο, μια έρευνα της Pew διαπίστωσε ότι το 53% των ενηλίκων της Ινδίας πιστεύει ότι ο γάμος μεταξύ ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων πρέπει να νομιμοποιηθεί.

Παρόλο που η κυβέρνηση της χώρας ισχυρίστηκε το 2012 ότι η χώρα έχει έναν ΛΟΑΤΚΙ+ πληθυσμό περίπου 2,5 εκατομμυρίων, οι τοπικοί ακτιβιστές έχουν υπολογίσει, με βάση παγκόσμιες εκτιμήσεις, ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αντιπροσωπεύουν στην πραγματικότητα τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού, γεγονός που θα ανέβαζε τον αριθμό αυτό σε περίπου 135 εκατομμύρια.

Μιλώντας στο Associated Press κατά την πορεία υπερηφάνειας στο Νέο Δελχί το Σαββατοκύριακο, ένας από τους διοργανωτές, ο Noor Enayat, δήλωσε: «Δεν πρόκειται απλά για τον γάμο. Πρόκειται για την ισότητα. Όλα πρέπει να έχουν το ίδιο δικαίωμα, γιατί αυτό λέει το σύνταγμά μας».

Επί του παρόντος, μόλις δύο ασιατικές χώρες αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο: η Ταϊβάν (2019) και το Νεπάλ (2023).

Μάλιστα, το κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης πρόκειται να συζητήσει το δικό του νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο τον επόμενο μήνα, αφού εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της χώρας. Εάν ψηφιστεί, η τροπολογία θα καταστήσει την Ταϊλάνδη την τρίτη ασιατική χώρα και την πρώτη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που νομιμοποιεί τον ΛΟΑΤΚΙ+ γάμο.
Δες και αυτό!